11 vormen van seksuele intimidatie op het werk
Seksuele intimidatie kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen leidinggevenden en ondergeschikten én bestaat uit maar liefst elf verschillende vormen…
Thuiswerk is sinds de wereldwijde pandemie het nieuwe normaal. Maar snakken we niet allemaal terug naar kantoor? Om de voeling met het bedrijf en het team niet nog meer te verliezen? Niet per se. Uit een Nederlands onderzoek van Motivaction blijkt dat we het behoorlijk naar onze zin hebben in ons thuiskantoor.
Corona of niet, negen op de tien werknemers vindt het sowieso belangrijk om zich thuis te voelen op het werk. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen zich daarom ook effectief goed voelt in zijn of haar job. Twee op de tien werknemers zegt zich niet helemaal thuis te voelen onder collega’s. Maar volgens een tiende heeft de coronacrisis daar wel een goede invloed op gehad. Acht procent vindt het tegenovergestelde.
Doe de test: 20 signalen dat jij de juiste job hebt
Ook binnen een team zijn veel werknemers meer op hun gemak. Veertien procent vindt dat de teamspirit sinds corona alleen maar verbeterd is. Een tiende kan sinds maart ook meer zichzelf zijn op het werk.
Het zal je misschien verbazen, want nooit eerder was de afstand tussen collega’s zo groot. Maar de reden is simpel: als er iets verdwijnt wat vroeger heel normaal was, ga je het meer waarderen. Bovendien is het coronavirus een gelijkmaker, want iedereen kan ziek worden, dus zit iedereen in hetzelfde schuitje. Dat maakt dat we sneller durven toegeven als het wat minder gaat. Er is minder schroom en meer begrip, en dat voelt veilig.
Dat zie je ook terug in de cijfers. Een tiende van de werknemers heeft het gevoel dat het bespreken van onderwerpen sinds het begin van de coronacrisis is verbeterd, en dat de eigen inbreng ook serieuzer wordt genomen. Ook pesterijen en seksuele intimidatie komen veel minder voor, wat het veilige gevoel op het werk alleen maar groter maakt.
Lees ook: Is (permanent) thuiswerken de toekomst?
Al valt pesten en seksuele intimidatie bijna niet weg te denken op de werkvloer. Zelfs in tijden van corona voelt niet iedereen zich veilig in zijn job. Zeven procent van de respondenten geeft wel aan dat het pesten is afgenomen sinds maart, maar ruim zestig procent zegt dat er nog altijd evenveel gepest wordt als voordien.
Maar liefst dertien procent van de werknemers kreeg ooit te maken met seksuele intimidatie. Dan gaat het om evenveel mannen als vrouwen. Slechts zeven procent van de respondenten zegt dat seksuele intimidatie sinds de pandemie minder voorkomt. Op dat vlak is er dus nog wel wat werk aan de winkel.
Lees ook: Hoe omgaan met een angstcultuur op je werk?
(dt/em) - Bronnen: Intermediair en AD.nl
15 januari 2021Seksuele intimidatie kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen leidinggevenden en ondergeschikten én bestaat uit maar liefst elf verschillende vormen…
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Door corona werken zowat zes op de tien werknemers thuis. De meesten zagen hun work-life balans verbeteren. Dit zijn de cijfers...
Belgische millennials zijn ervan overtuigd dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders. Al hebben ze sinds de COVID-19-pandemie minder stress...
Ondanks de vele ongemakken in 2020 zijn er - ook voor je werk - enkele pluspunten geweest aan die nieuwe manier van (thuis)werken...
We hopen allemaal één ding: dat we erbij horen. In de sportclub, bij de schoonfamilie, bij de vrienden maar ook op het werk. En toch is dat niet iedereen gegund.
Vaak worden de termen employer branding en employer marketing door elkaar gebruikt. Toch staan ze voor iets anders. Bij employer branding breng je jouw bedrijfscultuur op een zo aantrekkelijk mogelijke manier over. De volgende stap is employer marketing: je brengt de juiste boodschap naar de juiste doelgroep zodat ze voor jou komen of blijven werken.
Het is heel normaal dat je graag goede vrienden met je collega's wil worden. Maar hoe doe je dat zonder je professionaliteit te verliezen? Jobat weet raad...