Terug naar overzicht
Vorige

98 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Webdeveloper

Wat doet en verdient een hovenier?

Wie houdt van de frisse geur van vers gemaaid gras, een kleurrijke bloemenpracht en perfect onderhouden tuinen, zal de rol van een hovenier zeker waarderen. Hieronder gaan we dieper in op wat het betekent om een hovenier te zijn, van de dagelijkse taken tot de opleidingen die nodig zijn om dit groene beroep uit te oefenen, alsook eventuele specialisaties én... wat zij met hun beroep verdienen!
Het beroep van hovenier

Wat doet
een hovenier?

Een hovenier - ook wel bekend als een tuinman - is verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden of herstellen van tuinen en groene ruimtes. Dit omvat het planten van bloemen, struiken en bomen, het maaien van gazons, het aanleggen van paden en het verzorgen van de algehele esthetiek van de buitenruimte.

Hoveniers werken vaak in zowel residentiële als commerciële omgevingen, waarbij ze nauw samenwerken met klanten om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

Tot hun belangrijkste taken behoren:

  • De aanleg van tuinen, zowel particulier als in de openbare ruimte. Ze zorgen voor de grondbewerking, de aanplant van planten en bomen, de aanleg van paden, terrassen en andere constructies.
  • Het onderhoud van tuinen, door regelmatig te snoeien, te maaien, te bemesten en onkruid te wieden. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het winteronderhoud van tuinen, zoals het snoeien van bomen en hagen.
  • Het herstel van tuinen, nadat deze beschadigd zijn door bijvoorbeeld stormschade of vandalisme.
Heb jij groene vingers? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) hovenier!
#

Wat moet een hovenier
gestudeerd hebben?

Om een hovenier te worden, is het niet strikt noodzakelijk om een specifieke opleiding te volgen, maar het hebben van relevante kennis is wel belangrijk. Verschillende scholen en instituten in België bieden tuinbouw- en groenbeheeropleidingen aan. Enkele voorbeelden zijn de bachelor in Tuinbouw en Groenmanagement aan de Hogeschool Gent of de opleiding Groenbeheer aan de Vlaamse Overheid.

De meest gangbare opleiding is sowieso een tuinbouwkundige opleiding. Deze wordt ook aangeboden door verschillende hogescholen en technische scholen in België. De opleiding duurt meestal drie jaar en leidt je op tot volwaardig hovenier.

Naast een tuinbouwkundige opleiding kun je ook hovenier worden door een stage of opleiding bij een hoveniersbedrijf te volgen. Deze manier van opleiden is minder theoretisch dan een opleiding aan een hogeschool of technische school, maar je leert wel de praktische aspecten van het vak aan de hand van ervaren hoveniers.

illustration-books

Hoe word je
een hovenier?

Om hovenier te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voorts zijn er geen strikte voorwaarden, al is ervaring in tuinieren of groenonderhoud zeker een pluspunt. Idem voor een diploma van een tuinbouwkundige opleiding trouwens. Heb je die op zak dan heb je zeker een streepje voor.

Vaak beginnen aspirant-hoveniers met een stage of instapfunctie bij een hoveniersbedrijf om praktijkervaring op te doen. Het is belangrijk om hands-on vaardigheden te ontwikkelen en inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van het hoveniersvak.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

Welke vaardigheden
moet een hovenier hebben?

Als hovenier moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een diepgaande kennis van planten, bloemen en bomen is nodig.
Het vermogen om esthetische en functionele buitenruimtes te ontwerpen, naar de wensen van de klant.
Omdat het werk vaak fysiek veeleisend is.
Om effectief en duidelijk met klanten te kunnen overleggen.
Om snel en efficiënt uitdagingen in de tuin aan te pakken.
Om tuingereedschap en machines te kunnen gebruiken bij graaf- en heiwerk, snoeien, maaien en bemesten.
Het is de bedoeling dat de tuinen netjes en tot in de puntjes verzorgd worden.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van hovenier?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een hovenier. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als hovenier verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een hovenier?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een hovenier in België ligt tussen 1.800 euro en 2.500 euro, maar dit kan variëren afhankelijk van ervaring, specialisatie én regio. Boomverzorgers of landschapsarchitecten verdienen over het algemeen meer, gemiddeld tot 3.500 euro bruto per maand.

Wat extralegale voordelen betreft zijn maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering en/of groepsverzekering de meest voorkomende. Voor hoveniers die veel onderweg zijn, kan ook een bedrijfswagen worden aangeboden. Dit vergemakkelijkt het vervoer van gereedschappen en materialen naar de verschillende werklocaties.

Sommige bedrijven investeren bovendien in de professionele ontwikkeling van hun werknemers door opleidingsmogelijkheden aan te bieden. Denk maar aan workshops over nieuwe tuinbouwtechnieken, of formele opleidingen in gespecialiseerde domeinen.

Flexibele werkuren kunnen tenslotte ook als een extralegaal voordeel worden beschouwd. Dit stelt hoveniers in staat om hun werktijden aan te passen aan seizoensgebonden veranderingen en de behoeften van klanten.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen dankzij het Jobat Salariskompas!
Gemiddelde brutosalaris van een hovenier
2.200 /maand
Minimum €1.800
Maximum €3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen
  • Flexibele werkuren