Terug naar overzicht
Vorige

78 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Grafisch vormgever

Wat doet en verdient een syndicus?

Wie in een appartementsgebouw woont, is waarschijnlijk vertrouwd met de term 'syndicus'. Maar wat houdt het beroep van een syndicus precies in? Wat moet je gestudeerd hebben? Welke vaardigheden heb je nodig? Hoe kan je je specialiseren? En... hoeveel verdient een syndicus gemiddeld?
Het beroep van syndicus

Wat doet
een syndicus?

Een syndicus is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van een gebouw met verschillende eigenaars, zoals een appartementsgebouw. Hun taken omvatten onder meer het organiseren van de algemene vergaderingen, het uitvoeren van beslissingen van de mede-eigenaars, het beheer van de financiën van het gebouw, het coördineren van onderhoudswerkzaamheden en het oplossen van geschillen tussen mede-eigenaars.

Concreet zijn de taken van een syndicus:

  • Dagelijks beheer: het uitvoeren van beslissingen van de algemene vergadering van mede-eigenaars, het opvolgen van het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, het beheren van de financiën en het contacteren van leveranciers en aannemers.
  • Administratie: het verzorgen van de boekhouding van de vereniging van mede-eigenaars, het opstellen van de begroting en het versturen van de facturen.
  • Juridisch: verantwoordelijk voor de naleving van de wetgeving inzake mede-eigendom en vertegenwoordiger van de vereniging van mede-eigenaars in rechtelijke geschillen.
  • Technische kennis: de syndicus heeft kennis van zaken over de technische installaties van het gebouw en kan kleine herstellingen zelf uitvoeren of aannemers inschakelen voor grotere werken.
Een job op jouw lijf geschreven? Deze werknemers zijn op zoek naar een (m/v) syndicus
#

Wat moet een syndicus
gestudeerd hebben?

Om syndicus te worden, moet men beschikken over een diploma in vastgoed, vastgoedbeheer, rechten of een gerelateerd gebied.

In België zijn er verschillende opleidingen beschikbaar die leiden tot een dergelijk diploma, zoals vastgoedmanagement aan hogescholen of universiteiten, of specifieke syndicusopleidingen bij erkende instellingen.

illustration-books

Hoe word je
een syndicus?

Voor wie syndicus wil worden, is ervaring in de vastgoedsector vaak vereist. Meestal hebben syndici een achtergrond als vastgoedmakelaar, vastgoedbeheerder of jurist gespecialiseerd in vastgoedrecht. Het is ook belangrijk om een grondige kennis te hebben van de wetgeving met betrekking tot mede-eigendom en vastgoedbeheer.

Als syndicus ben je sowieso verplicht om je aan te sluiten bij het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, tenzij je mede-eigenaar bent of een vrij beroep uitoefent, zoals advocaten, leden van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants (IBA), landmeters-experten en architecten. Voorwaarde is wel dat zij aangesloten zijn bij hun Orde of Instituut, die de voorwaarden opleggen waaronder hun leden de activiteiten van syndicus mogen uitoefenen.


Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

1 vacatures beschikbaar voor syndicus

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een syndicus hebben?

Als syndicus moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Om effectief te kunnen communiceren met mede-eigenaars, aannemers en andere betrokken partijen.
Om algemene vergaderingen te plannen, onderhoudswerkzaamheden te coƶrdineren en financiƫle documenten bij te houden.
Om geschillen op te lossen en op de hoogte te blijven van de wetgeving met betrekking tot mede-eigendom.
Om budgetten op te stellen en financiƫle rapporten te interpreteren.
Kennis van de technische installaties van het gebouw is belangrijk.
Om eventuele conflicten tussen mede-eigenaars te kunnen oplossen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van syndicus?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een syndicus. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als syndicus verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een syndicus?

Het gemiddelde bruto maandloon van een syndicus in België ligt tussen 2.500 euro en 4.000 euro, afhankelijk van ervaring en verantwoordelijkheden. Voor syndici met specialisaties kan dit salaris hoger liggen, mogelijk tot 5.000 euro of meer per maand, afhankelijk van de vraag naar die specifieke vaardigheden en de complexiteit van de taken die ermee gepaard gaan.

Extra

Daarnaast hebben de meeste syndici ook recht op extralegale voordelen, afhankelijk van het beleid van het bedrijf waarvoor ze werken en van de onderhandelingen die ze hebben gedaan. Enkele van de meest voorkomende zijn: een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een groepsverzekering.

Sommige werkgevers bieden tenslotte ook bonussen en premies aan hun syndici op basis van prestaties, zoals het behalen van bepaalde doelstellingen, het succesvol afronden van projecten of het behalen van tevredenheidsscores van klanten. Deze extra beloningen kunnen een aantrekkelijke motivator zijn voor syndici om hun werk op hoog niveau uit te voeren.

Krijg jij loon naar werk? Maak de vergelijking via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een syndicus
ā‚¬ 3.300 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Bonus/commissie