Terug naar overzicht
Vorige

7 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Tandarts

Wat doet en verdient een sportleraar?

Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder de taken van een (m/v) sportleerkracht, de benodigde opleidingen en ervaring, alsook de vaardigheden die essentieel zijn voor het beroep. Tevens kijken we naar welk loon en extralegale voordelen sportleraars in Belgiƫ kunnen verdienen.
Het beroep van sportleraar

Wat doet
een sportleraar?

De job van een sportleraar, ook wel docent lichamelijke opvoeding genoemd, draait om het begeleiden van leerlingen en studenten in sportactiviteiten en lichaamsbeweging.

Afhankelijk van waar hij/zij werkt - in een lagere of secundaire school, hogeschool, sportclub of fitnesscentrum - varieert het takenpakket. Over het algemeen leert een sportleraar leerlingen hoe ze gezond en actief kunnen blijven door het beoefenen van (verschillende of een specifieke) sport(en), het verbeteren van hun fysieke vaardigheden en het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

Een (m/v) sportleraar...

  • ... ontwikkelt en geeft sport- en bewegingslessen;
  • ... coacht en motiveert leerlingen om hun fysieke vaardigheden te verbeteren;
  • ... zorgt voor een veilige sportomgeving;
  • ... stimuleert samenwerking, discipline en respect door middel van sport;
  • ... evalueert de voortgang van zijn/haar leerlingen en past de lessen daarop aan;
  • ... begeleidt en/of organiseert diverse sportactiviteiten, zoals (buitenschoolse) sportdagen, wedstrijden, toernooien en/of kampen.
Ben jij een geboren (m/v) sportleraar? Bekijk de openstaande vacatures en ... go for happy!
#

Wat moet een sportleraar
gestudeerd hebben?

In België zijn er verschillende opleidingsroutes om sportleraar te worden. De meest gangbare opleiding is een professionele bachelor Lichamelijke Opvoeding of Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie (LOBR). Deze opleidingen zijn beschikbaar aan verschillende hogescholen verspreid over het land.

Tijdens die opleiding leer je over...

  • ... anatomie en fysiologie: inzicht in de werking van het menselijk lichaam;
  • ... sportdidactiek: hoe je effectieve sportlessen ontwerpt en uitvoert;
  • ... sportpsychologie: hoe je leerlingen kunt motiveren en begeleiden;
  • ... sportmanagement: hoe je sportactiviteiten organiseert en beheert.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan een universiteit, waarbij je na een academische bachelor en master een specifieke lerarenopleiding volgt. Ook zijn er postgraduaatsopleidingen en nascholingsprogramma's voor wie al een diploma heeft en zich verder wil specialiseren.

illustration-books

Hoe word je
een sportleraar?

Om sportleraar te worden, hoef je niet per se eerdere werkervaring te hebben binnen het onderwijs, hoewel stages tijdens je opleiding essentieel zijn. Tijdens deze stages doe je praktijkervaring op in een schoolomgeving of sportcentrum, waardoor je de nodige pedagogische en didactische vaardigheden verwerft.

Sommige sportleraars starten hun carrière als sportinstructeur, fitnessinstructeur of coach, wat nuttige ervaring kan opleveren om later door te stromen naar een functie als sportleraar. Ook ervaring in sportclubs, als trainer of jeugdbegeleider, kan een goede basis vormen.


Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

2 vacatures beschikbaar voor sportleraar

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een sportleraar hebben?

Als sportleraar moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een sportleraar moet in staat zijn om op een duidelijke en motiverende manier sportlessen te geven, aangepast aan het niveau van de leerlingen.
Het helder uitleggen van oefeningen en regels, en het geven van feedback, zijn essentieel om leerlingen goed te begeleiden.
Een sportleraar plant lessen, sportdagen en andere activiteiten, en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt. Dit vraagt om een sterk organisatorisch vermogen.
Elke leerling heeft een ander niveau van motorische ontwikkeling. Het is belangrijk dat een sportleraar geduld toont en elke leerling op zijn/haar eigen tempo laat groeien.
Om als sportleraar een goed voorbeeld te kunnen geven, is fysieke fitheid een must. Dit betekent dat je actief moet deelnemen aan de lessen en de sporten die je onderwijst.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van sportleraar?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een sportleraar. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als sportleraar verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een sportleraar?

Het salaris van een (m/v) sportleraar in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type onderwijsinstelling waar hij of zij werkt.

  • Een startende sportleraar in het onderwijs verdient gemiddeld tussen 2.500 euro en 3.100 euro bruto per maand.
  • Met meer ervaring kan dit oplopen tot ongeveer 4.000 euro bruto per maand.

Wie kiest voor een meer gespecialiseerde rol als sportleraar in een commerciële omgeving, kan vaak een hoger loon verwachten, vooral wanneer ze leidinggevende functies vervullen.

  • Een fitnessinstructeur kan, afhankelijk van locatie en werkgever, tussen 2.000 euro en 3.500 euro bruto per maand verdienen.
  • Bij een sportcoördinator in de (semi-)professionele sector kan het bruto maandloon variëren tussen 3.000 euro en 5.000 euro.
  • Het salaris van een topsportcoach kan aanzienlijk hoger liggen dan dat van een reguliere sportcoach, afhankelijk van het succes van de atleten en de sportdiscipline. In België kan dat een maandelijks bedrag tussen 4.000 euro en 9.000 euro bruto per maand (of meer) betekenen, vooral bij succesvolle prestaties op internationaal niveau.

Extra

Sportleraars in de privésector kunnen naast hun maandloon nog verschillende extralegale voordelen ontvangen. Deze hangen sowieso af van de werkgever (een fitnesscentrum, sportclub of recreatiecentrum) en de sector waarin ze actief zijn. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en een vergoeding voor woon-werkverkeer, al of niet in de vorm van een fietsvergoeding, bijvoorbeeld.

Sportleraars die werken voor fitnesscentra of sportclubs krijgen bovendien vaak gratis toegang tot de faciliteiten van hun werkgever, of kunnen voordelige abonnementen voor zichzelf of hun familieleden afsluiten. Ook een budget voor de aanschaf van sportkleding en materiaal is een optie.

Check: Kan jouw baas je betalen met 'voordelen in natura'?

In sommige gevallen krijgen sportleraars in leidinggevende functies (zoals fitnessmanagers of topsportcoaches) tenslotte een smartphone, laptop of tablet voor professioneel gebruik.

Verdien jij zoals het hoort? Bereken wat je waard bent, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een sportleraar
ā‚¬ 3.600 /maand
Minimum ā‚¬2.000
Maximum ā‚¬9.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Internet