Terug naar overzicht
Vorige

5 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Drukker

Wat doet en verdient een verzekeringsagent?

Een verzekeringsagent helpt zowel particulieren als bedrijven bij het vinden van de juiste verzekeringsoplossingen. Wat zijn zijn/haar concrete dagdagelijkse taken? Welke opleiding en ervaring is nodig om dit beroep te kunnen uitoefenen? Wat zijn mogelijke specialisaties? En hoeveel krijgt een verzekeringsagent in Belgiƫ betaald? Een overzicht...
Het beroep van verzekeringsagent

Wat doet
een verzekeringsagent?

Een verzekeringsagent adviseert klanten over verschillende verzekeringsproducten, zoals levens-, auto-, woning- en bedrijfsverzekeringen. Ze evalueren de behoeften van hun klanten, bieden gepersonaliseerde advies en zorgen voor de juiste dekking.

Concreet omvatten zijn/haar taken:

  • Klantenadvies: het analyseren van de verzekeringsbehoeften van klanten en hen informeren over de beschikbare opties.
  • Polisbeheer: nieuwe verzekeringen afsluiten, bestaande polissen aanpassen en schadeclaims afhandelen.
  • Relatiebeheer: het opbouwen en onderhouden van langdurige klantrelaties.
  • Marktanalyse: up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsmarkt en nieuwe producten aanbieden.
Op zoek naar een job als (m/v) verzekeringsagent? Dan zijn deze wekgevers op zoek naar jou!
#

Wat moet een verzekeringsagent
gestudeerd hebben?

Om verzekeringsagent te worden, is er in België geen specifieke opleiding vereist. Toch is een degelijke basis in economie, boekhouding of recht een grote troef. Dit kan alvast van in het secundair onderwijs opgebouwd worden, via studierichtingen zoals Handel of Economie.

Verschillende hogescholen en opleidingsinstituten bieden opleidingen aan die gericht zijn op het verzekeringswezen. Daarnaast is er de mogelijkheid om zich te specialiseren in een bepaald domein, zoals autoverzekeringen, brandverzekeringen, levensverzekeringen of verzekeringen voor KMO's.

illustration-books

Hoe word je
een verzekeringsagent?

Om verzekeringsagent te worden, is het vaak nodig om eerst ervaring op te doen in gerelateerde functies. Zo kan je bijvoorbeeld als verzekeringsmedewerker aan de slag op een interne verzekeringsafdeling, of als administratief medewerker in een verzekeringskantoor.

Ervaring in verkoop of klantendienst kan ook behoorlijk waardevol zijn, aangezien deze functies vaardigheden in klanteninteractie en verkooptechnieken ontwikkelen.

Veel bedrijven bieden tenslotte ook stage- of traineeship-programma's aan waarin je de kneepjes van het vak leert.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

45 vacatures beschikbaar voor verzekeringsagent

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een verzekeringsagent hebben?

Als verzekeringsagent moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Verzekeringsagenten moeten duidelijk en effectief kunnen communiceren met klanten om hun behoeften te begrijpen en passende oplossingen te bieden.
Het vermogen om klantinformatie en marktanalyse te verwerken om de beste verzekeringsopties te identificeren.
Sterke verkoopvaardigheden zijn essentieel om verzekeringsproducten effectief te presenteren en te verkopen.
Een klantgerichte benadering helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het onderhouden van langdurige relaties.
Nauwkeurigheid en aandacht voor detail zijn belangrijk bij het beheren van polissen en het verwerken van claims.
Een verzekeringsagent moet zich kunnen inleven in de situatie van de klant. Enkel zo kan hij/zij vertrouwen opbouwen en de juiste ondersteuning bieden bij schadegevallen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van verzekeringsagent?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een verzekeringsagent. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als verzekeringsagent verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een verzekeringsagent?

Het salaris van een verzekeringsagent in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie. Volgens recente data ligt het gemiddelde bruto maandloon tussen 2.500 euro en 3.500 euro.

Specialisaties kunnen het salaris aanzienlijk beïnvloeden. Specialisten in schadeverzekeringen kunnen bijvoorbeeld makkelijk bruto tot 4.000 euro per maand verdienen, terwijl verzekeringsagenten met expertise in levensverzekeringen, gezondheidsverzekeringen of rechtsbijstandsverzekeringen hun bruto maandloon kunnen zien oplopen tot 4.500 euro.

Het maandloon van een verzekeringsagent die zich richt op bedrijfsverzekeringen kan dan weer tot 5.500 euro bedragen, omdat dit soort verzekeringen vaak hoge premies en complexere risico's met zich meebrengen, wat een diepgaande kennis en gespecialiseerde vaardigheden vereist. De samenwerking met bedrijfsleiders en juridische adviseurs draagt ook bij aan het hogere inkomenspotentieel.

Extra

Naast een aantrekkelijk salaris kunnen verzekeringsagenten in België ook genieten van een scala aan extralegale voordelen. Deze maken de functie nog aantrekkelijker en dragen bij aan de totale compensatie en tevredenheid van de werknemers. De meest voorkomende zijn: een bedrijfswagen (vaak inclusief brandstof- of laadkaart), maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en de mogelijkheid tot telewerk en/of flexibele werkuren.

Ook bonussen en commissies komen tenslotte zeer frequent voor. Deze variabele compensatie kan immers een significant deel van hun totale inkomen uitmaken en stimuleert agents om hun verkoopdoelstellingen te behalen of (zelfs) overtreffen.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een verzekeringsagent
ā‚¬ 3.100 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Thuiswerk
  • Flexibele werkuren
  • Bonus/commissie