Solliciteren terwijl je werkt: 7 do’s en dont’s
Solliciteren is soms een job op zich. Maar hoe pak je het aan als je nog ergens aan het werk bent? Hoe zorg je dat je geen problemen krijgt op je huidige job?
Volgens Michel Piedfort, loopbaanbegeleider bij Algida, kan je deze vraag namelijk op twee manieren benaderen. “Je kan antwoorden dat je bij dat bedrijf wil komen werken omdat je je momenteel niet meer gelukkig voelt in je huidige job. Dat je uitdagingen mist of dat je tegen je zin gaat werken en hoopt dat het hier beter is.”
Maar een andere en betere benadering is volgens Piedfort de positieve. “Dan stel je bijvoorbeeld dat je een gedreven persoon bent die graag samenwerkt met collega’s om de klant ten dienste te staan en kwaliteit te kunnen leveren”, illustreert hij. “Je antwoordt dat er een match is tussen hun normen en waarden en datgene waar jij voor staat. Of je legt de link tussen de vacature en jouw ervaring, en toont dat aan met een voorbeeld.”
Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (E-gids)
Het probleem bij het eerste antwoord is dat je vertrekt vanuit een negatieve gedachte, met iets wat je niet meer wil. “Bedrijven zoeken echter naar positieve elementen. Bij negatieve voorbeelden klinkt je verhaal als een vlucht”, stelt hij.
“Het grote gevaar tijdens solliciteren is dat je vooral argumenten aanhaalt waarom jij van job wil veranderen. Terwijl je minder aandacht schenkt aan waarom een bedrijf voor jou zou moeten kiezen. Je wordt dan gewoon een van de kandidaten in plaats van de ideale kandidaat”, stelt hij. “Weet dat de job altijd gaat naar de kandidaat met het beste sollicitatiegesprek. En dat is niet altijd de beste kandidaat voor de job.”
Wat antwoord je op de vraag: “Waarom zouden we jou de job moeten geven?”
Extra: Solliciteren in stijl
(William Visterin)
11 mei 2022Solliciteren is soms een job op zich. Maar hoe pak je het aan als je nog ergens aan het werk bent? Hoe zorg je dat je geen problemen krijgt op je huidige job?
Speelt je verlegenheid jou ook parten tijdens het sollicitatieproces? Met deze tips zet je jezelf én je verlegenheid op een positieve manier in de kijker!
Een zogenaamd visueel stigma, zoals overgewicht of een wijnvlek, is bepalend voor de eerste indruk bij sollicatiegesprekken. En daarmee ook discriminerend ...
Natuurlijk ga je op zoek naar die nieuwe job omdat je ontevreden bent over je huidige. Maar vanaf dan is een optimistische mindset echt een aanrader.
Sollicitatiegesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld. Maar met de nodige handigheid kan je ze ontwijken...
HR-managers leggen soms het vuur aan je schenen tijdens een sollicitatiegesprek. Laat je zeker niet vangen door deze strikvragen!
Ga jij binnenkort voor de eerste keer op sollicitatiegesprek? Maar zit je nog met heel wat vragen en twijfels? Geen zorgen!
Van het vinden van een geschikte partner of job tot omgaan met vertrouwen, rouw en angst. De echt belangrijke dingen leren we niet op school.
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!