Collega's
Vorige

1 van 581

Volgende
Volgend artikel:

Meerdere korte vakanties vs. 1 lange vakantie: wat is het best?

Do's en don'ts bij cultuurverschillen op de werkvloer

cultuurverschillen op de werkvloer
Gelukkig zijn we allemaal anders. Juist doordat mensen een andere achtergrond, taal, religie, wereldbeeld of sociale etiquette hebben, is het dagelijks leven een pak boeiender. Ook op het werk is diversiteit een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om gevoelig en doortastend om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!

Hoe ga je om met iemand die aan het vasten is? Waarom geeft je Amerikaanse teamlid nooit direct antwoord op je vraag? Waarom krijg je regelmatig te horen dat je te luid spreekt als je een internationale call doet? En mag je zeggen dat je het niet fijn vindt dat je Indiase collega rijst met zijn handen eet? Het is zomaar een greep uit de twijfels en vragen die in je opkomen als je in je job met cultuurverschillen te maken krijgt.

Steeds meer mensen werken immers in een internationale context, en ook onze maatschappij wordt met de dag diverser. Gelukkig maar! Wat voor werk je ook doet, de kans is groot dat je regelmatig een cultuurkloof moet zien te overbruggen. Hoe doe je dat?

1. Weet wat cultuur inhoudt

Misschien denk je dat je collega ‘nu eenmaal zo is’. Je ziet bepaald gedrag van hem of haar als een karaktereigenschap, terwijl dit evengoed onderdeel van zijn of haar cultuur kan zijn. Cultuur bestaat uit waarden, attributen en systemen die een bepaalde bevolkingsgroep zich eigen heeft gemaakt: normen, verbale en non-verbale communicatie, begroetingen, maatschappelijke structuur, religie en filosofie, omgang met geld en materialen, symbolen, taal, etiquette, kledingstijl en kunst. Zodra je beseft dat al die aspecten iemand van kinds af aan gevormd hebben, kijk je ook anders tegen die persoon aan.

CHECK: Volg jij de werketiquette op je werk?

2. Ken de verschillen die voor uitdagingen zorgen

In een professionele context zijn er heel wat faux pas te maken. Een bekend probleem is de perceptie van tijd. Noordwestelijke Europeanen hechten veel belang aan stiptheid en het nakomen van afspraken. Maar Zuiderse Europeanen (en met hen een overweldigende meerderheid vanuit andere continenten) nemen het minder nauw. Dat betekent niet dat ze geen interesse hebben of minder professioneel zijn, ze hebben gewoon andere gewoontes. Je kunt jullie verschillen subtiel benoemen om tijdens toekomstige samenwerkingen frustratie te vermijden.

Lees ook: Dé 3 voordelen van diversiteit op de werkvloer

3. Wees je bewust van je eigen cultuur

Wist je dat jij ook heel wat normen en waarden met je meedraagt, die bij een ander vreemd overkomen? Zo neem je als Belg gesprekken vaak heel letterlijk. Vraagt een Amerikaan hoe je dag was, dan geef je een relaas van je activiteiten. Maar eigenlijk was het bedoeld als een simpele begroeting. Ook geven Belgen en Nederlanders sneller hun mening, terwijl daar lang niet altijd om gevraagd wordt.

Er zijn nu eenmaal culturen die sociale interacties liefst wat oppervlakkig houden. Als een Canadees zegt “You should come and have dinner with us some time!”, zul je even moeten aftasten of dat daadwerkelijk een uitnodiging was of gewoon een vriendelijke manier om jullie gesprek te beëindigen.

In het buitenland werken: waar moet je op letten?

4. Luister aandachtig

Zorg ervoor dat cultuurverschillen nooit tot uitsluiting leiden. Dat kan discriminatie of vijandigheid in de hand werken. Het belangrijkste is dat je blijft luisteren naar die andere perspectieven. Vraag naar de beleving van je collega’s, naar hun jeugd, de culturele aspecten van het land van herkomst of de verschillen die zij zelf merken in hun huidige werkcultuur. Geef de aandacht die ze verdienen en je zult zelf ook verrijkt worden.

Extra: Leer luisteren in 5 simpele stappen

5. Communiceer zachtaardig maar duidelijk

Weet je niet zeker wat de bedoeling is tijdens een bepaald evenement? Twijfel je over wat er van jou verwacht wordt in een project of ben je bang dat je fouten gaat maken omdat je niet genoeg weet van de cultuur van je collega’s? Breng dat op een doortastende manier ter sprake.

“Kun je vertellen wat er van mij verwacht wordt? Dan bereid ik me voor.” Of: “In mijn cultuur verloopt dit meestal wat anders, maar dat is niet erg. Hoe doen júllie dit?” Of: “Heb je misschien wat verbeterpunten voor me zodat ik mij kan aanpassen aan jullie manier van werken?” Wees flexibel en eerlijk.

6. Toon interesse met iets tastbaars

Niets zegt meer ‘ik geef om jouw beleving’ dan het oprecht deelnemen aan iemands culturele activiteiten of gewoontes. Vraag van tevoren wel toestemming om dit te doen, zodat je geen vraagtekens of wrevel creëert.

Pols of je mag proeven van iemands lunch, doe een teambuilding waarbij je een bezoekje aan de moskee brengt, organiseer een familiedag zodat je elkaars gezinsleden leert kennen, stuur een kaartje voor een specifieke feestdag, vraag wat je collega nodig heeft om zijn of haar geloof ook op het werk te kunnen beleven, of maak tijdens de pauze een cultureel kunstwerk.

Hou je collega’s te vriend: 5 tips

(ZINNIG) - Bron: IMK Opleidingen / Intermediair

9 juli 2024
Anderen bekeken ook