Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job
Lonkt de roep van een aantrekkelijke job met meer doorgroeimogelijkheden je opnieuw naar de sollicitatiemarkt? Snuister je stiekem – of minder stiekem – door openstaande vacatures bij andere bedrijven? Of hou je je ogen open voor potentiële nieuwe uitdagingen? Dan ben je niet alleen.

Uit een onderzoek in opdracht van Bright Plus blijkt namelijk dat bij ruim een derde van de Belgische bedienden een jobswitch hoog op de agenda staat. 14,7% heeft zelfs effectieve kortetermijnplannen om de werkgever te verlaten.

De reden? Met ruime voorsprong: salarisontevredenheid. In 34,5% van de gevallen bleek het salarispakket de voornaamste reden waarom werknemers overwegen andere job-oorden op te zoeken. Verloning wordt op de voet gevolgd door beperkte doorgroeimogelijkheden: 33,6% overweegt een vertrek omwille van een gebrek aan toekomstperspectieven en carrièreopties. Een onaantrekkelijke jobinhoud behaalt een welverdiende derde plaats, met 30,8%.

Lees ook: Hoe snel verander jij van job?

Extralegale voordelen

Mensen die hun werkgever de rug toe willen keren, doen dat dus vooral om salarisgerelateerde redenen. Al weegt dat financiële aspect wel veel meer door bij mannen, met 42,8%, dan bij vrouwen, waar loon ‘slechts’ in 26,2% van de gevallen meespeelt. Nochtans is het niet zo slecht gesteld met ons salaris, zeker niet wanneer we extralegale voordelen in acht nemen. 76% geeft namelijk aan maaltijdcheques te ontvangen, 62% krijgt zelfs een hospitalisatieverzekering.

Ook de recentste nieuwkomer, de thuiswerkvergoeding, wordt door veel werknemers met open armen ontvangen. In 2022 ontving 23% zo’n compensatie, in 2023 steeg dat aandeel zelfs naar 32%. Niet verwonderlijk, als je weet dat thuiswerken tegenwoordig bij 55% van de bedienden mogelijk is. Een mobiliteitsbudget is minder populair, al vindt ook daar een toenemende evolutie plaats: 5% van de bevraagde bedienden beschikt over zo’n budget, ten opzichte van 1% in 2021. Niet slecht!

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

Loonontevredenheid

Toch geven bedienden hun salaris gemiddeld een tevredenheidsscore van 7,1 op 10. Niet zo denderend, dus. Waarom die loonontevredenheid zo groot is? Misschien heeft het gebrek aan inspraak er iets mee te maken. Slechts een kwart van de Belgische bedienden beweert namelijk zeggenschap te hebben in het loonpakket. Opvallend: dat percentage ligt – opnieuw – veel hoger bij mannen (34%) dan bij vrouwen (23%).

Werknemers die recent opslag kregen, zijn daadwerkelijk meer tevreden. Hun loontevredenheid stijgt – tijdelijk – naar een 7,4 op 10. Daar kan helaas slechts minder dan de helft van de respondenten over meespreken, want de meerderheid heeft de voorbije twee jaar geen loonsverhoging ontvangen – indexering uiteraard niet meegerekend. En dat is frustrerend. Zo frustrerend, dat zelfs 53% van de bedienden met een lage salaristevredenheid (6 of minder) het komende jaar wil veranderen van job.

CHECK: Meer loon en extralegale voordelen, maar toch is Belg minder tevreden over loonpakket

In the long run

Ongelukkig met je loon, ongelukkig met je job? Niet noodzakelijk! Begrijp ons niet verkeerd: een brutoloon dat niet aan je basisverwachtingen voldoet, is inderdaad geen pretje. Maar voor een fijne langdurige werkervaring, blijkt het financiële aspect toch niet zo doorslaggevend: het is een vorm van extrinsieke motivatie die niet voldoende is om op lange termijn gemotiveerd te blijven.

Investeringen in persoonlijke ontwikkeling, groei-opportuniteiten en een vlotte samenwerking met collega’s zijn véél belangrijker! Denk dus nog maar eens twee keer na vooraleer je die ontslagbrief schrijft!

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(ZINNIG) - Bronnen: Bright Plus en Peoplesphere

13 november 2023
Anderen bekeken ook