Pijpfitter
Een (m/v) pijpfitter is gespecialiseerd in het installeren, monteren en onderhouden van pijpleidingen die vloeistoffen of gassen ...
De job van een sportleraar, ook wel docent lichamelijke opvoeding genoemd, draait om het begeleiden van leerlingen en studenten in sportactiviteiten en lichaamsbeweging.
Afhankelijk van waar hij/zij werkt - in een lagere of secundaire school, hogeschool, sportclub of fitnesscentrum - varieert het takenpakket. Over het algemeen leert een sportleraar leerlingen hoe ze gezond en actief kunnen blijven door het beoefenen van (verschillende of een specifieke) sport(en), het verbeteren van hun fysieke vaardigheden en het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.
Een (m/v) sportleraar...
Ben jij een geboren (m/v) sportleraar? Bekijk de openstaande vacatures en ... go for happy!
In België zijn er verschillende opleidingsroutes om sportleraar te worden. De meest gangbare opleiding is een professionele bachelor Lichamelijke Opvoeding of Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie (LOBR). Deze opleidingen zijn beschikbaar aan verschillende hogescholen verspreid over het land.
Tijdens die opleiding leer je over...
Daarnaast kun je ook kiezen voor een lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan een universiteit, waarbij je na een academische bachelor en master een specifieke lerarenopleiding volgt. Ook zijn er postgraduaatsopleidingen en nascholingsprogramma's voor wie al een diploma heeft en zich verder wil specialiseren.
Om sportleraar te worden, hoef je niet per se eerdere werkervaring te hebben binnen het onderwijs, hoewel stages tijdens je opleiding essentieel zijn. Tijdens deze stages doe je praktijkervaring op in een schoolomgeving of sportcentrum, waardoor je de nodige pedagogische en didactische vaardigheden verwerft.
Sommige sportleraars starten hun carrière als sportinstructeur, fitnessinstructeur of coach, wat nuttige ervaring kan opleveren om later door te stromen naar een functie als sportleraar. Ook ervaring in sportclubs, als trainer of jeugdbegeleider, kan een goede basis vormen.
Het salaris van een (m/v) sportleraar in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type onderwijsinstelling waar hij of zij werkt.
Wie kiest voor een meer gespecialiseerde rol als sportleraar in een commerciële omgeving, kan vaak een hoger loon verwachten, vooral wanneer ze leidinggevende functies vervullen.
Sportleraars in de privésector kunnen naast hun maandloon nog verschillende extralegale voordelen ontvangen. Deze hangen sowieso af van de werkgever (een fitnesscentrum, sportclub of recreatiecentrum) en de sector waarin ze actief zijn. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en een vergoeding voor woon-werkverkeer, al of niet in de vorm van een fietsvergoeding, bijvoorbeeld.
Sportleraars die werken voor fitnesscentra of sportclubs krijgen bovendien vaak gratis toegang tot de faciliteiten van hun werkgever, of kunnen voordelige abonnementen voor zichzelf of hun familieleden afsluiten. Ook een budget voor de aanschaf van sportkleding en materiaal is een optie.
Check: Kan jouw baas je betalen met 'voordelen in natura'?
In sommige gevallen krijgen sportleraars in leidinggevende functies (zoals fitnessmanagers of topsportcoaches) tenslotte een smartphone, laptop of tablet voor professioneel gebruik.
Verdien jij zoals het hoort? Bereken wat je waard bent, via het Jobat Salariskompas
Een (m/v) pijpfitter is gespecialiseerd in het installeren, monteren en onderhouden van pijpleidingen die vloeistoffen of gassen ...
Een databeheerder staat in voor het verzamelen, structureren, beveiligen en analyseren van data. Hieronder belichten we wat dat ...
Een journalist is de spil in het verspreiden van nieuws en verhalen. Van onderzoeksjournalistiek tot verslaggeving op locatie, ...
Opvoeders dragen bij in de vorming van de toekomstige generaties. Ze zijn betrokken bij de opvoeding en begeleiding van kinderen ...
Een redder is verantwoordelijk voor de veiligheid van zwemmers en andere waterliefhebbers, zowel in zwembaden als aan stranden.
Van het schoonmaken van huizen tot het uitvoeren van kleine klusjes en boodschappen: een (m/v) huishoudhulp zorgt ervoor dat ...
Van sport en spel, over knutselactiviteiten... een animator houdt zich bezig met het entertainen van gasten, vaak kinderen of ...
We bespreken hieronder in detail het beroep van een maatschappelijk assistent(e), inclusief wat hij/zij doet, de benodigde ...