Kan je ecocheques omzetten naar meer loon of maaltijdcheques?
Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. Kunnen deze niet beter omgeruild worden voor cash of maaltijdcheques?
De logica bij het invoeren van de maaltijdcheque in 1965? Met het bedrag moet je een voor-, hoofd- én nagerecht kunnen kopen. Als werknemer betaal je zelf een deel van je maaltijdcheque, minstens 1,09 euro per dag. De rest wordt netjes aangevuld door je werkgever tot maximaal 8 euro.
Al komt dat bedrag anno 2024 wel onder vuur te liggen. Het ACLVB start zelfs een petitie om het bedrag op te krikken tot 10 euro. Het belang ervan valt ook niet te onderschatten: bijna 80% van de ontvangers spendeert alle cheques binnen de maand na ontvangst. De helft van de Belgen geeft de cheques zelfs uit in de eerste vijftien dagen.
Extra: Kan je ecocheques omzetten naar meer loon of maaltijdcheques?
Het ACLVB spreekt van een stevig koopkrachtprobleem. De voedselprijzen lagen nog nooit zo hoog. Met een gemiddelde stijging van 12,7% in levensmiddelen in het afgelopen jaar, kan je al raden dat een maaltijdcheque met dezelfde waarde als jaren geleden, niet meer volstaat om een gezin te onderhouden. Laat staan om te genieten van een voor-, hoofd- én nagerecht.
Sinds de laatste verhoging van de maaltijdcheques in 2016 stegen de prijzen van voeding en niet-alcoholische dranken met bijna 38%. Reken maar eens uit aan het einde van de maand!
Lees ook: Maaltijdcheques broodnodig voor 80% van Belgische werknemers
Omdat er door een restrictieve wet uit 1996 geen ruimte is voor een extra loonsverhoging bovenop de index, is de maaltijdcheque een ideaal instrument om het koopkrachtprobleem aan te pakken. De verhoging van die cheque zou dan ook voor iedereen gelden, ongeacht het loon dat je verdient. Het is een direct voordeel voor veel gezinnen en dat maakt een verhoging dubbel interessant. Geen omwegen, gewoon extra ruimte voor levensmiddelenbesteding elke maand.
Wat daarbij ook weer voordelig is voor de binnenlandse besteding, aangezien de cheques enkel in België gelden. Een verhoging zou daarbij ook wettelijk geen kopzorgen mogen opleveren door het bestaande wettelijke kader. Een instant winner voor iederéén.
Maaltijdcheques vooral voor jongeren belangrijk: waarom?
Uit onderzoek van Voucher Issuers Association (VIA), de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques, blijkt dat twee op drie werkgevers ook open staat voor een verhoging. Tot 10 of zelfs 12 euro. Al beslissen zij daar natuurlijk niet zelf over.
Toch zien werkgevers dus duidelijk het belang van een verhoogde tegemoetkoming in tijden van inflatie en zijn ze bereid om hun verantwoordelijkheid daarin op te nemen. Benieuwd of ook de beleidsmakers in ons land die boodschap goed ontvangen hebben.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
(ZINNIG) - Bronnen: Boostmaaltijcheques.be / ACLVB / Belgie.be / Businessam.be
13 maart 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. Kunnen deze niet beter omgeruild worden voor cash of maaltijdcheques?
Maaltijdcheques zijn niet alleen voor werknemers een broodnodig gegeven, ook werkgevers maken gretig gebruik van deze vorm van uitbetaling door de voordelen.
Wat zijn ecocheques? Heb jij er recht op? Hoeveel zijn ze waard? Kan je ze ruilen voor maaltijdcheques of meer cash? En wat kan je er allemaal mee kopen?
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.