Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdienen jouw burgemeester en schepenen?

(Een beetje) meer bedienden krijgen hogere winstpremie dit jaar

euros jongleren
Een energiecrisis en stijgende loonkosten: ze hebben het economische landschap van het voorbije jaar mee vorm gegeven. Heel wat bedrijven spartelden dan ook om het hoofd boven water te houden. Toch krijgen in 2023 maar liefst vijftien op de duizend bedienden in ons land een winstpremie. Opvallend, want ondanks de huidige financiële moeilijkheden is dat een stijging van 0,1% ten opzichte van vorig jaar. Wat die bijzondere evolutie verklaart? HR-dienstenbedrijf Acerta zocht het uit.

Waarom Belgische ondernemingen meer winstpremies uitdelen

Een collectieve winstpremie laat ondernemingen toe om hun werknemers te laten delen in de winst, zonder dat hen zeggenschap of stemrecht wordt verleend. 1,5% van de Belgische bedienden mag dit jaar heuglijk naar zo’n premie uitkijken.

Lees ook: Hoe groot is jouw bonus dit jaar?

Vorig jaar behoorde ‘slechts’ 1,4% van de bedienden tot de gelukkigen. Hoe dat kan, ondanks de economisch woelige tijden? In tegenstelling tot cash bonussen, warrants en CAO 90-bonussen (de resultaatsgebonden premie), houdt de winstpremie zich dapper staande in onstabiele tijden.

De verhouding tussen wat de werkgever betaalt en wat de werknemer effectief ontvangt, blijft namelijk erg constant. Of anders gezegd: de bruto-nettoverhouding is en blijft bij winstpremies bijzonder interessant.

Gelukkig met wat je verdient?

Wanneer een werkgever beslist om zo’n winstpremie uit te delen, is de Algemene Vergadering al achter de rug en zijn de bedrijfsresultaten dus gekend. Bovendien is er geen sprake van een verworven recht voor de volgende jaren: de werkgever heeft geen verplichting om de bonus jaarlijks toe te kennen.

Ontdek: Welke soorten bonus bestaan er?

Dat maakt van de winstpremie een interessante, veilige en flexibele keuze. Daar staat echter wel tegenover dat de niet-aftrekbaarheid van de uitgave in de loonkostbelasting een nadeel vormt voor de werkgever, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de cash bonus.

Waarom Belgische ondernemingen hogere winstpremies uitdelen

Niet alleen het aantal bedienden dat een winstpremie ontvangt is toegenomen, ook het gemiddelde bedrag ervan steeg van 2092 euro in 2022 naar 2309 euro in 2023. Dat is een verschil van 10% op één jaar tijd. Ten opzichte van 2021 is dat zelfs een kwart hoger. Die bedragsstijging ligt perfect in lijn met de loonindexering en inflatie. Niet geheel onverwachts, dus.

Lees ook: Hoeveel blijft er netto over van mijn bonus?

Dat werknemers graag een mooi extraatje op hun rekening zien verschijnen, spreekt voor zich. Maar ook de werkgever haalt er iets uit. En dan bedoelen we niet de vanzelfsprekende fiscale en sociale voordelen die eraan verbonden zijn. Het motiverende aspect van zo’n bonus valt niet te onderschatten. Of denk aan de appreciatie die je er als werkgever voor terugkrijgt. Iedereen plukt er de vruchten van!

(ZINNIG) - Bron: Acerta

2 oktober 2023
Anderen bekeken ook