Terug naar overzicht
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Kassier

Wat doet en verdient een kelner?

De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn nodig? Welke vaardigheden en mogelijke specialisaties hebben ze? Hoeveel krijgen ze betaald als maandloon en extralegale voordelen? Hieronder het overzicht...
Het beroep van kelner

Wat doet
een kelner?

De hoofdtaak van een (m/v) kelner is het bedienen van gasten in een restaurant, café, brasserie of andere horecagelegenheden. Dit omvat:

  • gasten verwelkomen: want de eerste indruk is cruciaal. Hij/zij begroet klanten hartelijk en begeleidt hen naar hun tafel.
  • bestellingen opnemen en serveren: van het noteren van drankjes en gerechten tot het serveren van de juiste bestelling op een professionele manier.
  • advies geven: over het menu of wijnsuggesties. Een goede kelner weet hierop in te spelen.
  • afrekenen: met een glimlach zorgt de kelner ervoor dat het betaalproces vlot en correct verloopt.
  • onderhoud van de werkplek: het schoonhouden van tafels, het organiseren van bestek en het klaarzetten van tafels behoren ook tot het takenpakket.

Een kelner is dus meer dan een opdiener: hij/zij draagt bij aan de algehele klanttevredenheid en is een onmisbare schakel in de horeca.

Ben jij een geboren (m/v) kelner? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een kelner
gestudeerd hebben?

Hoewel een specifiek diploma niet altijd vereist is, zijn er in België enkele opleidingen die je voorbereiden op een job als kelner, zowel in het secundair onderwijs als in het volwassenenonderwijs.

Bovendien zijn er tal van specifieke cursussen – zoals ‘Bediening in de horeca’ of ‘Wijnkennis voor beginners’ – die als kelner een echte meerwaarde kunnen bieden.

Praktijkervaring is bovendien minstens even belangrijk als een diploma. Veel horecazaken bieden tenslotte interne opleidingen aan.

illustration-books

Hoe word je
een kelner?

Je hoeft zeker geen jarenlange ervaring te hebben om (m/v) kelner te worden. Veel horecazaken zijn in de eerste plaats op zoek naar gemotiveerde starters die bereid zijn om te leren.

Vaak kun je instromen via instapjobs als hulpkelner, keukenmedewerker of barbediende.

Door doorzettingsvermogen en leergierigheid kun je snel doorgroeien naar een volwaardige functie als kelner.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

209 vacatures beschikbaar voor kelner

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een kelner hebben?

Als kelner moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een (m/v) kelner moet gasten op hun gemak stellen en inspelen op hun wensen. Een glimlach en een behulpzame houding maken het verschil.
De horeca kan hectisch zijn, vooral tijdens piekmomenten. Een kelner moet kalm blijven en prioriteiten kunnen stellen.
Een duidelijke communicatie met zowel klanten als collega’s (in de keuken en in de zaal) is essentieel voor een vlotte service.
De job vereist lange uren rechtstaan, lopen en soms zware borden dragen. Een goede conditie is een must.
Een kelner moet verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren zonder het overzicht te verliezen.
Bestellingen moeten correct worden opgenomen en doorgegeven. Als kelner werk je dus best erg nauwgezet.
In de horeca werken betekent werken op onregelmatige uren, in de weekenden en op feestdagen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van kelner?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een kelner. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als kelner verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een kelner?

Het salaris van een fulltime (m/v) kelner in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type horecazaak waar hij/zij werkzaam is, doch ligt gemiddeld tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand.

  • Een startende kelner verdient rond 1.800 euro bruto per maand.
  • Meer ervaren kelners of specialisten – zoals een sommelier, bijvoorbeeld – ontvangen een bruto maandloon van gemiddeld 3.000 euro (of meer), afhankelijk van de horecazaak waarin ze werken, of hun specifieke expertise en ervaring.
Vergelijk: Hoeveel verdien je in de horeca?

Extra

Hoewel minder uitgebreid dan in andere sectoren ontvangen ook kelners in België vaak één of meerdere extralegale voordelen bovenop hun maandloon. Maaltijdcheques en gratis maaltijden of drankjes tijdens de shift (wat automatisch zorgt voor een lagere dagelijkse kost voor de werknemer) zijn sowieso het populairst.

Sommige werkgevers bieden hun kelners ook een hospitalisatieverzekering en/of een woon-werkverkeervergoeding aan, in de vorm van een terugbetaling van trein- of bustickets, een fietsvergoeding of een kilometervergoeding voor de auto. Heel soms wordt er tevens een kledingvergoeding aangeboden, als de werkgever al geen gratis uniform en de reiniging ervan voorziet.

Voor kelners in high-end of gespecialiseerde zaken, zoals wijnbistro's of hotels, kunnen nog diverse opleidingen - zoals barista-trainingen of cursussen voor sommeliers – aangeboden worden. Dit wordt vaak gezien als een waardevolle investering in hun carrière.

Geen officieel extralegaal voordeel, maar sowieso een extra inkomst voor kelners zijn tenslotte de fooien die ze in ontvangst mogen nemen. In high-end restaurants bijvoorbeeld kan dit aanzienlijk oplopen, wat de job flink aantrekkelijk(er) maakt.

Word jij beloond naar werk? Bereken wat je waard bent via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een kelner
€ 2.400 /maand
Minimum €1.800
Maximum €3.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Maaltijdvergoeding
  • Hospitalisatieverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding