Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Brandweerman worden? Dan moet je deze 4 eigenschappen bezitten

Als kind droomde je er misschien wel van om later brandweerman (of -vrouw) te worden. Zoals zoveel kinderen. Logisch, want als de wagen met loeiende sirenes voorbijvliegt en je de mannen en vrouwen de vlammen ziet trotseren, dan kun je alleen maar onder de indruk zijn. Wil jij je grote kinderdroom waarmaken? Dan mag je vier eigenschappen écht niet missen.

Brandweermannen en -vrouwen zijn helden. Daarover bestaat geen twijfel. Ze blussen branden, redden katten uit bomen, halen gewonden uit een appartement voor verzorging, bevrijden slachtoffers uit autowrakken. Ze redden levens. Maar dat vraagt natuurlijk heel wat moed, en een topconditie. Al twee van de vier eigenschappen die je absoluut nodig hebt om bij de brandweer aan de slag te gaan.

1. Duidelijke taal

Misschien wel de belangrijkste eigenschap is een ijzersterke communicatie. Kort en bondig als de vlammen een huis in de as dreigen te leggen, zodat je collega’s meteen weten wat er gebeurt. Kalm, assertief en geruststellend als je een slachtoffer probeert te redden, zodat die je vertrouwt en de hoop niet verliest. Als je omstaanders of buurtbewoners moet mobiliseren, dan moet je je boodschap kunnen overbrengen zonder paniek of angst te zaaien.

2. Een topconditie

Lopen, bukken, kruipen, klimmen. Brandweerlieden doen het allemaal. Het zal je dus niet verbazen dat je in topvorm moet zijn als je bij de brandweer aan de slag wilt. Snelheid én behendigheid zijn eigenschappen die bepalen of je een leven redt, of niet.

Ook kracht is een must. De uitrusting weegt al ettelijke kilo’s, het gerief om slachtoffers uit een auto te knippen dubbel zoveel. Om nog maar te zwijgen van de mensen die je uit een brandend huis moet dragen, of de grote brokstukken die je moet weghalen om de weg vrij te maken. Vergeet ook niet dat het geen ‘nine to five’-job is. Moe of niet, als je van wacht bent, dan moet je er staan.

3. Het buikgevoel

Soms is het simpelweg kiezen: is het verantwoord om een gebouw dat op instorten staat binnen te stormen om te kijken of er slachtoffers zijn, of is het risico op instorting te groot? Kiezen tussen leven of dood, het is hard. Let wel: dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar mag opgeven. Je hebt tenslotte wel beloofd om mensen te beschermen en te redden.

4. Onvoorwaardelijke inzet

Brandweermannen worden vaak geprezen voor hun moed. Terecht. Al mag het je nooit naar het hoofd stijgen. Je enige doel is en blijft om mensen te beschermen. En daar moet bijna alles voor wijken: een goede nachtrust, een familieweekend als je dienst hebt. Eens brandweerman, altijd brandweerman. Of toch zolang je bereid bent om alles te geven.

(dt/em)

20 januari 2020
  • Jobs voor brandweer
Anderen bekeken ook