Rode vlag: hoe herken én tackel je giftige positiviteit op de werkvloer?
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Onderschat nooit de kracht van positiviteit. Het is het uitgangspunt van ’Team Smile’, het boek van Katrijn Steenbeke en Ann-Sophie Deprez. Zij gingen op zoek naar een manier om organisaties te ondersteunen. En ze kwamen terecht bij de aanpak van positieve psychologie, een van de snelst groeiende disciplines in de psychologie.
“Lange tijd ging in psychologie de aandacht naar disfunctioneren of het verwerken van trauma’s. Maar positieve psychologie doet mensen en organisaties net floreren”, klinkt het in hun boek. ”Het zorgt ervoor dat mensen zichzelf blijven ontwikkelen: emotioneel, psychologisch en sociaal.”
Lees ook: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren
Ze ontwierpen een methode, corporate positivity, die in een organisatie werkt op 5 domeinen of patronen die het meeste impact hebben op het in beweging brengen van een organisatiecultuur: betrokkenheid, sfeer, verbinding, mindset en communicatie.
Die 5 zijn allemaal van tel en ontstaan wanneer wordt ingezet op gewoontes. En als bedrijven er echt naartoe werken. Want, zo benadrukken de auteurs, een positieve cultuur binnen jouw organisatie ontstaat niet vanzelf. “Het vergt inspanning en toewijding.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
De 5 patronen - betrokkenheid, sfeer, verbinding, mindset en communicatie - vormen de rode draad in hun boek. In hun aanpak is er geen specifieke volgorde qua patronen. “Start met wat jou het meeste aanspreekt om in beweging te brengen”, klinkt het in het boek.
In hun boek geven Katrijn Steenbeke en Ann-Sophie Deprez ook diverse voorbeelden en praktische cases. Van het inbouwen van optimisme (zoals bij Pixar) tot de Joy Gang bij Ben & Jerry’s Ice Cream, die instaat voor een plezierige werkomgeving. Maar ze behandelen ook veel anonieme cases op het niveau van de werkvloer zelf.
CHECK: De 5 componenten die jouw geluk (op het werk) bepalen
De corporate positivity-aanpak moet uiteindelijk wel op diverse manieren zijn vruchten afwerpen. “Positieve culturen zijn productiever”, stellen de auteurs resoluut. En corporate positivity helpt op het vlak van rekrutering om talent aan te trekken, en ook de loyaliteit groeit.”
Oftewel: onderschat nooit de kracht van positiviteit op je werk en meer bepaald: positieve psychologie.
Extra: 55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s
(William Visterin) - Team Smile, bewust bouwen aan een werkplek waar iedereen zich goed voelt - Katrijn Steenbeke Ann-Sophie Deprez, LannooCampus, 200 pagina’s, 2023, 9789401496247
5 januari 2024Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is.
Overmatige werkdruk kan stress veroorzaken, maar met de juiste mindset kunnen er ook voordelen zijn. Welke? Dat lees je hier.
Natuurlijk vult iedereen zijn of haar geluk zelf in. Maar als het om werkgeluk gaat, zijn er eigenlijk maar twee zaken van tel.
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Positiever denken: hoe doe je dat? En waarom? Omdat we onze positieve mindset inderdaad kunnen beïnvloeden...
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
7 op de 10 werknemers zijn gelukkig ... wat loopt er nog mis bij de overige 30%? Dat lees je hier.