Terug naar overzicht
Vorige

65 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Kleuteronderwijzer(es)

Wat doet en verdient een maatschappelijk assistent(e)?

We bespreken hieronder in detail het beroep van een maatschappelijk assistent(e), inclusief wat hij/zij doet, de benodigde opleidingen en kwalificaties, gewenste vaardigheden, mogelijke specialisaties én het gemiddelde maandloon en extralegale voordelen.
Het beroep van maatschappelijk assistent(e)

Wat doet
een maatschappelijk assistent(e)?

Een maatschappelijk assistent(e) helpt mensen met het omgaan met verschillende sociale, emotionele en financiële problemen. Dit kan variëren van begeleiding bij persoonlijke kwesties, zoals gezin en relaties, tot hulp bij het verkrijgen van sociale rechten of financiële steun.

Maatschappelijk assistenten werken vaak in instellingen zoals ziekenhuizen, scholen, sociale diensten en zorginstellingen. Ze zorgen voor de ondersteuning van individuen en gezinnen, en proberen hen te helpen om hun situatie te verbeteren. Dit kan gaan om armoede, werkloosheid, verslaving, psychische problemen, of een combinatie van factoren. De maatschappelijk assistent(e) helpt hen om hun problemen te analyseren, oplossingen te vinden en hun krachten te mobiliseren om een beter leven te leiden.

Een maatschappelijk assistent(e) heeft een brede waaier aan taken. Hij of zij voert onder andere gesprekken met cliënten, analyseert hun problemen, stelt een begeleidingsplan op, zoekt hulpbronnen en ondersteuning, en verwijst cliënten door naar andere instanties. De maatschappelijk assistent(e) werkt ook samen met andere professionals, zoals psychologen, psychiaters en sociaal werkers.

Naast individuele begeleiding, organiseert de maatschappelijk assistent(e) regelmatig groepsactiviteiten en workshops. Hij of zij sensibiliseert het publiek tenslotte over sociale problemen en zet zich in voor preventie.

Een job die 100% bij je past? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) maatschappelijk assistent
#

Wat moet een maatschappelijk assistent(e)
gestudeerd hebben?

Om maatschappelijk assistent(e) te worden in België is minstens een bachelordiploma in Sociaal Werk vereist. Deze opleiding omvat theorie en praktijkervaring op het gebied van sociale wetenschappen, psychologie, recht en maatschappelijke dienstverlening.

Studenten leren over methodieken om mensen te begeleiden en te ondersteunen, zowel individueel als in groep. Daarnaast krijgen ze inzicht in sociale vraagstukken en ethiek binnen het beroep.

Er zijn verschillende afstudeerrichtingen, zoals algemene maatschappelijke zorg, jeugd- en gezinszorg, en geestelijke gezondheidszorg. Naast de bacheloropleiding zijn er tevens bijscholingen beschikbaar. Deze kunnen je specialiseren in een bepaald werkterrein, zoals armoedebestrijding, drugpreventie of ouderenzorg.

illustration-books

Hoe word je
een maatschappelijk assistent(e)?

Na het behalen van een bachelor in Sociaal Werk kan iemand direct aan de slag als maatschappelijk assistent(e). Er is geen specifieke werkervaring vereist voordat je deze functie kunt uitoefenen, maar relevante stages of vrijwilligerswerk tijdens de opleiding kunnen absoluut waardevolle ervaring bieden die veel werkgevers weten te appreciëren.


Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

79 vacatures beschikbaar voor maatschappelijk assistent(e)

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een maatschappelijk assistent(e) hebben?

Als maatschappelijk assistent(e) moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Maatschappelijk assistenten moeten in staat zijn zich in te leven in de situatie van hun cliënten en begripvol te luisteren.
Zowel mondelinge als schriftelijke communicatie is essentieel om effectief te werken met cliënten, collega's en andere instanties.
Maatschappelijk assistenten moeten in staat zijn om complexe situaties te analyseren en passende oplossingen te vinden.
Ze moeten in staat zijn om verschillende dossiers en administratieve taken efficiënt te beheren.
Het werken met kwetsbare groepen kan emotioneel zwaar zijn, dus het is belangrijk dat maatschappelijk assistenten stress goed kunnen hanteren.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van maatschappelijk assistent(e)?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een maatschappelijk assistent(e). Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als maatschappelijk assistent(e) verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een maatschappelijk assistent(e)?

Het gemiddelde bruto maandloon van een maatschappelijk assistente(e) in België ligt tussen 2.350 euro en 4.790 euro, afhankelijk van ervaring, opleiding en specialisatie.

Maatschappelijk assistenten met specialisaties, zoals zorgbegeleiding of jeugdbegeleiding, verdienen doorgaans een paar honderd euro bruto per maand meer dan maatschappelijk assistenten met een algemene specialisatie.

Extra

Naast het bruto maandloon kunnen maatschappelijk assistenten ook extralegale voordelen verwachten, zoals vakantiegeld, een eindejaarspremie, een groepsverzekering of aanvullend pensioenplan, een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en/of een mobiliteitsvergoeding, zoals een fietsvergoeding of een tussenkomst in de reiskosten voor woon-werkverkeer.

Sommige werkgevers bieden ook ecocheques aan, waarmee hun medewerkers duurzame producten kunnen kopen. Soms krijgen maatschappelijk assistenten tenslotte ook extra verlofdagen bovenop het wettelijke aantal vakantiedagen, en kunnen ze geniete van flexibele werkuren of telewerken.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen met anderen

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een maatschappelijk assistent(e)
3.678 /maand
Minimum €2.350
Maximum €4.790
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdcheques
  • Fietsvergoeding
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Ecocheques
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk