Wie een paar jaar geleden had voorspeld dat kunstmatige intelligentie op basis van computers ons leven grondig zou veranderen, werd waarschijnlijk als een alien aanzien. Toch is het vandaag realiteit. Sinds het prille begin van AI in de jaren vijftig en de verdere ontwikkeling vanaf de jaren negentig werd Artificiële Intelligentie en Machine Learning steeds sneller, beter en efficiënter.
Zeker na de lancering van de chatbot Chat GPT in 2022 kreeg AI een serieuze boost. De bedrijfswereld is alvast enthousiast. Begrijpelijk, want generatieve AI is dan ook een bijzonder interessante tool om het werk nog efficiënter en productiever te kunnen uitvoeren. De stijgende vraag naar werknemers met kennis van AI valt dan ook perfect te begrijpen.
Extra: Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?
Artificiële Intelligentie zal onze manier van werken drastisch beïnvloeden, dat blijkt alvast uit het recente Future of Work Report van LinkedIn. Uit de data blijkt namelijk dat AI niet zozeer banenverlies zal opleveren, het zal alleszins wél bestaande jobfuncties veranderen.
Dat hoeft op zich geen slecht nieuws te zijn, want wanneer kunstmatige intelligentie en automatisering het routinewerk en de administratieve rompslomp kunnen overnemen, ontstaat er meer ruimte en tijd voor wat echt telt.
Ontdek: Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?
Opvallende vaststelling: het zijn niet alleen de IT’ers en software engineers die gegeerd zijn, ook heel wat andere sectoren zijn op zoek naar personeel met de juiste AI-skills. Zo zal het belang van AI in de gezondheidssector steeds groter worden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van algoritmes om bepaalde ziektes of aandoeningen op te sporen, nieuwe medicijnen te ontdekken of chirurgische behandelingen te verbeteren.
Ook de marketeers onder ons kunnen maar beter over de juiste AI-skills beschikken: deze tool zal hen heel wat tijd besparen bij het bedenken van de juiste content, het analyseren van data en het opzetten van marketingcampagnes.
CHECK: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?
Zelfs minder voor de hand liggende sectoren zoals de verkoop (bv. het analyseren van klanten- en prospectgegevens), het onderwijs (bv. automatisch oefeningen verbeteren), de retail (bv. stockbeheer en klantenanalyse), de maakindustrie (bv. kwaliteitscontrole, energie-efficiëntie) en de financiële wereld (bv. beurstrends voorspellen, financiële analyses) zijn vragende partij naar personeel met kennis van Artificiële Intelligentie en Machine Learning. De vraag naar AI-jobs wordt dus steeds groter.
Heb je nog niet veel kennis van AI? Geen probleem, verwacht wordt dat de opleidingen AI evenredig zullen boomen! Levenslang leren is en blijft dus een must, zeker wanneer je een future proof carrière nastreeft.
Lees ook: 10 jobs die AI zal vervangen of veranderen
(fd)
8 december 2023AI is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Welk effect heeft dat op je job en werkomgeving?
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Welke sector gebruikt ChatGPT het meest? En vooral: waarvoor?
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
Uit een recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat artificiële intelligentie (AI) de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.
Technostress is een absolute boosdoener op veel werkvloeren voor werkgevers en -nemers die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan...
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?