Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Het was gedragspsycholoog en auteur Chantal van der Leest die de tip aanhaalde in haar column in de Nederlandse krant AD. Tijdens sollicitatiegesprekken polst ze altijd nadrukkelijk naar de bedrijfscultuur via de vraag: hoe lunchen jullie hier? “Een dommige, onschuldige vraag die álles zegt over een bedrijf”, stelt ze.
Op zich is de middagpauze een uitermate geschikt moment om even de benen te strekken en je hoofd leeg te maken. “Mensen die tijd nemen om te lunchen zijn nadien weer een stuk productiever”, vindt ze. “Daarnaast is het een belangrijk sociaal moment, want samen eten is wat mensen bindt.”
Voor bedrijven is het, volgens haar, reden te meer om te zorgen voor een goede lunchcultuur. “Het management kan het voortouw nemen door geen vergaderingen tijdens de lunchtijd te plannen en zelf op dat moment ook nadrukkelijk tijd vrij te nemen. En misschien kun je ook leuke bijeenkomsten organiseren die samen lunchen bevorderen.”
Extra: 4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is
Volgens van der Leest zegt lunchen wel wat over de managementaanpak. Zelf sprak ze onlangs met een aankomende leidinggevende die dacht dat haar team meestal wel samen een lunchwandeling deed.
“Maar dat betekende ook dat ze zelf haar boterhammen eigenlijk altijd achter de computer at en het daarom niet goed wist. Zoiets is slecht voorteken nummer één. Je wil een cultuur waar het management hierin het goede voorbeeld geeft. Tijd nemen voor een lunch is daarin belangrijk.”
Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
(William Visterin)
8 november 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Van het vinden van een geschikte partner of job tot omgaan met vertrouwen, rouw en angst. De echt belangrijke dingen leren we niet op school.
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen...
Iedereen maakt fouten, en sollicitanten tijdens hun jobinterview dus ook. We sommen de ergste soorten op.
Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein ook af en toe rust of afwisseling gunnen...
Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?
Een evenwichtige en gezonde lunch geeft je tonnen energie. Met deze tips maak je makkelijk en snel een heerlijk middagmaal!
Lang wachten op antwoorden, of soms zelfs helemaal geen antwoord krijgen. Dat is de grootste frustratie tijdens het solliciteren...