Afwasser
Een afwasser garandeert een vlotte werking in elke professionele keuken. Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is, zijn ...
Een keukenhulp, ook wel bekend als een keukenassistent(e), speelt een belangrijke rol in de culinaire sector. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is om de chefs en koks te ondersteunen bij de voorbereiding van maaltijden. De taken van een keukenhulp zijn divers en kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de keuken en de aard van de horecagelegenheid.
Concreet houdt hun werk in: het schoonmaken en snijden van ingrediënten, het bereiden van sauzen, soepen en bijgerechten, en het assisteren bij het dresseren van borden. Ze zorgen ook voor een schone en georganiseerde keukenomgeving, dus afwassen en het schoonmaken van de keuken, het keukengerei en het keukenapparatuur horen er zeker bij. Ook het aanvullen van de voorraden en het controleren van de houdbaarheidsdatums behoren tot het takenpakket van de keukenhulp.
Een job op jouw lijf geschreven? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) keukenhulp...
In België is er geen specifieke opleiding vereist om keukenhulp te worden. Vaak worden keukenhulpen aangenomen op basis van hun enthousiasme en bereidheid om te leren.
Er zijn echter diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar, zoals korte cursussen in culinaire scholen of koken als onderdeel van een bredere horeca-opleiding.
Meestal hebben keukenhulpen geen voorafgaande ervaring nodig. Veel restaurants en hotels bieden instapniveau posities aan voor beginners. Een positieve houding, teamwork en bereidheid om te leren zijn vaak belangrijker dan ervaring.
De meeste keukenhulpen beginnen met andere woorden als onbetaalde stagiair of als hulpkracht. Zo kunnen ze ervaring opdoen en de nodige vaardigheden en kennis ontwikkelen. Naarmate ze ervaring opdoen, kunnen ze doorgroeien naar een betaalde functie als keukenhulp.
Het salaris van een keukenhulp varieert sterk afhankelijk van ervaring, locatie en het type horecabedrijf. Gemiddeld kan een keukenhulp in België een bruto maandloon verwachten tussen 1.800 euro en 2.300 euro.
Specialisaties, zoals patisserie of grillen, kunnen leiden tot hogere verdiensten, soms tot bruto 2.500 euro of meer per maand.
Keukenhulpen krijgen meestal ook, net als andere werknemers, diverse extralegale voordelen bovenop hun loon, weliswaar afhankelijk van de werkgever en de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) die van toepassing is. Denk maar aan maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, pensioenregeling en soms ook ecocheques.
In sommige gevallen kunnen werknemers tenslotte cadeaubonnen of geschenken ontvangen bij speciale gelegenheden, zoals kerst of jubilea.
Vergelijk je loon én extralegale voordelen: Verdien jij zoals het hoort?
Een afwasser garandeert een vlotte werking in elke professionele keuken. Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is, zijn ...
Een klusjesman is een veelzijdige vakman of -vrouw die verantwoordelijk is voor een breed scala aan onderhouds- en ...
Wie in een appartementsgebouw woont, is waarschijnlijk vertrouwd met de term 'syndicus'. Maar wat houdt het beroep van een ...
In de schijnwerpers van de arbeidsmarkt is er een cruciale rol voor een schijnbaar alledaags, maar essentieel beroep: de ...
Industriële reinigers zijn actief in tal van industrieën en sectoren. Hun werk gaat verder dan simpelweg schoonmaken: ze spelen ...
Een baggerwerker speelt een cruciale rol in het onderhoud en de ontwikkeling van waterwegen, havens en kustlijnen.
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn ...