Deze sector staat voorop bij aanwervingen
Ondanks de economische onzekerheid zien bedrijven het aantrekken van talent als prioriteit. De financiële sector blijkt daarbij de kar te trekken.
“De sector heeft hoofdzakelijk medewerkers nodig met minimaal een bachelordiploma en vaak een masterdiploma”, antwoordt Isabelle Marchand, woordvoerder van bankenfederatie Febelfin, vooreerst op onze vraag naar de grote knelpunten in de sector.
Maar het gaat niet enkel over de zogenaamde hard skills. Ook de soft skills van de kandidaten zijn van belang. “Denk hierbij aan leervermogen, nieuwsgierigheid, communicatie, leiderschap, teamwerk, initiatief...”, zo somt Marchand op. “Voor sommige functies is twee- of drietaligheid essentieel, deze vaardigheid blijft moeilijk te vinden.”
Welke profielen liggen vooral goed in de (financiële) markt? “Een breed scala aan profielen”, zo klinkt het. De profielen die Marchand vermeldt, zijn zeer divers: “Audit, asset management, IT & data, sales, financiële experts, juristen en marketing en communicatie.” Ook deze drie zijn erg gegeerd in de sector:
Lees ook: Deze 2 financiële functies zitten in de lift
In de afgelopen jaren is, zowel wereldwijd als lokaal, verscherpte regelgeving ingevoerd om de controle en het toezicht op de werking van de financiële instellingen te bevorderen. “Door deze evolutie heeft de compliance-functie een prominente rol gekregen binnen financiële organisaties. Er is een belangrijke vraag naar competente compliance medewerkers”, aldus Febelfin.
Wat (operationele) compliance-medewerkers in de kern doen, is controleren of de bank voldoet aan de nationale en Europese regelgeving. Dat is veel dynamischer dan het klinkt, want de invulling van compliance verandert continu. Overigens komen niet enkel juridische profielen in aanmerking voor dergelijke compliance-functies; bovenal staat een kritische ingesteldheid voorop.
Interesse in een job als compliance-medewerker? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Belgische banken hebben ook steeds meer cybersecurityspecialisten nodig. Dit komt door de (verdere) toename van digitale bankdiensten en in het verlengde daarvan: het aantal (geavanceerde) cyberaanvallen, dat wereldwijd enorm is toegenomen. Cybersecurityspecialisten helpen banken om up-to-date te blijven met deze evoluties en om nieuwe verdedigingsmethoden en -controles te ontwikkelen.
En ook hier speelt wetgeving een rol. Brede regelgeving (zoals GDPR en NIS2) en specifieke wetgeving voor de financiële sector dwingt banken om strengere beveiligingsmaatregelen te implementeren. Ze moeten er namelijk ook voor zorgen dat klantgegevens veilig zijn, anders riskeren ze flinke boetes.
Overigens geldt voor cybersecurity, net als voor andere gezochte profielen in de sector, één vereiste: “Voor alle functies is er behoefte aan datamanagement”, stelt Isabelle Marchand van Febelfin.
Is een job als cybersecurityspecialist iets voor jou? Go for happy en… solliciteer!
Steeds meer financiële instellingen bieden vermogensbeheer als dienst aan, waardoor de vraag naar private bankers groeit. Een private banker beheert dat vermogen en de activa van particuliere klanten, door middel van beleggingen, en volgens het risicoprofiel van de cliënt. Hoe hoger het vermogen en de activa, hoe meer men spreekt van een wealth manager in plaats van een private banker. Al kan deze onderverdeling voor elke bank anders zijn.
Private banker is overigens geen functie waarin je meteen na je studies kunt stappen, weet Stephen Fournier van recruitmentspecialist Robert Walters. “De meeste private bankers komen uit een economische of financiële studierichting en hebben reeds enkele jaren ervaring als frontofficemedewerker of beleggingsadviseur”, stelt hij. “Uitgebreide kennis van de financiële markt is dan ook een must in deze rol.”
Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar een private banker
(William Visterin)
4 oktober 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ondanks de economische onzekerheid zien bedrijven het aantrekken van talent als prioriteit. De financiële sector blijkt daarbij de kar te trekken.
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.
Er staan op de lijst van knelpuntberoepen enkele jobs uit de financiële sector. Het gaat onder meer over de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur.
Febelfin Academy, het opleidingscentrum voor de financiële sector, kiest resoluut voor een combinatie van leervormen, van e-learnings tot interactieve sessies met lesgevers.
Zie je een job in de Artificiële Intelligentie wel zitten? Goed nieuws: de Hogeschool PXL en Reliance organiseren samen een postgraduaatsopleiding tot AI Compliance Officer!
Ook binnen de financiële sector is de nood aan profielen met een passie voor regelgeving hoog. Daar hoort ook de job van compliance manager of -expert bij.
Ook in de financiële sector is er een brede waaier aan openstaande jobs, zowel voor starters als medewerkers met ervaring. Digitalisering staat hierbij voorop.
De financiële sector doet zijn best om aanzien te worden als interessante werkgever. Al blijkt de concurrentie op de werkgeversmarkt behoorlijk pittig.
Minstens 20% van de wereldbevolking is neurodivergent. Veel van hen krijgen hierbij een medisch label zoals autisme, ADHD of dyslexie.