Wat maakt mensen écht gelukkig op het werk?
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Zelf bepalen waar, wanneer of hoe je je werk doet, geeft voldoening. Je ervaart meer vrijheid en rust. Het is alsof je meer tijd hebt dan anders, omdat je je agenda zelf bepaalt. In de late avond nog e-mails beantwoorden? Je baas zal er gelukkig van worden, jijzelf put je wellicht emotioneel uit.
Ontspan na je werkuren en maak tijd voor plezierige dingen. Op die manier onderhoud je een gezonde work-life balance en krijg je je energie terug.
Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?
Dicht bij je werk wonen blijkt ook belangrijk. Of je nu met de auto, trein of fiets naar het werk gaat, verkeer kan stresserend zijn. Vertragingen en files zijn factoren die je geluk op het werk mee bepalen. Laat dingen waar je geen controle over hebt los. Het is niet jouw schuld dat de trein te laat is. Of dat iedereen op hetzelfde moment naar zijn werk vertrekt.
Vraagt een collega om iets over te nemen? Legt je werkgever je een extra deadline op? Wellicht doe je het allemaal, maar krijg je ook de waardering waarop je had gehoopt? Misschien twijfel je aan jezelf en voel je je niet goed genoeg. Praat erover met je leidinggevende en spreek je collega aan. Maak duidelijk dat je die erkenning nodig hebt om je werk goed te doen.
Lees ook: Steeds meer mensen ongelukkig op hun werk
Iedereen is constant bereikbaar. De digitale cultuur van tegenwoordig is een vergiftigd geschenk. Iets vragen aan iemand? Binnen de minuut heb je antwoord. Je baas legt een zekere druk op je schouders als hij dat ook van jou verwacht.
Het is niet omdat je een smartphone hebt, dat dat je prioriteit moet zijn. Probeer schermvrije tijd in te plannen. Gun je hoofd wat rust en kick af van de overdosis meldingen.
Extra: Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg?
Loon is een belangrijke factor bij het maken van een jobkeuze. Logisch, want daarvoor werken we uiteindelijk. Om ’s avonds iets op tafel te toveren. Om eens op vakantie te gaan. Om een nieuwe winterjas te kopen. Toch blijkt dat veel mensen hun keuze achteraf betreuren. Geld gaat niet boven gezondheid. Ambitieus zijn mag, maar draag zorg voor jezelf.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
(sv/em)
17 oktober 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Als je je job niet graag doet, is daar soms maar een persoon de oorzaak van, en dat is je baas. Fouten in het management komen het personeel vaak duur te staan...
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Steeds meer jongeren aanvaarden een job waar ze niet helemaal van overtuigd zijn. Slimme zet of niet?
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Telewerken en een voortdurende digitale beschikbaarheid behoren tot het nieuwe normaal. Toch heb je ook recht op deconnectie. Wat zegt de Belgische wet?