Journalist
Een journalist is de spil in het verspreiden van nieuws en verhalen. Van onderzoeksjournalistiek tot verslaggeving op locatie, ...
Een (m/v) opleidingscoach begeleidt en coacht medewerkers in hun professionele ontwikkeling. Hij of zij analyseert de opleidingsbehoeften binnen een organisatie en stelt trainingen op maat samen om deze te vervullen. Dit kan variëren van het ontwikkelen van technische vaardigheden tot het verbeteren van soft skills zoals communicatie of leiderschap.
Ontdek: Welke (soft) skills zijn vandaag het meest gevraagd?
De opleidingscoach evalueert bovendien de effectiviteit van trainingen en ondersteunt medewerkers bij hun leerproces door middel van coaching en opvolging. Hij/zij werkt nauw samen met HR-teams, afdelingshoofden en externe opleidingsverstrekkers om ervoor te zorgen dat de leer- en ontwikkelingsprogramma’s aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie.
Als expert(e) in leren en ontwikkelen doen ze met andere woorden aan ...
Op zoek naar een job als (m/v) opleidingscoach? Bekijk de openstaande vacatures bij deze werkgevers en... go for happy!
Er is niet één specifieke opleiding die je moet volgen om opleidingscoach te worden. Een bachelor- of masterdiploma in pedagogische wetenschappen, psychologie, communicatie, opleidings- en onderwijswetenschappen, human resources of een verwante discipline vormt sowieso een goede basis.
Daarnaast zijn er tal van gespecialiseerde opleidingen tot opleidingscoach beschikbaar in België, alsook specifieke coaching- en trainingcertificaten die je kennis nog verder kunnen verdiepen.
Voordat je opleidingscoach wordt, is het gebruikelijk om enkele jaren ervaring op te doen in aanverwante functies: als trainer, consultant of HR-medewerker, bijvoorbeeld. Daarnaast is het nuttig om jezelf te blijven ontwikkelen door deel te nemen aan workshops en conferenties.
Ontdek: Wat doet en verdient een HR consultant?
Veel opleidingscoaches starten hun carrière in HR, onderwijs & opleiding of als onderwijskundige. Je kunt ook beginnen als trainer binnen een specifiek vakgebied, zoals communicatie of IT, en daarna doorgroeien naar de bredere rol van opleidingscoach.
Ook ervaring in leidinggevende functies kan nuttig zijn, omdat je als opleidingscoach vaak met verschillende stakeholders samenwerkt en verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen van strategieën voor personeelsontwikkeling.
Het salaris van een (m/v) opleidingscoach varieert in België afhankelijk van ervaring, sector en specialisatie.
Volgens recente cijfers ligt het gemiddelde brutoloon van een opleidingscoach tussen 2.800 euro en 4.500 euro per maand. Starters beginnen doorgaans aan de onderkant van dit spectrum, terwijl coaches met meer ervaring en specifieke specialisaties naar de hogere lonen kunnen doorgroeien.
Naast hun maandsalaris kunnen opleidingscoaches vaak ook rekenen op een aantal extralegale voordelen, weliswaar afhankelijk van de sector en het bedrijf waarin ze werkzaam zijn. De meest voor de hand liggende zijn: maaltijdcheques, een gsm en/of laptop, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, flexibele werkuren en/of de mogelijkheid om van thuis te werken, eventueel inclusief een extra thuiswerkvergoeding.
In welbepaalde sectoren of functies waar mobiliteit een grote rol speelt - zoals bij externe trainers of coaches die veel op locatie werken - is een bedrijfswagen (met tankkaart of laadpas) bovendien vaak inbegrepen.
Hoewel minder algemeen dan de bovenstaande voordelen, bieden sommige bedrijven hun opleidingscoaches tenslotte bonussen aan die gebaseerd zijn op prestaties, bijvoorbeeld als bepaalde leerdoelen of opleidingsprojecten succesvol worden afgerond.
Ben jij tevreden met wat je verdiend? Maak de vergelijking met anderen, via het Jobat Salariskompas
Een journalist is de spil in het verspreiden van nieuws en verhalen. Van onderzoeksjournalistiek tot verslaggeving op locatie, ...
Een (m/v) pijpfitter is gespecialiseerd in het installeren, monteren en onderhouden van pijpleidingen die vloeistoffen of gassen ...
Kleuteronderwijzers zijn verantwoordelijk voor het creëren van een stimulerende en veilige omgeving waarin kleuters kunnen leren, ...
Het beroep van leraar of lerares speelt een essentiële rol in de samenleving door kennis en vaardigheden over te dragen aan nieuwe ...
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn ...
Een databeheerder staat in voor het verzamelen, structureren, beveiligen en analyseren van data. Hieronder belichten we wat dat ...
Orthopedagogen begeleiden en ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met gedrags- en leerstoornissen. Welke opleiding ...