Terug naar overzicht
Vorige

2 van 150

Volgende
Volgend artikel:

Journalist

Wat doet en verdient een winkelverkoper?

Een (m/v) winkelverkoper is verantwoordelijk voor het adviseren van klanten, het verkopen van producten en het creëren van een aangename winkelervaring. Hieronder lees je wat de job precies inhoudt, welke opleidingen je nodig hebt, welke vaardigheden belangrijk zijn en wat je als winkelverkoper kunt verdienen in België.
Het beroep van winkelverkoper

Wat doet
een winkelverkoper?

Een (m/v) winkelverkoper zorgt ervoor dat klanten een vlotte en aangename ervaring hebben in de winkel. De taken variëren afhankelijk van de sector, maar bestaan doorgaans uit het ...

  • ... adviseren van klanten: het verstrekken van informatie over producten en helpen bij het maken van de juiste keuze.
  • ... afhandelen van de verkoop: kassawerk en betalingen verwerken.
  • ... aanvullen van de winkel: schappen aanvullen en ervoor zorgen dat producten op de juiste plaats staan.
  • ... inkleden van de winkel: zorgen voor een aantrekkelijke presentatie van producten en het schoonhouden van de winkel.
  • ... verwerken van bestellingen: producten bestellen en/of reserveren voor klanten.
  • ... bieden van klantenservice: vragen beantwoorden en klachten professioneel afhandelen.

Afhankelijk van de winkel kan een (m/v) verkoper ook verantwoordelijk zijn voor specifieke taken zoals voorraadbeheer of het openen en sluiten van de winkel.

Ben jij een geboren (m/v) winkelverkoper? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een winkelverkoper
gestudeerd hebben?

Voor de meeste jobs als winkelverkoper is geen specifieke opleiding vereist. Een diploma secundair onderwijs is vaak voldoende.

Toch zijn er tal van opleidingen die je kunnen helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, zoals:

  • beroepsgerichte opleidingen: denk aan de richting Handel, Verkoop of Retail in het secundair onderwijs, of cursussen Winkelbediende, Kassamedewerker of Verkoopstechnieken in het volwassenenonderwijs.
  • praktische opleidingen: zoals Verkoper/Commercieel Assistent bij Syntra, bijvoorbeeld.
  • talenstudies: want de kennis van verschillende talen is als winkelverkoper een groot pluspunt, zeker in toeristische regio's of winkels met een internationaal cliënteel.

Voor meer gespecialiseerde functies - zoals winkelmanager - kan een bacheloropleiding in Retailmanagement of Marketing zeer interessant zijn.

Ontdek: Wat doet en verdient een winkelmanager?
illustration-books

Hoe word je
een winkelverkoper?

Je kunt zonder ervaring starten als winkelverkoper, maar voorgaande jobs in klantgerichte functies zoals kassamedewerker of horecapersoneel zijn zeker een pluspunt.

Check: Wat doet en verdient een kassier(ster)?

Veel winkels bieden interne opleidingen aan, zodat je snel de kneepjes van het vak leert. Ook een studentenjob in een winkel kan bijvoorbeeld een goede start zijn.

Werkgevers zoeken vooral kandidaten met een positieve houding, goede communicatievaardigheden en een klantgerichte aanpak.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

1653 vacatures beschikbaar voor winkelverkoper

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een winkelverkoper hebben?

Als winkelverkoper moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een winkelverkoper moet klanten op een vriendelijke en professionele manier helpen. Dit betekent luisteren naar de behoeften van de klant en hierop inspelen.
Je moet klanten kunnen overtuigen, producten gepast aanprijzen en verkopen afronden. Een positieve en klantgerichte houding is daarbij essentieel.
Om klanten goed te kunnen adviseren, moet je de producten die je verkoopt goed kennen.
Werken als winkelverkoper betekent vaak onregelmatige uren, inclusief avonden en weekends. Een flexibele houding is dus belangrijk.
In een winkel werk je vaak samen met collega’s. Een goede samenwerking is cruciaal voor een vlotte werking van de winkel.
Tijdens drukke periodes, zoals solden of feestdagen, moet je het hoofd koel kunnen houden en toch kwaliteit blijven leveren.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van winkelverkoper?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een winkelverkoper. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als winkelverkoper verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een winkelverkoper?

Het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) winkelverkoper in België bedraagt ongeveer 2.000 euro tot 2.400 euro, afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding, regio, sector en de grootte van het bedrijf.

  • Een winkelverkoper zonder enige ervaring kan een startloon van zo’n 1.700 euro bruto per maand verwachten.
  • Een hoger diploma of een specialisatie - zoals de job van productadviseur of assistent-winkelmanager - kunnen een hoger loon opleveren, gemiddeld 2.500 euro tot 2.800 euro bruto per maand.
  • Voor bepaalde sectoren, zoals de luxebranche of technische producten, kunnen de salarissen nog hoger liggen, tot gemiddeld 3.000 euro.

Extra

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de functie-inhoud en de sector (bijvoorbeeld mode, elektronica of voeding) ontvangen winkelverkopers in België meestal nog extralegale voordelen bovenop hun maandloon. Grote winkelketens hebben meestal een uitgebreider aanbod aan extralegale voordelen dan kleinere zelfstandige winkels.

De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, vakantiegeld, een eindejaarspremie en tussenkomst in de kosten voor woon-werkverkeer (door terugbetaling van openbaar vervoer of een fietsvergoeding, bijvoorbeeld).

In retailbedrijven krijgen medewerkers vaak ook korting op de producten of diensten die hun werkgever aanbiedt. Dit kan variëren van 10% tot soms wel 30%.

In drukke periodes - zoals solden of feestdagen - kunnen winkelverkopers bovendien genieten van prestatiegebonden bonussen.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een winkelverkoper
2.300 /maand
Minimum €1.700
Maximum €3.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • Bonus/commissie