Terug naar overzicht
Vorige

33 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Marketingassistent(e)

Wat doet en verdient een winkelmanager?

Als winkelmanager (m/v) heb je een veelzijdige en verantwoordelijke job die draait om het leiden van een winkel naar succes. Van het aansturen van personeel tot het beheren van voorraad en het realiseren van verkoopsdoelen, een winkelmanager draagt een belangrijke verantwoordelijkheid binnen het retailbedrijf. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding en skills zijn nodig? Hoe kan je je als winkelmanager specialiseren? En ... wat verdienen zij? Je ontdekt het hieronder.
Het beroep van winkelmanager

Wat doet
een winkelmanager?

Een winkelmanager is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van een winkel. Dit omvat een breed scala aan taken zoals:

  • Personeelsmanagement: het aansturen, coachen en motiveren van het winkelpersoneel. Dit betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor het rekruteren van nieuwe medewerkers, het opstellen van werkroosters en het voeren van functioneringsgesprekken.
  • Verkoop en klantenservice: een winkelmanager moet ervoor zorgen dat de verkoopdoelstellingen worden behaald. Dit houdt in dat je verkoopstrategieën ontwikkelt, promoties plant en zorgt voor een optimale klantenservice. Klanttevredenheid staat hoog in het vaandel.
  • Financieel beheer: je bent verantwoordelijk voor het financiële resultaat van de winkel. Dit betekent dat je budgetten opstelt, kosten controleert en ervoor zorgt dat de winkel winstgevend is.
  • Voorraadbeheer: je zorgt ervoor dat de winkel altijd voldoende voorraad heeft zonder overschotten te creëren. Dit omvat het plaatsen van bestellingen, het controleren van leveringen en het beheren van de voorraadniveaus.
  • Visuele merchandising: het aantrekkelijk presenteren van producten in de winkel is cruciaal om klanten aan te trekken en de verkoop te stimuleren. Als winkelmanager ben je verantwoordelijk voor de uitstraling van de winkel en de juiste toepassing van merchandisingprincipes.
Wil jij graag als winkelmanager (m/v) aan de slag? Check dan zeker de openstaande vacatures bij deze bedrijven!
#

Wat moet een winkelmanager
gestudeerd hebben?

Hoewel er geen specifieke opleiding is die je tot winkelmanager maakt, zijn er wel verschillende opleidingspaden die je kunnen voorbereiden op deze functie.

Een diploma in een commerciële richting - zoals marketing, verkoopstechnieken of bedrijfskunde - kan zeker een pluspunt zijn. In België kan je verschillende opleidingen volgen die je voorbereiden op een job als winkelmanager, zowel op graduaatniveau of als professioneel bachelor.

Bovendien zijn er tal van kortlopende cursussen en certificaten mogelijk, zoals de opleiding Winkelbeheer & Etalagekunde, die je voorbereiden op specifieke aspecten van het managen van een winkel, om je nog verder te specialiseren.

illustration-books

Hoe word je
een winkelmanager?

Winkelmanager word je doorgaans niet meteen na het afronden van je opleiding. Meestal start je je carrière in een andere functie binnen de winkel, zoals verkoopmedewerker of assistent-winkelmanager.

Ervaring in de retailsector is cruciaal omdat je zo inzicht krijgt in de dagelijkse werking van een winkel en de behoeften van klanten.

Veel winkelmanagers hebben eerst een aantal jaren werkervaring opgedaan in een functie met verantwoordelijkheden, zoals teamleider of afdelingsmanager, voordat ze de stap naar winkelmanager zetten. Het is ook mogelijk om door te groeien binnen hetzelfde bedrijf, waarbij je via interne opleidingen en coaching steeds meer verantwoordelijkheden krijgt.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

182 vacatures beschikbaar voor winkelmanager

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een winkelmanager hebben?

Als winkelmanager moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een goede winkelmanager is een natuurlijk leider. Je moet in staat zijn om je team te inspireren, te motiveren en hen richting te geven. Dit betekent ook dat je conflicten kunt oplossen en beslissingen durft te nemen.
Omdat een winkelmanager verantwoordelijk is voor veel verschillende aspecten van de winkel, is het belangrijk om goed georganiseerd te zijn. Je moet in staat zijn om prioriteiten te stellen, tijd effectief te beheren en problemen snel op te lossen.
In de retailsector kan je werktijden soms aangepast worden, dus flexibiliteit is een must.
Je moet een goed begrip hebben van financiële rapporten, budgetbeheer en kostenbeheersing. Dit is essentieel om de winstgevendheid van de winkel te waarborgen.
De tevredenheid van klanten is een van de belangrijkste factoren in het succes van een winkel. Je moet empathie hebben voor klanten, begrijpen wat ze willen en ervoor zorgen dat je team hetzelfde doet.
Goede communicatie is essentieel, zowel naar je medewerkers als naar de klanten.
In een winkelomgeving kunnen zich dagelijks onverwachte problemen voordoen, zoals leveringsproblemen, klachten van klanten of personeelsuitdagingen. Een winkelmanager moet snel en effectief kunnen reageren op dergelijke situaties.
In de retailsector kan het soms hectisch zijn, dus het is belangrijk dat je als winkelmanager stressbestendig bent.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van winkelmanager?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een winkelmanager. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als winkelmanager verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een winkelmanager?

Het bruto maandloon van een winkelmanager in België kan variëren afhankelijk van ervaring, de sector en de grootte van de winkel. Gemiddeld verdient een winkelmanager (m/v) tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto per maand.

  • Dit kan oplopen tot 4.500 euro (of meer) voor managers van grotere winkels en/of meerdere filialen, of met meer verantwoordelijkheden.
  • Managers van luxe boetieks, vooral in het hogere segment van de markt, kunnen zelfs tot 5.000 euro bruto per maand verdienen.
  • Het salaris van een e-commerce manager kan zelfs bruto oplopen tot 5.500 euro per maand (of meer), zeker als ze verantwoordelijk zijn voor een grote omzet.

Extra

Naast het salaris zijn er voor winkelmanagers vaak ook extralegale voordelen voorhanden, ter uitbreiding van het totale loonpakket. De meest voorkomende voor hen zijn: maaltijdcheques, een bedrijfswagen (inclusief brandstof- of laadkaart), een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en ecocheques.

Veel winkelmanagers ontvangen tevens prestatiebonussen als hun winkel goed presteert, bijvoorbeeld op basis van behaalde verkoopdoelen of algemene bedrijfsresultaten.

Winkelmanagers krijgen tenslotte meestal kortingen op de producten die in hun winkel of keten worden verkocht. Dit kan variëren van 10% tot 30% (of meer), afhankelijk van het beleid van het bedrijf.

Krijg jij voldoende betaald voor jouw werk? Bereken wat je waard bent, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een winkelmanager
3.300 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Ecocheques
  • Bonus/commissie