Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

Dit zijn de meest gevraagde functies in bouw

Dit zijn de meeste gevraagde functies in bouw
De werfleider of ploegbaas staat op 1 in de lijst van meest gevraagde bouwjobs. Hij wordt op de voet gevolgd door de schrijnwerker of timmerman.

Dat blijkt uit het overzicht van de bouwvacatures op Jobat, gepubliceerd in de voorbije 12 maanden. Het percentage is telkens een aandeel van de betreffende job binnen het totaal aan vacatures voor bouwfuncties.

Het aandeel van de werfleider in de bouwvacatures zit in de lift en gaat van 11,4% naar 12,8%. De schrijnwerker valt in verhouding wat terug (van 13,2% naar 12,3%), al blijft het een stevig knelpuntberoep. Verder in de lijst komen profielen als de handlanger en de calculator/werkvoorbereider opzetten. De handlanger gaat van plek 8 naar 3 (en van 5,3% naar 8,7%). De calculator stijgt van 5 naar 4 (en gaat van 7,0% naar 7,6%).

Ontdek: Hoeveel verdien je in de bouwsector?

Nog stijgers... en dalers

Van de andere bouwfuncties in de lijst gaan onder meer ook de bekister & ijzervlechter, de wegenwerker en de grondwerker erop vooruit. Zij stijgen alle drie twee plaatsen in vergelijking met 2 jaar geleden en staan ook in de top 10. Verder in de lijst zien ook de functies van de bouwplaats-/wegenbouwmachinist en de interieurbouwer hun aandeel licht stijgen.

Vallen terug in de lijst: de projectleider (van 3 naar 6), de schilder (van 13 naar 17) en vooral de vastgoedmakelaar: die gaat van plek 13 naar plaats 21.

Lees ook: Is er nog wel werk in de bouwsector?
  Job  Aandeel 
Werfleider / ploegbaas  12,8% 
Schrijnwerker / timmerman  12,3% 
Handlanger  8,7% 
Calculator, werkvoorbereider  7,6% 
Dakwerker  7,2% 
Metselaar  6,1% 
Projectleider  6,1% 
Bekister / ijzervlechter 4,6% 
Wegenwerker  4,3% 
10  Grondwerker  4,3% 
11 Loodgieter / installateur sanitair  4,2% 
12  Bouwplaats- en wegenbouwmachinist  2,9% 
13  Interieurbouwer  2,9% 
14  Tekenaar bouw  2,7% 
15  Installateur HVAC  2,1% 
16  Installateur elektrotechniek  1,6% 
17  Schilder / decorateur  1,4% 
18  Kraanbediener  1,2% 
19  Stukadoor  1,1% 
20  Vloerder / tegelzetter  1,1% 
21  Vastgoedmakelaar  0,9% 
22  Landmeter  0,6% 
23  Bediener boorinstallaties  0,6% 
24  Stellingbouwer  0,5% 
25  Gevelrenovatie  0,5% 
26  Glazenier  0,3% 
27  Architect  0,3% 
28  Betonnering- & asfaltering  0,3% 
29  Bodemonderzoeker  0,2% 
30  Sloper  0,1% 

Iedereen heeft handlangers nodig

De job van handlanger zit dus in de lift. Maar wat doet die precies? Een handlanger bouw staat in voor het klaarmaken van het terrein, de werktuigen en de materialen voor de uitvoering van bouw- reparatie- of onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast voert hij op de bouwwerf verschillende eenvoudige werken uit.

Er zijn doorgaans geen specifieke competentievereisten om te kunnen starten als handlanger bouw, maar je moet wel van aanpakken weten. De vacatures raken alvast moeilijk ingevuld. De handlanger staat bij Jobat op 3 in de lijst van bouwvacatures. En in verhouding met andere bouwjobs neemt de vraag ernaar nog toe.

Spreekt een job als handlanger in de bouwsector jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Wat moet je kunnen om als handlanger aan de slag te gaan?

Je moet om te beginnen al vertrouwd zijn met bouwwerken. Kandidaten hebben inzicht nodig in wat anderen nodig hebben op de werf. En die werf kan overal zijn: gebouwen, wegen, havens of waterwegen. Daarnaast is het fysiek best zwaar werk, vaak in weer en wind. Tegelijk is de inhoud van de job vaak nog onvoldoende bekend.

Daarnaast schrikken de specifieke arbeidsomstandigheden zoals de soms verre verplaatsingen of lange dagen veel kandidaten af. Zo maken ook deze omstandigheden dat de handlanger bouw een knelpuntberoep is en blijft.

Extra: Hoe de bouwsector nog aantrekkelijker maken voor vrouwen?
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(William Visterin)

10 mei 2024
Anderen bekeken ook