Terug naar overzicht
Vorige

21 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Bedrijfsjurist

Wat doet en verdient een vloerder?

Een vloerder, ook wel tegelzetter genoemd, is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende soorten vloer- en wandbekleding. Welke taken nog tot hun werk horen, welke opleiding en vaardigheden nodig zijn, welke specialisaties een optie zijn én welk loon zij gemiddeld verdienen in België, dat lees je hieronder.
Het beroep van vloerder

Wat doet
een vloerder?

Een vloerder is een vakman of -vrouw die vloer- en/of wandbekleding plaatst in diverse materialen, zoals keramiek, natuursteen, beton en parket of laminaat. Hij/zij werkt in zowel residentiële als commerciële projecten en zorgt ervoor dat de vloerbedekking waterpas ligt en goed afgewerkt is.

De taken van een vloerder bestaan uit het ...

  • ... voorbereiden van de ondergrond (zoals egaliseren en schoonmaken);
  • ... aanbrengen van een hechtlaag (bijv. lijm of mortel);
  • ... zagen en snijden van tegels op maat;
  • ... plaatsen van tegels of vloermaterialen volgens een specifiek patroon of ontwerp;
  • ... afwerken van voegen en het reinigen van de geplaatste vloer.

Daarnaast heeft een vloerder soms ook bijkomende verantwoordelijkheden, zoals het plaatsen van plinten en het herstellen van beschadigde tegels.

Ben jij een geboren (m/v) vloerder? Dan zijn deze werkgevers op zoek... naar jou!
#

Wat moet een vloerder
gestudeerd hebben?

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor wie vloerder wil worden in België. Een veelvoorkomende route is via het secundair (beroeps)onderwijs, waar je kunt kiezen voor een richting in de bouw of specifiek tegelzetten, of via volwassenenonderwijs.

Je kan de nodige vaardigheden aanleren via verschillende wegen, zoals:

  • Duaal leren: combineer werken in een bedrijf met theoretische opleiding in een centrum voor deeltijds beroepsonderwijs (CVO).
  • Beroepstrainingcentra: volg gespecialiseerde opleidingen in een beroepsinstelling.
  • Leercontract: werk onder begeleiding van een ervaren vloerder in een bedrijf en volg tegelijkertijd een opleiding.
illustration-books

Hoe word je
een vloerder?

Er is geen specifieke werkervaring vereist om vloerder te worden, maar het hebben van een technische achtergrond is vaak wel een voordeel. Veel vloerders beginnen hun carrière als hulp in de bouwsector of als assistent-vloerder. Hier krijgen ze de kans om het vak in de praktijk te leren onder begeleiding van een ervaren vakman. Deze praktijkervaring kan je combineren met theoretische kennis via een opleiding.

Het is ook mogelijk om via stages tijdens een opleiding de nodige ervaring op te doen. Wie via een leertraject of duale opleiding instroomt, heeft vaak al praktijkervaring voordat hij/zij officieel als vloerder aan de slag gaat.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

112 vacatures beschikbaar voor vloerder

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een vloerder hebben?

Als vloerder moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Het leggen van vloeren vereist een hoge mate van precisie. Een fout in de plaatsing kan de esthetiek en de duurzaamheid van de vloer beïnvloeden.
Vloeren leggen is fysiek zwaar werk. Je moet langdurig kunnen knielen, tillen en in ongemakkelijke posities werken.
Je moet de bouwplannen kunnen lezen en begrijpen, en weten hoe je de juiste materialen kiest en toepast voor elk project.
Soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen, zoals ongelijke vloeren of een tekort aan materiaal. Een vloerder moet in staat zijn om snel oplossingen te bedenken.
Je werkt vaak bij mensen thuis of op locatie, wat betekent dat je met klanten moet kunnen communiceren en hen soms moet adviseren over de beste oplossingen voor hun vloeren.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van vloerder?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een vloerder. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als vloerder verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een vloerder?

Het loon van een vloerder hangt af van ervaring, specialisatie en de regio waarin hij/zij werkzaam is.

  • Volgens recente gegevens verdient een beginnende vloerder in België gemiddeld tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand.
  • Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot 3.000 euro à 3.500 euro bruto per maand.
  • Voor zelfstandige vloerders kan het inkomen nog variëren, afhankelijk van het aantal projecten dat ze aannemen en/of de grootte van hun opdrachten.

Bepaalde specialisaties kunnen een hoger loon opleveren. Zo kan een vloerder die zich specialiseert in het leggen van natuursteen of parket tot 10% à 20% meer verdienen dan een vloerder die enkel keramische tegels plaatst, vanwege de hogere moeilijkheidsgraad en de waarde van het materiaal waarmee gewerkt wordt.

  • Door de schaalgrootte en de specifieke materialen waarmee ze werken (zoals beton of epoxy) kan het gemiddeld brutomaandloon van een Industriële vloerder oplopen tot 3.600 euro.
  • Door de hoge mate van precisie en specialistische kennis verdient een resinevloerder gemiddeld tussen 2.700 euro en 3.700 euro bruto per maand.

Extra

Afhankelijk van hun werkgever en sector ontvangen vloerders in België bovenop hun maandloon nog verschillende extralegale voordelen. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering (of aanvullend pensioenspaarplan) en een mobiliteitsvergoeding of zelfs een bedrijfswagen, voor vloerders die op veel verschillende locaties werken.

Net zoals andere werknemers in de bouwsector krijgen vloerders vaak ook gratis werkkledij en veiligheidsmateriaal ter beschikking.

Sommige bedrijven voorzien tenslotte in een vergoeding voor het gebruik van een mobiele telefoon of laptop voor werkgerelateerde taken, vooral als communicatie met klanten en leveranciers belangrijk is.

Verdien jij zoals het hoort? Bereken en vergelijk jouw loon met dat van anderen
Gemiddelde brutosalaris van een vloerder
2.750 /maand
Minimum €2.000
Maximum €3.700
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Bedrijfswagen
  • GSM & smartphone
  • Internet