Mobiliteit
Vorige

1 van 94

Volgende
Volgend artikel:

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

Carpoolen: alle voordelen op een rij

Carpoolen
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Wie niet kan thuiswerken of geen fan is van het openbaar vervoer kan carpooling overwegen. Dit zijn de voordelen.

Gedeelde smart

De files op weg naar het werk zijn voor iedereen even vervelend en slaapverwekkend. Weten dat je niet alleen bent – kijk maar eens door het raam – kan de pijn al wat verzachten.

Toch hoef je niet noodzakelijk elke dag in je eentje op automatische piloot en met een slakkengangetje aan te schuiven in de eindeloze rij: carpoolen met een collega of vriend kan de situatie al heel wat aangenamer maken én het kan je bovendien geld opleveren.

Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?

Doe je voordeel

Naast het sociale aspect kan carpoolen met 1 of meerdere collega’s of vrienden jou ook nog eens een fiscaal voordeel opleveren. Voorwaarde is wel dat je het carpoolen in een overeenkomst laat vastleggen door je werkgever. In dit document (vaak een reglement) vind je de voorwaarden, regels en afspraken waar je als werknemer rekening mee moet houden.

In principe heb je twee mogelijkheden. Of je kiest voor een forfaitaire aftrek van de beroepskosten of je kiest ervoor om de werkelijke kosten van de carpoolkilometers aan te rekenen.

Lees ook: De voor- en nadelen van naar je werk rijden

1. Forfaitaire aftrek van beroepskosten

Wanneer je alleen met de auto naar het werk komt en van je werkgever een woon-werkvergoeding krijgt, heb je sowieso recht op een fiscale vrijstelling van 430 euro per jaar (aanslagjaar 2023). Ter info: voor het aanslagjaar 2024 bedraagt de vrijstelling 470 euro.

Wordt het carpoolen door je werkgever georganiseerd (m.a.w. is er een carpool overeenkomst), dan krijgt zowel de chauffeur als de passagier een hogere fiscale vrijstelling op die woon-werkvergoeding.

In de praktijk komt dit neer op de prijs van een 1ste klasse treinabonnement enkele rit op maandbasis (voor de carpoolafstand) x het aantal dagen dat je carpoolt, gedeeld door 20. Dit bedrag ligt vaak hoog waardoor de eindafrekening in de meeste gevallen de volledige woon-werkvergoeding dekt (en dus fiscaal vrijstelt).

2. Bewijzen van beroepskosten

Bij deze optie kun je 0,15 euro per afgelegde carpool kilometer fiscaal aftrekken. De eventuele extra kilometers die je bij het carpoolen aflegt (om bv. iemand thuis op te pikken) mag je voor 75% inbrengen. In tegenstelling tot de vorige optie worden deze bedragen niet vrijgesteld van belastingen maar worden ze bij alle andere inkomsten samengevoegd.

Het bedrag kun je als werknemer gewoon invullen bij de beroepskosten (rubriek 1258-03) en hoef je in principe niet elke keer te bewijzen. Hou er wél rekening mee dat de fiscus regelmatig en streng controleert en dat je bij een eventuele controle het bedrag wel degelijk zult moeten kunnen verantwoorden.

Wat als je met een bedrijfswagen rijdt?

Een bedrijfswagen valt onder voordelen van alle aard en wordt beschouwd als extralegaal voordeel (en dus een beroepsinkomen). Dit betekent dat je hierop belast wordt, ook als je je firmawagen gebruikt om te carpoolen.

Extra: Auto nog populairder als extralegaal voordeel

Nuttige info voor de passagier

In de meeste gevallen betaal je als passagier een onkostenvergoeding aan de chauffeur om de kosten te delen. De grootte van dat bedrag mag je - in samenspraak met de chauffeur uiteraard - zelf bepalen. Omdat dit een pure onkostenvergoeding is (en er dus geen winst gemaakt wordt), moet jouw chauffeur dit niet aangeven: hij of zij wordt daar dus niet op belast.

Goed om te weten

Carpoolen met iemand die in een ander bedrijf werkt (bv. je buurman of partner), kan in principe ook een fiscaal voordeel opleveren. Voorwaarde is wel dat dit dan contractueel wordt vastgelegd door de betrokken werkgevers.

Ook wanneer je maar een paar dagen per week carpoolt, heb je nog altijd recht op je fiscaal voordeel. In dit geval moet de vergoeding herberekend worden al naargelang het aantal dagen dat je effectief carpoolt.

Ontdek: Moet ik belasting betalen op mijn woon-werkverkeer?

(fd)

3 januari 2024
Anderen bekeken ook