De 5 basics van de bewakingsagent
Het beroep van bewaking- en beveiligingsagent zit al jaren in de lift. Maar welke eigenschappen zijn écht cruciaal voor de job?
Ivan Michaux werkt al ruim tien jaar als brigadier bewaking bij UZ Leuven, waar hij een team van bewakingsagenten aanstuurt. Dat betekent onder meer de opmaak van dienstroosters en de taakverdeling binnen het team, en de opvolging van de agenten op hun controlerondes. Daarvoor werkte Ivan lange tijd zelf als bewakingsagent bij het ziekenhuis.
In zijn vrije tijd trekt hij zijn job (een beetje) door. Zo geeft Ivan lessen zelfverdediging of liever ‘kokodo jiujitsu’, een traditionele krijgskunst overgewaaid uit Japan. “Het is een gevechtskunst, zonder competitie. Het gaat om zelfverdediging, maar ook over je lichaam gezond houden. Ik beoefen dit intussen al 26 jaar en heb in Lubbeek mijn eigen club opgericht. Die bestaat dit jaar trouwens twintig jaar. Ik ben er hoofdtrainer en geef les aan de jeugd en aan volwassenen. Ik geef regelmatig stages, ook bij andere clubs. Drie keer per jaar gaan we op buitenlandse stage.”
De liefde voor de Oosterse gevechtskunst zat er bij Ivan al vroeg in. “Ik was als kind fan van de films van Bruce Lee. Ik wou toen al aan gevechtssport doen, maar ik mocht niet van m’n ouders. En dus ging ik maar ‘in de voetbal’. Nochtans ben ik veel meer geblesseerd geweest in mijn voetbalcarrière dan sinds ik aan gevechtssport doe (lacht). In mijn twintiger jaren ben ik gestart met karate. Mijn interesse in jiujitsu kwam er pas toen we een getuigschrift bewakingsagent moesten behalen."
"We kregen een maand les over wetgeving en deontologie, maar leerden ook jiujitsutechnieken en klemmen om mensen in bedwang te houden. Dat laatste vond ik heel interessant, want op dat vlak ben je niets met karate. In jiujitsu gaat het vooral om het leren controleren van mensen zonder hen te blesseren, en dat op een zo humaan mogelijke manier.”
Ivan geeft intussen zelf de opleiding agressiebeheersing aan de bewakingsagenten van UZ Leuven. “Ik merk dat hier veel behoefte aan is. Spijtig genoeg krijgen we meer te maken met zeer mondige en agressievere patiënten dan vroeger, toen ik hier zelf pas begon. De agenten volgen de opleiding minstens een keer per jaar. Hoe beter je de techniek kent, hoe gemakkelijker een beheersing tegen agressie verloopt.”
(adl / wv)
20 november 2019Het beroep van bewaking- en beveiligingsagent zit al jaren in de lift. Maar welke eigenschappen zijn écht cruciaal voor de job?
Cipier - of penitentiair beambte (PBA) zoals het officieel heet - is een knelpuntenberoep. Vooraleer je cipier kan worden, moet je dan ook een ganse procedure doorlopen. Maar hoeveel bedraagt het loon van een cipier voor de begeleiding en bewaking van gevangenen?
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Wat doet een bewakingsagent precies? Welke specialisaties zijn nog en vooral... hoeveel verdienen ze? Een overzicht.
We vroegen Reduan Himi (44) uit Sint-Katelijne-Waver hoeveel hij verdient …
Ivan Michaux werkt als brigadier bewaking. En opvallend: tegelijk geeft hij aan bewakingsagenten ook les in agressiebeheersing.
Veiligheid zit in de lift! We lijsten met Jobat de meest gevraagde functies op in het domein van bewaking en veiligheid.
Zet de term ‘vliegende bewakingsagent’ jou ook aan het dromen? Jobat ging poolshoogte nemen bij het Centrum Last Minute van Securitas.
Als bewakingsagent heb je veel meer carrière- en doorgroeimogelijkheden. Wie graag op pad is, zal meer uitdaging vinden in mobiele bewaking.