Klusjesman
Een klusjesman is een veelzijdige vakman of -vrouw die verantwoordelijk is voor een breed scala aan onderhouds- en ...
De hoofdtaak van een (m/v) kelner is het bedienen van gasten in een restaurant, café, brasserie of andere horecagelegenheden. Dit omvat:
Een kelner is dus meer dan een opdiener: hij/zij draagt bij aan de algehele klanttevredenheid en is een onmisbare schakel in de horeca.
Ben jij een geboren (m/v) kelner? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
Hoewel een specifiek diploma niet altijd vereist is, zijn er in België enkele opleidingen die je voorbereiden op een job als kelner, zowel in het secundair onderwijs als in het volwassenenonderwijs.
Bovendien zijn er tal van specifieke cursussen – zoals ‘Bediening in de horeca’ of ‘Wijnkennis voor beginners’ – die als kelner een echte meerwaarde kunnen bieden.
Praktijkervaring is bovendien minstens even belangrijk als een diploma. Veel horecazaken bieden tenslotte interne opleidingen aan.
Je hoeft zeker geen jarenlange ervaring te hebben om (m/v) kelner te worden. Veel horecazaken zijn in de eerste plaats op zoek naar gemotiveerde starters die bereid zijn om te leren.
Vaak kun je instromen via instapjobs als hulpkelner, keukenmedewerker of barbediende.
Door doorzettingsvermogen en leergierigheid kun je snel doorgroeien naar een volwaardige functie als kelner.
Het salaris van een fulltime (m/v) kelner in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het type horecazaak waar hij/zij werkzaam is, doch ligt gemiddeld tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand.
Vergelijk: Hoeveel verdien je in de horeca?
Hoewel minder uitgebreid dan in andere sectoren ontvangen ook kelners in België vaak één of meerdere extralegale voordelen bovenop hun maandloon. Maaltijdcheques en gratis maaltijden of drankjes tijdens de shift (wat automatisch zorgt voor een lagere dagelijkse kost voor de werknemer) zijn sowieso het populairst.
Sommige werkgevers bieden hun kelners ook een hospitalisatieverzekering en/of een woon-werkverkeervergoeding aan, in de vorm van een terugbetaling van trein- of bustickets, een fietsvergoeding of een kilometervergoeding voor de auto. Heel soms wordt er tevens een kledingvergoeding aangeboden, als de werkgever al geen gratis uniform en de reiniging ervan voorziet.
Voor kelners in high-end of gespecialiseerde zaken, zoals wijnbistro's of hotels, kunnen nog diverse opleidingen - zoals barista-trainingen of cursussen voor sommeliers – aangeboden worden. Dit wordt vaak gezien als een waardevolle investering in hun carrière.
Geen officieel extralegaal voordeel, maar sowieso een extra inkomst voor kelners zijn tenslotte de fooien die ze in ontvangst mogen nemen. In high-end restaurants bijvoorbeeld kan dit aanzienlijk oplopen, wat de job flink aantrekkelijk(er) maakt.
Word jij beloond naar werk? Bereken wat je waard bent via het Jobat Salariskompas
Een klusjesman is een veelzijdige vakman of -vrouw die verantwoordelijk is voor een breed scala aan onderhouds- en ...
Wie in een appartementsgebouw woont, is waarschijnlijk vertrouwd met de term 'syndicus'. Maar wat houdt het beroep van een ...
In de schijnwerpers van de arbeidsmarkt is er een cruciale rol voor een schijnbaar alledaags, maar essentieel beroep: de ...
Een IT-manager bepaalt de digitale infrastructuur binnen een organisatie. Maar... wat betekent dat concreet? Welke opleidingen en ...
Industriële reinigers zijn actief in tal van industrieën en sectoren. Hun werk gaat verder dan simpelweg schoonmaken: ze spelen ...
Achter de heerlijke gerechten die we in restaurants, hotels en andere eetgelegenheden geserveerd krijgen, staat een team van ...
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
Een opticien is een specialist in brillen, contactlenzen en andere visuele hulpmiddelen. Hij of zij helpt klanten bij het kiezen ...