Wat doet en verdient een interne auditor ?
Wat maakt de job van een 'internal auditor' zo boeiend? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er en wat kan je verdienen binnen interne audit?
“Een (junior) external auditor werkt bij een auditkantoor en voert onafhankelijke controles uit op de boekhouding van diverse bedrijven”, legt Bladt uit. “De kern van de functie omvat het controleren van de jaarrekening en financiële verslaggeving om te verzekeren dat alles wettelijk correct verloopt. Daarnaast zijn external auditors ook betrokken bij projecten zoals overnames en fusies.”
Doorgaans wordt een junior external auditor door een senior auditor of expert aangesteld om het voorbereidende werk voor een dossier te doen. Vervolgens gaan zij samen naar de klant om de daadwerkelijke audit uit te voeren, wat enkele dagen tot weken kan duren, afhankelijk van de complexiteit van het dossier.
”Het belangrijkste verschil met een internal auditor is dat deze de boekhouding en processen van één bedrijf controleert, namelijk het bedrijf waar hij of zij zélf werkt”, aldus Bladt.
Een job op jouw lijf geschreven? Deze bedrijven zijn momenteel op zoek naar een (m/v) external auditor ...
De meeste auditkantoren zoeken kandidaten met een masterdiploma in een economische, financiële of boekhoudkundige richting. Ook met een bachelordiploma Accountancy & Fiscaliteit kun je bij sommige auditkantoren aan de slag als junior external auditor. Ervaring binnen de boekhouding is een pluspunt. Vanwege het gespecialiseerde karakter van deze functie krijg je bij aanvang een intensieve training, ongeacht je achtergrond of voorkennis.
“Sterke communicatieve vaardigheden zijn essentieel”, benadrukt Bladt. “Je bezoekt klanten, overlegt regelmatig met hen, en formuleert adviezen. Het is belangrijk om duidelijk en professioneel te communiceren. Bovendien moet je als (junior) external auditor analytisch, nauwkeurig en detailgericht zijn.”
Check: Welke skills zet je best op je cv? En hoe?
“Verder is het belangrijk om goed met verantwoordelijkheid om te kunnen gaan en stressbestendig te zijn. Je werkt vaak aan meerdere dossiers tegelijk, vooral tijdens het ‘hoogseizoen’ tussen januari en april, wanneer veel bedrijven hun boekjaar afsluiten”, vervolgt Bladt. “Dit betekent een grotere werklast voor external auditors, die dan jaarrekeningen controleren en zorgen dat de boekhoudkundige voorschriften worden nageleefd. Het is dus cruciaal om het hoofd koel te houden en prioriteiten te stellen.”
Qua talenkennis volstaat meestal Nederlands of Frans, gecombineerd met een goede basis Engels.
“Er is een continue vraag naar external auditors, zowel naar ervaren professionals als naar juniors”, weet Bladt. “Typisch zien we pas afgestudeerden in september of oktober in groep opstarten bij een auditkantoor. Ze doorlopen samen de onboarding en worden voorbereid op hun eerste ‘hoogseizoen’ in het voorjaar. Dit gebeurt vaak via een mentorprogramma, waarbij een ervaren collega een junior auditor begeleidt.”
Als je als student een carrière in external audit ambieert, is het verstandig om een relevante studentenjob te zoeken tijdens het academiejaar of in de vakantie. Dit kan bij een auditkantoor, maar een job binnen de boekhouding is ook waardevol.
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod voor external auditors en solliciteer!
Als junior external auditor kun je doorgroeien naar een senior- of expertrol binnen de audit. “Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden”, geeft Bladt aan. “De meest voorkomende overstap is naar financial controller, waar je expertise als auditor goed van pas komt.”
Omdat je als external auditor dagelijks met boekhouding bezig bent – zij het niet in een uitvoerende rol – is de stap naar accountancy ook gebruikelijk. Wil je je analytische vaardigheden verder ontwikkelen, dan kun je een carrièreswitch overwegen naar financial analyst of business analyst. Kortom, de rol van external auditor biedt tal van mogelijkheden en is een ideale startersfunctie.
”Daarnaast bieden auditkantoren doorgaans veel opleidings- en bijscholingsmogelijkheden, zodat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste regelgeving”, besluit Stadt.
Verdien jij zoals het hoort? Bereken wat jij waard bent, via het Jobat Salariskompas
(sp/kv) – Bron: Robert Walters
31 juli 2024Wat maakt de job van een 'internal auditor' zo boeiend? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er en wat kan je verdienen binnen interne audit?
Het is de vraag voor elke starter na enkele jaren dienst: should I stay or should I go?
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wij zochten uit in welke sectoren je het best verdient als schoolverlatende bediende.
Ben jij pas afgestudeerd, of behaal je binnenkort je diploma? Dan wil je wellicht graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen finance.
We vroegen aan junior auditor Daan Janssens (24) uit Maarkedal hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een meertalig land als België. Hoe goed beheers jij de Franse taal? Doe de test!
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een wereldstad als Brussel. Maar zeg eens, hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!