Bepaal zélf je werkgeluk: 6 tips
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Door de moordende deadlines en prioriteiten die continu switchen, is het van cruciaal belang om te definiëren wat écht belangrijk is en wat niet. Als je elke week, of zelfs elke dag een prioriteitenlijstje maakt, splits je je werk op in een reeks haalbare en hapklare opdrachten. Begin je dag met de meest dringende zaken, of de minst leuke taken. Zo ziet de rest van de dag er meteen een stuk fijner uit.
Misschien nog belangrijker: ruim je bureau op! Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd.
Mensen vergeten het soms, maar de reden dat je baas en je collega’s meer en meer van je verwachten, heb je meestal zelf in de hand. Als je altijd ‘ja’ zegt, blijven ze bij je aankloppen. Het is dus belangrijk om de verwachtingen wat te temperen, zeker als je last hebt van stress. Zeg eens wat vaker ‘nee’. Te moeilijk? ‘Niet nu’ is een prima alternatief. Zo wijs je niemand af maar geef je wel aan dat je niet alles tegelijk kunt doen.
Lees ook: Waarom ‘nee’ zeggen tegen je baas zo moeilijk is
Praten is het beste medicijn, en dat is op de werkvloer niet anders. Deel je zorgen, angsten en stress met je collega’s. Misschien hebben zij wel goede adviezen om weer tot rust te komen? Sta zelf ook klaar voor anderen. Studies hebben aangetoond dat altruïsten gelukkiger zijn op het werk.
"Mensen wachten de hele week op vrijdag, het hele jaar op de zomer en een leven lang op geluk", zei een wijze man ooit. Het kan anders, dankzij mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren voor of na de werkuren zich meer verbonden voelen met het werk, en simpelweg stabieler zijn. Het proberen waard, toch?
Neem geregeld een korte pauze. Het is een ideaal momentje om na te denken over je dagelijkse struggles. Sla een praatje aan de koffiemachine, wandel het blokje om of zet je buiten op een bankje.
Stress? Ga wandelen!
Het is geen geheim dat het niet goed is voor je lichaam om de héle dag aan je bureau te zitten. Denk eraan: ongezonde mensen zijn meestal niet gelukkig. Zorg dus voor een comfortabele bureaustoel om kwaaltjes te vermijden.
Nee, we sturen je heus niet voor een uur naar de fitness! Vijftien minuten wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of wat dan ook, is al genoeg om je energiepeil omhoog te krikken. Meer nog: je lichaam laat zelfs alle gifstoffen vrij die vermoeidheid veroorzaken.
Nog zo’n inspirerend citaat om boven je bed te hangen: niets kan je vrede brengen, behalve jezelf. Een vriendelijke herinnering aan jezelf of een kleine terugblik op je prestaties uit het verleden kan wonderen doen om het geluk terug te vinden. Tip: noteer na elke werkdag op welke drie successen je trots bent, wat je drie sterktes waren en welke drie complimenten je aan jezelf wilt geven.
Slaap is belangrijk. Niet alleen om volop te genieten van het leven, maar ook van je werk. Wie genoeg slaapt, is doorgaans fitter, kan zich beter concentreren en is gelukkiger. Blijf dus niet tot diep in de nacht op. Vergeet ook niet om je telefoon ruim een uur voor het slapen aan de kant te leggen.
Extra: De beste tips voor een betere slaap
Wie niets doet, kan niets fout doen. Dat is helemaal waar, maar vergeet niet dat je van fouten kunt leren en je het de volgende keer beter doet. Dus durf fouten te maken en lig er zeker niet wakker van. Ze zijn nodig om te kunnen groeien.
Door problemen en irritaties niet aan te kaarten, speel je op safe. Je wilt natuurlijk niet ontslagen worden. Maar opgekropte gevoelens tasten je geluksgevoel aan. Probeer dus altijd het gesprek aan te gaan. Wees assertief, maar wijs niemand met de vinger. Begin met ‘ik vind dat …’ of ‘ik ervaar dat …’ Over meningen en ervaringen valt namelijk niet te discussiëren.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
(dt/em)
22 november 2021Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.
Het gebruik van loopbaancentra is in Vlaanderen op 2 jaar tijd verdubbeld. Voor wie is een loopbaancoach? Hoe werkt het? 3 coaches praten over hun aanpak.
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Echt ontspannen. En helemaal niets doen? Kun jij het? Nee? Je bent zeker niet alleen. En nochtans is het zo belangrijk!
De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”