Ziekte
Vorige

1 van 148

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?

doktersbriefje
Ziek worden kan iedereen overkomen. Maar ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?

Procedure

Wanneer je ziek wordt, breng je best zo snel mogelijk je werkgever hiervan op de hoogte en ga je naar de dokter voor een medisch onderzoek. Die zal jou op basis van de vastgestelde diagnose een doktersbriefje bezorgen die je vervolgens afgeeft aan je baas, al is dat wettelijk niet verplicht...

Of je nu wel of niet een ziektebriefje moet afgeven op het werk staat te lezen in het arbeidsreglement of in de collectieve arbeidsovereenkomst. Breng je je werkgever niet onmiddellijk op de hoogte of bezorg je het gevraagde doktersbriefje niet binnen de voorgeschreven termijn, dan heb je geen recht op gewaarborgd loon. Dit geldt ook wanneer je weigert om je te laten onderzoeken door een controlearts.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

Nieuwe regels

Toch zijn er hervormingen op komst. Tijdens de afgelopen begrotingsgesprekken heeft de federale regering beslist dat je in bepaalde gevallen geen doktersbriefje meer moet indienen. Zo schaft de regering de ziektebriefjes van één dag af. Concreet betekent dit dus dat je 1 dag ziek thuis kunt blijven zonder een dokter te raadplegen. Let wel: dit kan maximaal 3 keer per jaar en de maatregel geldt alleen voor grote ondernemingen, dus niet voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Heel wat huisartsen pleiten al langer voor de afschaffing van dit doktersbriefje. “Patiënten met virale infecties of andere ziektes van die soort weten eigenlijk heel goed wat ze moeten doen: hun bed inkruipen, uitzieken en indien nodig een paracetamol innemen”, aldus Roel Van Giel, huisarts en voorzitter van huisartsenkoepel Domus Medica.

“De enige reden dat ze naar de dokter gaan, is voor dat attest. Maar medisch gezien is er geen enkele toegevoegde waarde. Er worden per jaar drie miljoen ziektebriefjes uitgeschreven, al die mensen komen daarvoor op consultatie. Door het korte ziektebriefje af te schaffen, zorg je ervoor dat de huisartsen minder belast zijn.”

Toch is de huisartsenkoepel niet helemaal tevreden met de nieuwe maatregel. “Virale infecties duren meer dan één dag, dus gaan die mensen nog altijd moeten langskomen voor hun ziektebriefje”, verklaart Roel Van Giel. “Daarom stelden wij voor om het af te schaffen voor twee tot drie dagen op rij. Want als het dan niet over is, willen we de patiënt sowieso zien voor extra onderzoek.”

FAQ: Alles over jouw rechten en plichten als je ziek bent

Misbruik of niet?

Betekent dit dat er veel werknemers misbruik gaan maken van de afschaffing van het doktersbriefje voor één dag?

Niet noodzakelijk: in sommige landen - zoals Noorwegen - werd het ziektebriefje al eerder afgeschaft en daar blijkt dat het korte ziekteverzuim zelfs afneemt. Ook in Nederland bestaat geen ziektebriefje, daar volgt de werknemer in geval van ziekte de procedure van de werkgever die vermeld staat in het ziektereglement. Dit document informeert de werknemer bij wie en uiterlijk hoe laat hij zich moet ziek melden, of het verblijfadres tijdens de ziekte gemeld moet worden en of hij of zij zich ter beschikking moet stellen van een door de werkgever aangestelde controlearts.

EXTRA: Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?

(fd)

27 oktober 2021
Anderen bekeken ook