Werken in coronacrisis: postbode Niels getuigt...
Terwijl er in coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, begeeft Niels Willems (30) zich elke dag op straat.
Dat alles blijkt uit onderzoek van HR-expert Hudson, met vestigingen in onder meer Brussel, Antwerpen en Hasselt, bij 144 Belgische organisaties.
Uit hun rondvraag blijkt onder meer dat één bedrijf op vijf aangeeft een extra premie te zullen uitbetalen aan die werknemers die aan het werk blijven. Vaak om de verhoogde workload en het hogere besmettingsrisico te compenseren. In de meeste gevallen wordt zo'n premie eerder aan de meer operationele werknemers aangeboden, die niet van thuis uit kunnen werken.
Voor de werknemers die wel nog steeds ter plaatse komen werken, geeft 62 procent van de bedrijven aan dat veel van hen bang zijn om te komen werken. 70 procent van de bevraagde werkgevers merkt een stijging van het aantal werknemers in ziekteverlof sinds de uitbraak van corona in België. En bijna de helft geeft aan dat die bijkomende afwezigheden de zaken nog extra bemoeilijken.
Ook loonsverhogingen staan onder druk. Zo weet 17 procent van de bedrijven niet of de geplande loonsverhogingen dit jaar zullen doorgaan. 15 procent geeft aan dat deze slechts gedeeltelijk zullen kunnen doorgaan, en bijna evenveel zal helemaal geen loonsverhogingen geven.
Ook sommige directieleden zullen, volgens Hudson, impact van het coronavirus ondervinden. Zo verlaagt 30 procent van de bedrijven de managementvergoeding van de directie. In de meeste gevallen gaat het over een daling van de vergoeding met een vijfde.
(William Visterin)
27 april 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Terwijl er in coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, begeeft Niels Willems (30) zich elke dag op straat.
Minder loon betekent minder geld om uit te geven. Wist je dat je onnodige kosten kan schrappen die je eigenlijk niet eens zo hard opmerkt?
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
De impact van de coronacrisis is niet alleen gigantisch op de economie, maar ook op jouw job. Al zijn er manieren om die impact te beperken.
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Van voetballers tot bedienden en arbeiders... Wie komt er in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid? En wie niet?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?