Terug naar overzicht
Vorige

93 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Ergotherapeut

Wat doet en verdient een loodgieter?

Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse loodgietersproblemen. Wij bespreken hieronder hun job, takenpakket, opleiding, eventuele specialisaties én het loon dat ze verdienen.
Het beroep van loodgieter

Wat doet
een loodgieter?

Loodgieters zijn vakmensen die zich bezighouden met het aanleggen, installeren, onderhouden en herstellen van waterleidingen, rioleringen, verwarmingsinstallaties en andere sanitaire voorzieningen. Ze lokaliseren en verhelpen lekkages, ontstoppen rioleringen, installeren nieuwe pijpleidingen en zorgen ervoor dat water- en gasvoorzieningen veilig functioneren. Het is een veelzijdige job die nauw samenhangt met bouw- en renovatieprojecten.

Hun taken zijn zeer divers en kunnen variëren van het aanleggen van een nieuwe badkamer tot het oplossen van een verstopping in de riolering. Enkele voorbeelden van concrete loodgieterklussen zijn het...

  • ... aanleggen van waterleidingen en rioleringen in nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten.
  • ... installeren van sanitair, zoals toiletten, douches, kranen en boilers.
  • ... onderhouden en herstellen van waterleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties.
  • ... oplossen van technische problemen aan sanitaire voorzieningen.
  • ... plaatsen van waterbesparende maatregelen.
Op zoek naar een job als loodgieter? Bekijk de openstaande vacatures en... solliciteer meteen!
#

Wat moet een loodgieter
gestudeerd hebben?

Om loodgieter te worden, kan je best een specifieke opleiding volgen, zoals de opleiding 'Sanitair Installateur' of 'Installateur Centrale Verwarming' bijvoorbeeld. Deze opleidingen kunnen zowel in het middelbaar als in het hoger onderwijs gevolgd worden, in technische scholen of via leercontracten.

Daarnaast zijn er ook vervolgopleidingen en specialisaties beschikbaar voor wie zich verder wil specialiseren in bepaalde aspecten van het loodgietersvak.

illustration-books

Hoe word je
een loodgieter?

Na het voltooien van de opleiding kan je stage te lopen bij een loodgietersbedrijf, of als leerling-loodgieter aan de slag. Het is essentieel om praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een ervaren vakman.

Na voldoende werkervaring en het behalen van het nodige certificaat, met name de erkenning van "erkend loodgieter", kan men als zelfstandig loodgieter aan de slag, of in loondienst bij een werkgever.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

197 vacatures beschikbaar voor loodgieter

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een loodgieter hebben?

Als loodgieter moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van installatietechnieken en het gebruik van gereedschap.
De handvaardigheid om met verschillende materialen te kunnen werken, zoals koper, lood, pvc en kunststof.
Het kunnen identificeren en oplossen van complexe loodgietersproblemen.
Effectieve communicatie met klanten en collega's.
Loodgieterswerk kan fysiek veeleisend zijn.
Precies werken om fouten te voorkomen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van loodgieter?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een loodgieter. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als loodgieter verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een loodgieter?

In België varieert het bruto maandloon van een loodgieter tussen 2.200 euro en 3.000 euro, afhankelijk van hun ervaring en regio van tewerkstelling. Loodgieters met specifieke specialisaties kunnen meestal een iets hoger salaris verwachten, dat tot 3.500 euro bruto per maand kan oplopen.

Het loon van gasinstallateurs kan bovendien, gezien de verantwoordelijkheden en het gespecialiseerde karakter van hun beroep, zelfs tot 4.000 euro bruto per maand bedragen.

Extra

Ook diverse extralegale voordelen kunnen het totale loonpakket van een loodgieter verder aanvullen. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, flexibele werkuren en verschillende soorten verzekeringen, zoals een ziekteverzekering, hospitalisatieverzekering of een aanvullende pensioenregeling.

Veel loodgieters, vooral diegenen die vaak onderweg zijn voor klussen, kunnen daarbovenop profiteren van een bedrijfswagen. Dit vergemakkelijkt niet alleen het vervoer van gereedschap en materialen, maar kan ook persoonlijk gebruikt worden.

Werkkleding en gereedschappen worden meestal ook door de werkgever voorzien, waardoor loodgieters ontlast worden van deze kosten.

Afhankelijk van de prestaties van het bedrijf of individuele prestaties kunnen loodgieters tenslotte in aanmerking komen voor bonussen en/of opleidingsmogelijkheden om hun vaardigheden bij te schaven en zich te specialiseren.

Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen: Verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een loodgieter
2.700 /maand
Minimum €2.200
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Flexibele werkuren
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Bonus/commissie