Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 571

Volgende
Volgend artikel:

“Je hoeft je niet in te houden om met ideeën naar buiten te komen”

Damien Broothaerts, physical coach bij KVC Westerlo: “Het is hard werken, ook voor mij”

Damien Broothaerts
In aflevering 2 van ‘All Access’ loopt Thijs van DAZN – ook letterlijk! – een dag mee met Damien Broothaerts, physical & performance coach bij KVC Westerlo. Wat Damien z’n job precies allemaal inhoudt en hoe z’n werkdag er concreet uitziet, wilden we bij Jobat wel eens weten...

Damien in het kort

  • Geboren op 13 maart 1983.
  • Woont in Wemmel.
  • Werd als 19-jarige profatleet.
  • Is meervoudig Belgisch kampioen én wereldkampioen hordelopen & spint geweest, tussen 2002 en 2019, verbonden aan Excelsior Brussel (sinds zijn 9 jaar).
  • Werkt sinds 2019 als physical coach in het voetbal, bij achtereenvolgens AFC Tubize, Royal Excelsior Virton, FCV Dender en KVC Westerlo.
  • Vader van 2 kinderen: z’n dochter danst op competitieniveau, z’n zoon speelt voetbal bij Union Saint-Gilloise (U16).

Wat doe je precies bij KVC Westerlo?

“Ik ben er physical & performance coach en ben dus verantwoordelijk voor de fysieke prestaties en kracht van de volledige A-ploeg. Dat is een voltijdse job, maar geen 9-to-5, eerder een 7-to-9 (lacht). Alleszins is het hard werken, maar zeker ook leuk werken.”

Hoe lang werk je intussen als physical coach in het voetbal en hoe is je job in die tijd geëvolueerd?

“Ik doe dit werk intussen 10 jaar. In het begin werkte ik uitsluitend met individuele spelers, sinds 2019 ben ik actief binnen voetbalclubs, eerst in 3de klasse (nu 1ste amateur), intussen in 1ste klasse A. Zo ben ik opgeklommen tot waar ik nu sta. En zo heb ik het voetbal zien evolueren naar een sport waarbij het fysieke aspect steeds belangrijker wordt. Kracht, snelheid, uithouding... alle fysieke punten winnen steeds meer aan belang. Er wordt verlangt dat voetballers échte atleten worden. En in die zin is mijn verantwoordelijkheid ook steeds groter geworden."

"Er wordt veel meer dan vroeger focus gelegd op fysieke opvolging van spelers en analyse van hun data. Alles wordt ook gemeten tijdens de training: hoe hard en hoeveel ze lopen, welke kracht ze produceren en gebruiken, hoe explosief ze zijn, enzovoort. Dat speelt allemaal véél meer dan vroeger, ook wanneer spelers gekocht of verkocht worden, bijvoorbeeld. Dankzij die data kunnen spelers tussen verschillende clubs veel beter vergeleken worden, want hun waarden staan gewoon zwart op wit op papier.”

Lees ook: Hoeveel verdient Damien als physical coach?

“Voetbal is zo veel meer een topsport aan het worden. Da’s minder leuk voor de toeschouwers, want misschien krijgen ze daardoor wel minder mooi voetbal te zien. Er zal bij wijze van spreken minder met de bal worden gegoocheld. Maar ook voor de spelers is het veel harder en moeilijker geworden. Zegt de data dat je niet goed genoeg bent, dan moet je bijtrainen, fitter en sneller worden, naar de gym, et cetera. Maar wie fysiek sterker wordt, wordt dat bijna automatisch ook mentaal, dus voor hen is het sowieso een win-winsituatie.”

“Omdat alles preciezer en professioneler wordt, worden ook steeds meer mensen met kennis binnen gehaald bij voetbalclubs. Da’s positief voor physical coaches zoals ik, natuurlijk (lacht). Wij krijgen nu veel meer inspraak dan vroeger en onze job is veel belangrijker geworden. Ook omdat we er bijvoorbeeld op moeten toezien dat het aantal blessures beperkt blijft. Voetbal is en blijft een contactsport, dus blessures kan je niet vermijden, maar als je ineens met 12 spelers zit die gekwetst zijn aan de hamstrings, dan is er iets fout, dan train je niet op de juiste manier. Ik zal mijn trainingen bijvoorbeeld steeds zo goed mogelijk proberen uitwerken in de lijn van de coach – Timmy Simons in het geval van KVC Westerlo, nvdr – zijn systeem en tactieken.”

Damien Broothaerts & Thijs Vloebergh

Wat doe je professioneel nog?

“Ik heb als zelfstandige ook een eigen praktijk, DB Academy, in Wemmel. Via die weg begeleid ik nog steeds individuele sporters, in voetbal maar ook in atletiek, gevechtsport of andere sporttakken. Dankzij 20 jaar in topsport heb ik m’n eigen methodes ontwikkeld. Maar ik leid ook andere physical coaches op, via mijn manier van werken. Op die manier hoop ik iets terug te kunnen geven, aan de jeugd. Zo komt mijn bagage en ervaring nog van pas, en veel breder dan alleen in het voetbal.”

Check: Is je werkgever verplicht om je opleidingsverlof te geven?

Welke studies heb je gedaan om physical coach te worden?

“Eerlijk? Ik heb niet gestudeerd. Ik ben heel vroeg topsporter geworden, via Defensie. Ik zat in het leger, als topsporter. Maar al vroeg wist ik dat ik ooit coach wilde worden, dus ik heb zeker ook de nodige cursussen en bijscholingen gevolgd, over de hele wereld. Ik heb coaches gehad in Amerika, China, Groot-Brittannië, Italië... dus die ervaringen neem ik ook allemaal mee. M’n hele carrière heb ik m’n oren en ogen goed open gehouden. Dus ja, eigenlijk ben ik een autodidact. En een buitenbeentje, door m’n ervaring als atleet.”

”Zonder die ervaring – en dan bedoel ik niet een keer de Ten Miles lopen, ofzo – moet je natuurlijk wél studeren om physical coach te worden. Want dan vertrek je helemaal van nul. Je hebt verschillende opleidingen die je kan volgen, van een bachelor in ‘Sport & Beweging’ tot een master ‘Lichamelijke Opvoeding’, bijvoorbeeld. Tegenwoordig zie ik veel mensen met een opleiding kinesitherapie starten om physical coach te worden, maar dat is in mijn ogen iets totaal anders en dus verkeerd.”

Ontdek: Wat doet en verdient een sportleraar?

Hoe ziet een concrete werkdag er voor jou uit?

“Meestal ben ik een van de eerste die arriveert bij KVC Westerlo, rond 7u00 of zelfs nog iets vroeger. Al of niet samen met coach Timmy Simons bereid ik dan de trainingen van die dag voor, bekijken we de data enzovoort. Omstreeks 8u45 arriveren de spelers en om 9u00 heeft iedereen verplicht ontbijt. Na het ontbijt zet ik alles klaar op het veld voor de fysieke training van 10u30, terwijl spelers & co hun behandelingen krijgen, of een briefing bijwonen.”

“Eens de eerste training afgelopen is, omstreeks 12u00-12u30, is er verplichte lunch voor iedereen. In de namiddag kan er om 14u30 een tweede training gepland staan, tot 16u00, of verzorgen we individuele trainingen, of analyseren we de geregistreerde data, of doen we tactische besprekingen voor de volgende match. Dat tot gemiddeld 16u30-17u30 elke dag, daarna ga ik naar huis. Om daar vaak verder te doen in m’n praktijk.”

Sporten voor en na je werk: 8 voor- én nadelen

Is je job door al die data steeds meer een bureaujob geworden, achter de computer?

“Dat valt eigenlijk mee, want ik sta nog steeds heel veel op het veld. Voor het geven van de opwarming, looptechnische bijsturing, het effectieve loopwerk en de intensiteit... De data wordt intussen verwerkt door diverse programma’s, dus eens je die onder de knie hebt, kan je daar alles gewoon van aflezen en kan je meteen verdergaan met het creatief invullen van een nieuwe oefening, of een specifieke training die nodig blijkt enzovoort. De balans tussen beide zit dus zeker nog heel goed.”

Lees ook: Iedereen sportiever dankzij VR en technologie op het werk
The sh*ttiest job in football!
VIDEO: The sh*ttiest job in football! 💩💪 All Access EP. 2 | KVC Westerlo

(kv) – Foto’s: DAZN

24 oktober 2024
Anderen bekeken ook