Werfleider
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Een hovenier - ook wel bekend als een tuinman - is verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden of herstellen van tuinen en groene ruimtes. Dit omvat het planten van bloemen, struiken en bomen, het maaien van gazons, het aanleggen van paden en het verzorgen van de algehele esthetiek van de buitenruimte.
Hoveniers werken vaak in zowel residentiële als commerciële omgevingen, waarbij ze nauw samenwerken met klanten om aan hun specifieke behoeften te voldoen.
Tot hun belangrijkste taken behoren:
Heb jij groene vingers? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) hovenier!
Om een hovenier te worden, is het niet strikt noodzakelijk om een specifieke opleiding te volgen, maar het hebben van relevante kennis is wel belangrijk. Verschillende scholen en instituten in België bieden tuinbouw- en groenbeheeropleidingen aan. Enkele voorbeelden zijn de bachelor in Tuinbouw en Groenmanagement aan de Hogeschool Gent of de opleiding Groenbeheer aan de Vlaamse Overheid.
De meest gangbare opleiding is sowieso een tuinbouwkundige opleiding. Deze wordt ook aangeboden door verschillende hogescholen en technische scholen in België. De opleiding duurt meestal drie jaar en leidt je op tot volwaardig hovenier.
Naast een tuinbouwkundige opleiding kun je ook hovenier worden door een stage of opleiding bij een hoveniersbedrijf te volgen. Deze manier van opleiden is minder theoretisch dan een opleiding aan een hogeschool of technische school, maar je leert wel de praktische aspecten van het vak aan de hand van ervaren hoveniers.
Om hovenier te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voorts zijn er geen strikte voorwaarden, al is ervaring in tuinieren of groenonderhoud zeker een pluspunt. Idem voor een diploma van een tuinbouwkundige opleiding trouwens. Heb je die op zak dan heb je zeker een streepje voor.
Vaak beginnen aspirant-hoveniers met een stage of instapfunctie bij een hoveniersbedrijf om praktijkervaring op te doen. Het is belangrijk om hands-on vaardigheden te ontwikkelen en inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van het hoveniersvak.
Het gemiddelde bruto maandloon voor een hovenier in België ligt tussen 1.800 euro en 2.500 euro, maar dit kan variëren afhankelijk van ervaring, specialisatie én regio. Boomverzorgers of landschapsarchitecten verdienen over het algemeen meer, gemiddeld tot 3.500 euro bruto per maand.
Wat extralegale voordelen betreft zijn maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering en/of groepsverzekering de meest voorkomende. Voor hoveniers die veel onderweg zijn, kan ook een bedrijfswagen worden aangeboden. Dit vergemakkelijkt het vervoer van gereedschappen en materialen naar de verschillende werklocaties.
Sommige bedrijven investeren bovendien in de professionele ontwikkeling van hun werknemers door opleidingsmogelijkheden aan te bieden. Denk maar aan workshops over nieuwe tuinbouwtechnieken, of formele opleidingen in gespecialiseerde domeinen.
Flexibele werkuren kunnen tenslotte ook als een extralegaal voordeel worden beschouwd. Dit stelt hoveniers in staat om hun werktijden aan te passen aan seizoensgebonden veranderingen en de behoeften van klanten.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen dankzij het Jobat Salariskompas!
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
We nemen je mee in de wereld van een arbeider in de landbouw. Wat zijn hun dagelijkse taken? Welke opleiding(en) hebben zij ...