Sportleraar
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Een redder staat in voor de veiligheid van anderen, in en rond het water. Hij/zij heeft als voornaamste taak het bewaken van zwemmers en ervoor zorgen dat de veiligheidsvoorschriften nageleefd worden. Dit kan zowel in zwembaden als aan de kust of andere openbare zwemlocaties.
De job bestaat uit het preventief inschatten van gevaarlijke situaties, snel en adequaat ingrijpen wanneer iemand in moeilijkheden verkeert en eerste hulp verlenen wanneer dat nodig is.
Redders zorgen ervoor dat de zwemomgeving veilig is door toezicht te houden, het zwembad schoon te houden en zwemmaterialen zoals boeien en reddingsmiddelen op hun plaats te houden. Daarnaast zijn ze vaak verantwoordelijk voor het toezicht op de technische installaties van het zwembad, zoals filtersystemen en chloorinstallaties.
Ook kunnen ze gevraagd worden om administratieve taken uit te voeren, zoals rapporteren over incidenten of het coördineren van evacuaties in noodsituaties.
Ben je een waterrat met een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Ga aan de slag als (m/v) redder!
Om in België als (m/v) redder te mogen werken, moet je een specifieke opleiding volgen. Enerzijds heb je de opleiding Basisredder, anderzijds de opleiding Hoger Redder. Allebei worden aangeboden door de Vlaamse Trainersschool (VTS), alsook door verschillende lokale sport- en zwemscholen.
Grotere zwembaden (groter dan 200 m2 en dieper dan 1,40 meter) zijn sowieso verplicht om redders aan te stellen die in het bezit zijn van een diploma Hoger Redder. Deze opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk in onder meer eerste hulp, veiligheid en functioneren in een zwemgelegenheid, EHBO en reanimatie enzovoort. Je moet minstens 17 jaar oud zijn om de opleiding te kunnen starten en het diploma wordt pas uitgereikt na het behalen van een eindtest.
Om als redder in zee te mogen werken, moet je nog een aanvullende opleiding volgen die zich specifiek richt op reddingen aan de kust. Dit kan al vanaf 16 jaar en wordt georganiseerd door het WOBRA, het West-Vlaams Opleidingscentrum voor Brandweer- Reddings- en Ambulancediensten vzw.
Daarnaast zijn er nog tal van andere, meer specifieke diploma’s voor meer gespecialiseerde redders die ook mogelijk of nodig zijn om als redder aan de slag te kunnen en/of mogen.
In principe kun je na het behalen van je reddersdiploma direct aan de slag. Er is geen vereiste om eerst andere jobs te hebben gedaan voordat je als redder kunt werken.
Wel is het belangrijk om in goede fysieke conditie te zijn, aangezien je vaak snel moet kunnen handelen in stressvolle omstandigheden.
Daarnaast kan ervaring als zwemtrainer of in andere sportgerelateerde functies je voorbereiden op de fysieke en mentale eisen van het beroep.
Het gemiddelde bruto maandsalaris van een redder in België ligt tussen 2.000 euro en 2.500 euro, afhankelijk van ervaring en de specifieke werkplek.
Redders in gemeentelijke zwembaden of bij (grotere) sportcentra kunnen regelmatig nog rekenen op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld en een eindejaarspremie.
Omdat redders vaak tijdens weekenden, feestdagen en/of in de zomermaanden werken, kunnen zij een extra vergoeding voor overuren of werk buiten de reguliere uren ontvangen. Dit kan in de vorm van toeslagen of extra vrije dagen zijn.
In veel gevallen worden redders bovendien voorzien van gratis werkkleding, zoals reddersuniformen en zwemkledij, of krijgen ze een kledijvergoeding om hun eigen uitrusting te kopen. Zij die werkzaam zijn in sportcentra of zwembaden krijgen tenslotte makkelijk gratis toegang of aanzienlijke kortingen op sportfaciliteiten, zoals zwembaden, fitnesscentra of sportevenementen, om fit te blijven en hun conditie te onderhouden.
Bereken wat jij waard bent: Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen, dankzij het Jobat Salariskompas
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
We bespreken hieronder in detail het beroep van een maatschappelijk assistent(e), inclusief wat hij/zij doet, de benodigde ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Van het schoonmaken van huizen tot het uitvoeren van kleine klusjes en boodschappen: een (m/v) huishoudhulp zorgt ervoor dat ...
Van sport en spel, over knutselactiviteiten... een animator houdt zich bezig met het entertainen van gasten, vaak kinderen of ...
Opvoeders dragen bij in de vorming van de toekomstige generaties. Ze zijn betrokken bij de opvoeding en begeleiding van kinderen ...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...