Technici en hun cv: 4 tips
Ook techniekers hebben een curriculum vitae. Maar in zo’n cv benadrukken zij dan best hun technische skills en gevolgde opleidingen. Enkele tips.
Elk jaar wordt door arbeidsbemiddelaar VDAB een lijst gemaakt met beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden: de knelpuntberoepenlijst. Het aantal beroepen op die lijst blijft toenemen.
“In 2021 ontving VDAB meer dan 360.000 vacatures, dat zijn er dubbel zoveel als in 2020. Zes op de tien daarvan waren vacatures voor knelpuntberoepen”, aldus Joke Van Bommel, woordvoerster van VDAB. “Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met de laagste werkzoekendengraad sinds 2008.”
Er zijn naast de toenemende vergrijzing, nog andere oorzaken. Zo spelen in bepaalde gevallen de arbeidsomstandigheden ook een belangrijke rol, zoals bij fysiek zware jobs of jobs met onregelmatige werktijden.
Maar ook de vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, commercieel-technische kennis en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte werknemers te vinden. Ook in technische jobs.
Zo zijn fietshersteller, handlanger in de bouw, schilder-decorateur, dakdekker industriële daken, textieloperator voorbereiding en veredeling allemaal nieuwe knelpuntberoepen. En ook een commercieel-technische functie zoals verkoper in doe-het-zelfzaken is nieuw op de lijst.
Meer dan de helft van de beroepen in de top tien met meest hardnekkige knelpuntberoepen zijn techniekers: technicus industriële installaties, conducteur/werfleider bouw, technicus koeltechniek en klimatisatie, onderhoudsmecanicien, technieker werf-, landbouw- en hefmachines, en tenslotte industrieel elektrotechnisch installateur.
Op zoek naar een job in techniek? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Lees ook: De 50 meest gevraagde technische jobs
(William Visterin)
11 februari 2022Ook techniekers hebben een curriculum vitae. Maar in zo’n cv benadrukken zij dan best hun technische skills en gevolgde opleidingen. Enkele tips.
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
Een technieker hoeft niet aan zijn job of carrière te denken: die loopt vanzelf toch? Misschien wel, maar toch kunnen enkele aandachtspunten voor jouw loopbaan als technicus het verschil maken.
Een afgestudeerde ingenieur die een managementopleiding volgt: het komt vaak voor. “Uiteindelijk komen ingenieurs vaak in leidinggevende functies terecht.”
De recente vacaturecijfers van VDAB vertonen een daling maar twee technische profielen roeien tegen de stroom in: mecaniciens en leidinggevenden.
De elektrotechnische sector kampt al jaren met een tekort aan werknemers. Bovendien zal de vraag naar elektrotechnici de komende jaren alleen maar stijgen...
Wil jij je carrière een vliegende start geven? Dan kan je vanaf 1 september een premie ontvangen. Als je kiest voor een knelpuntberoep tenminste.
In vergelijking met de voorbije vier jaar is het loon van de technicus met ruim 15% toegenomen, blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Een overzicht...
In januari lanceert Antwerp Management School de vierde editie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Mark Maldeghem (Algemeen Directeur Jobat) en Ruben Van Goethem (Oprichter Baanbrekende Werkgever) geven zes goede redenen om deel te nemen aan het traject.