Loonbrief
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Meer aanwezig op kantoor = meer kans op promotie

Een aanwervingspremie: hoe werkt dat? En hoeveel hou je over?

Een aanwervingspremie
Een vriend of vriendin aan een droomjob helpen op jouw bedrijf én er ook nog eens voor betaald worden! In de zoektocht naar talent zwaaien nogal wat werkgevers met een aanwervingspremie voor een collega die iemand nieuw aanbrengt op de werkvloer. Waardevol cadeau of niet?

Ambassadeurs van het bedrijf

Voor heel wat bedrijven is het - zeker door de huidige arbeidskrapte - een hele uitdaging om geschikt personeel te vinden. Naast het uitschrijven van vacatures en het uitrollen van de bijbehorende marketingcampagne worden steeds vaker werknemers ingezet om in hun naaste omgeving mee uit te kijken naar mogelijk nieuwe collega’s. Niet onlogisch natuurlijk, want door hun ervaring in het bedrijf zijn ze de ideale ambassadeurs en kunnen ze een positief en realistisch beeld schetsen van de werksfeer en bedrijfscultuur.

Valt er op die manier effectief een arbeidsovereenkomst uit de bus, dan wordt de aangever in bepaalde gevallen dus beloond met een aanwervingspremie.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Wel voor alles, niet voor iedereen

Er zijn wel wat voorwaarden om die premie te kunnen krijgen.

  1. Er mogen alleen nieuwe kandidaten voorgesteld worden, dus geen ex-collega’s, jobstudenten, stagiairs, …
  2. De sollicitatie moet volgens de gangbare procedure gebeuren
  3. Er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende jobs: de aanwervingspremie geldt voor alle jobfuncties De aangever moet geïnformeerd worden over de uiteindelijke beslissing van de hr-verantwoordelijke
  4. De nieuwe kandidaat moet minstens 6 maanden in dienst blijven. Pas daarna kan de aanwervingspremie overhandigd worden.

Let wel: deze premie geldt niet voor directieleden of medewerkers van de hr-afdeling omdat ze een rechtstreekse beslissingsbevoegdheid hebben bij het aanwerven van nieuw personeel. Ook externe selectie- en interimbureau’s kunnen op deze premie geen aanspraak maken.

Extra: Een vertrekpremie, wat is dat eigenlijk?

Hoeveel hou je over?

Het bedrag van de aanwervingspremie is een brutobedrag, wat betekent dat je werkgever hierop eerst tot meer dan 50% bedrijfsvoorheffing zal moeten betalen. Vaak wordt dat restbedrag uiteindelijk in de kijker gezet als aanwervingspremie.

Gelukkig met wat je verdient?

Zoals met alle inkomsten - ook wanneer die eenmalig zijn - mag je erop rekenen dat ook de fiscus graag een graantje wil meepikken van jouw financiële succes. In de praktijk komt het erop neer dat die eenmalige inkomsten worden aanzien als divers inkomen en dus niet als inkomen uit arbeid. Op deze inkomsten geldt een belastingpercentage van 33%.

Bereken: Hoeveel hou jij netto over van je brutoloon?

(fd)

22 maart 2024
Anderen bekeken ook