Deze jobs zal AI nog niet direct overnemen
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
De technologie van generatieve artificiële intelligentie (AI) evolueert razendsnel en ook op het werk wordt het steeds vaker ingezet. Het is dan ook een bijzonder interessant computersysteem dat unieke data kan creëren op basis van bestaande data, patronen en structuren. Bepaalde routinetaken kunnen hierdoor een pak sneller en efficiënter uitgevoerd worden.
Volgens een Europees onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx maakt 1 op de 3 Belgische bedrijven ondertussen al gebruik van deze technologie. Ook bij de HR-afdeling wordt AI en machine learning stilaan omarmd, al is het voor heel wat werkgevers vooralsnog geen prioriteit: slechts 1 op de 4 bedrijven integreert het nu al in hun loonadministratie en personeelsbeheer.
Dit doen ze voornamelijk om nog nauwkeuriger en efficiënter te kunnen werken, afwijkingen te corrigeren, fouten of fraude te vermijden, werknemers te classificeren en data permanent te valideren en te analyseren. Ook aanpassingen in de wetgeving kunnen hiermee snel doorgevoerd worden.
Lees ook: Wordt artificiële intelligentie jouw beste collega?
(Klik op de tabel om deze te vergroten.)
AI is voor heel wat bedrijven dus een goednieuwsshow, of niet? Wat werkgevers betreft is er nogal wat terughoudendheid omtrent de inzet van deze technologie. Ondanks het feit dat 73% van de werkgevers AI wel waardevol vindt en 30% ervan uitgaat dat artificiële intelligentie in de toekomst bepaalde functies overbodig zal maken, zijn er nogal wat vragen omtrent de regulering hiervan. Met andere woorden: het vertrouwen in de vele toepassingen van AI ligt in België - ondanks de recente Europese AI-wet - nog niet zo hoog.
CHECK: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?
Ook werknemers zijn er niet altijd gerust in. De vrees dat machine learning en generatieve AI heel wat jobs zal doen verdwijnen, maakt 21% van hen weleens onzeker. Voor wie nu al met AI werkt tijdens de werkuren, stijgt het percentage zelfs tot 32%. Toch hoeft het inzetten van AI zeker niet altijd negatief te zijn. Voorstanders zien deze technologie eerder als een hulpmiddel en niet als een vervanging van een “echte” werknemer.
Ook op de HR-afdeling is de kans klein dat je binnenkort met al je vragen en documenten in een leeg kantoor terechtkomt. AI zal de hr-medewerker niet vervangen maar wel aanvullen.
Ontdek: Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?
(fd)
26 juni 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). Raken de robots straks ook aan jouw job?
Nemen robots en technologie binnenkort het transportmagazijn over...?
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
Uit een recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat artificiële intelligentie (AI) de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.
Platforms als ChatGPT en Google Gemini geven diverse sectoren en jobs een nieuwe invulling. Maar hoe ga jij zelf het best om met AI in jouw job?
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...