Terug naar overzicht
Vorige

13 van 160

Volgende
Volgend artikel:

Pijpfitter

Wat doet en verdient een journalist?

Een journalist is de spil in het verspreiden van nieuws en verhalen. Van onderzoeksjournalistiek tot verslaggeving op locatie, journalisten brengen het nieuws naar het publiek via diverse kanalen zoals televisie, radio, print en online. Wat hun werk concreet inhoudt, welke vaardigheden en studie(s) vereist zijn, welke carrièremogelijkheden ze hebben én hoeveel een (m/v) journalist in België verdient... dat lees je allemaal hieronder.
Het beroep van journalist

Wat doet
een journalist?

Een (m/v) journalist is verantwoordelijk voor het verzamelen, onderzoeken en verspreiden van nieuws en informatie. Dit kan variëren van het schrijven van artikelen en reportages, tot het maken van video- of audioproducties.

Hij of zij gaat op zoek naar feiten, analyseert informatie en brengt die op een begrijpelijke manier over aan het publiek. Dit kan gaan over actuele gebeurtenissen, maar ook over maatschappelijke thema's, politiek, economie, cultuur, sport en nog veel meer.

De job bestaat uit:

  • onderzoek: feiten controleren, bronnen interviewen en dossiers doorspitten.
  • verslaggeving: het brengen van nieuws op locatie of het beschrijven van gebeurtenissen in detail.
  • schrijven en publiceren: artikels, reportages en opiniestukken opstellen en publiceren.
  • multimediaal werk: video’s, podcasts of interactieve online content produceren.

Journalisten werken voor kranten, tijdschriften, televisie- en radiozenders, nieuwswebsites en/of persbureaus.

Ben jij een geboren journalist? Dan zijn deze werkgevers op zoek... naar jou!
#

Wat moet een journalist
gestudeerd hebben?

In België kun je verschillende opleidingen volgen die je voorbereiden op een carrière als (m/v) journalist, zowel op bachelor- als op masterniveau. Deze opleidingen bieden je een stevige basis in ondermeer onderzoeksmethoden, schrijfvaardigheid, mediawetgeving en ethiek.

Voor wie een carrièreswitch wil maken, zijn er bovendien tal van korte opleidingen of postgraduaten journalistiek beschikbaar, zoals bij Syntra of Mediawijs, bijvoorbeeld.

illustration-books

Hoe word je
een journalist?

Om journalist te worden, is het belangrijk dat je gepassioneerd bent door nieuws en verhalen.

Er is geen vast traject om te volgen, maar ervaring in het medialandschap is sowieso een grote plus. Je kan bijvoorbeeld starten als stagiair bij een redactie, freelance artikelen schrijven of meewerken aan een studentenblad.

Veel journalisten starten hun carrière als (online) redactiemedewerker. Deze ondersteunende redactierol kan de opstap zijn naar diverse journalistieke functies.

Ook netwerken is belangrijk, want vaak kom je aan de job via contacten.

5 tips: Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job

Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

Welke vaardigheden
moet een journalist hebben?

Als journalist moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Goede communicatie is belangrijk, zowel schriftelijk als mondeling. Een journalist moet helder en bondig kunnen schrijven of een verhaal (visueel/auditief) kunnen brengen. Het vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, is essentieel.
Een journalist moet nieuwsgierig zijn en beschikken over uitstekende onderzoeksvaardigheden om feiten te achterhalen en verhalen te verifiëren. Het vinden van betrouwbare informatie en bronnen is essentieel voor elke journalist.
Het nieuws wacht op niemand. Journalisten moeten snel werken zonder aan nauwkeurigheid in te boeten.
Journalisten werken vaak onder tijdsdruk en moeten zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Kennis van videobewerking, sociale media en online publicatieplatforms is een must in het digitale tijdperk.
Een journalist moet in staat zijn om informatie te analyseren en kritische vragen te stellen.
Een journalist moet objectief blijven en zijn of haar eigen mening niet laten doorschemeren in de berichtgeving.
Sterke sociale vaardigheden helpen bij het opbouwen van een netwerk van bronnen en het voeren van overtuigende interviews.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van journalist?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een journalist. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als journalist verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
Sleep je CV hierheen, of klik in deze zone om je CV op te laden.
PDF, Word of tekstbestand
illustration-pad

Hoeveel verdient
een journalist?

Gemiddeld verdient een (m/v) journalist in België tussen 2.800 euro en 3.200 euro bruto per maand. Dit bedrag hangt af van ervaring, type werkgever (krant, televisie, online platform) en specialisatie.

Onderzoeksjournalisten en datajournalisten verdienen vaak iets meer, met een gemiddeld maandsalaris tot 4.000 euro bruto, of meer.

Overzicht: Hoeveel verdien je in media, marketing & communicatie?

Extra

Vaak ontvangen journalisten in België nog een aantal extralegale voordelen bovenop hun maandloon, afhankelijk van hun werkgever en het type contract. In de grotere mediabedrijven zijn deze extra’s meestal talrijker dan elders.

De meest voorkomende voordelen zijn: een hospitalisatieverzekering, maaltijd- en ecocheques, een laptop en smartphone (inclusief abonnement) en een thuiswerkvergoeding.

Als een journalist niet wordt vergoed voor zijn/haar woon-werkverkeer (door middel van kilometervergoeding, een abonnement op het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding), wordt hem/haar vaak een mobiliteitsbudget en/of zelfs een bedrijfswagen aangeboden door de werkgever.

Tenslotte ontvangen journalisten soms ook een forfaitaire vergoeding voor beroepskosten, zoals verplaatsingen, aankoop van materialen of werkgerelateerde uitgaven.

Krijg jij loon naar werk? Vergelijk jouw totale salarispakket met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een journalist
3.300 /maand
Minimum €2.800
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Internet
  • Thuiswerk
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • mobiliteitsbudget
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Onkostenvergoeding