Terug naar overzicht
Vorige

15 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Fotograaf

Wat doet en verdient een facility manager?

De job van een (m/v) facility manager is veelzijdig en uitdagend, met veel verantwoordelijkheden en kansen voor groei. Hieronder lees je wat hij/zij precies doet, welke opleidingen je kan volgen om facility manager te worden, welke ervaring je nodig hebt, de belangrijkste vaardigheden die je moet bezitten, welke specialisaties er mogelijk zijn, én uiteraard: hoeveel je kan verdienen in deze functie.
Het beroep van facility manager

Wat doet
een facility manager?

Een (m/v) facility manager zorgt ervoor dat de werkomgeving van een organisatie optimaal functioneert. Dit omvat zowel het beheer van gebouwen als de organisatie van diensten zoals schoonmaak, beveiliging, catering en onderhoud. Het doel is om een veilige, comfortabele en efficiënte werkomgeving te creëren, waarin werknemers zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Dit omvat concreet ...

  • ... het beheer van gebouwen en infrastructuur: onderhoud, reparaties, verbouwingen, energiebeheer en beveiliging;
  • ... de inrichting van ruimtes: ervoor zorgen dat werkplekken ergonomisch zijn en voldoen aan de behoeften van de medewerkers;
  • ... de aanbesteding en opvolging van contracten: met externe leveranciers voor diensten zoals catering, schoonmaak, beveiliging en IT;
  • ... het beheer van budgetten en het opvolgen van de uitgaven;
  • ... het opstellen van beleid: rond duurzaamheid, veiligheid en gezondheid, bijvoorbeeld.

Een facility manager is met andere woorden dus ook verantwoordelijk voor het beheer van contracten met externe dienstverleners, het opstellen van budgetten en het toezicht houden op kostenbeheersing. Hij/zij speelt tenslotte een belangrijke rol bij duurzaamheid binnen organisaties, zoals het verminderen van energieverbruik en het invoeren van milieuvriendelijke werkmethoden.

Aan de slag als (m/v) facility manager? Dat kan bij deze werkgevers!
#

Wat moet een facility manager
gestudeerd hebben?

In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, aan diverse hogescholen en universiteiten, om als (m/v) facility manager aan het werk te kunnen.

Na het behalen van een bachelordiploma kunnen eventueel nog aanvullende cursussen, of een master in management of vastgoedbeheer, helpen om je kennis nog te verdiepen en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

illustration-books

Hoe word je
een facility manager?

Hoewel een relevante opleiding een belangrijke stap is, speelt werkervaring ook een grote rol. Vaak komen facility managers uit verschillende disciplines, zoals techniek, economie of administratie.

Ze starten regelmatig in een ondersteunende functie zoals facility coördinator, vastgoedbeheerder of onderhoudsmanager. In deze functies doen ze ervaring op met het dagelijks beheer van gebouwen en faciliteiten, leren ze samenwerken met leveranciers en ontwikkelen ze hun leidinggevende vaardigheden.

Check: Wat doet en verdient een vastgoedmakelaar?

Daarnaast kan een technische achtergrond in bijvoorbeeld bouwkunde, elektromechanica of HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) tevens een grote meerwaarde zijn in deze functie.

Ontdek ook: De job en het loon van een HVAC-installateur

Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

21 vacatures beschikbaar voor facility manager

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een facility manager hebben?

Als facility manager moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een facility manager heeft te maken met verschillende taken die gelijktijdig uitgevoerd moeten worden, zoals het beheren van onderhoudsprojecten, het coördineren van schoonmaakdiensten en het toezien op veiligheidsvoorschriften. Daarom is het belangrijk om goed te kunnen plannen en prioriteiten te stellen.
Een facility manager moet over een brede technische basiskennis beschikken om gebouwen en installaties efficiënt te beheren. Dit omvat kennis van HVAC-systemen, elektriciteit, sanitair en beveiligingssystemen, en stelt de facility manager in staat om problemen snel te herkennen, de juiste specialisten in te schakelen en ervoor te zorgen dat het onderhoud van installaties op de juiste manier en tijdig wordt uitgevoerd.
Onvoorziene problemen kunnen zich op elk moment voordoen, van een defecte airconditioning tot een veiligheidskwestie. Een facility manager moet in staat zijn snel te reageren en effectieve oplossingen te vinden.
Een groot deel van de job bestaat uit het communiceren met zowel interne medewerkers als externe leveranciers. Goede communicatievaardigheden zijn essentieel om de samenwerking soepel te laten verlopen.
Een facility manager stuurt vaak teams van technici, schoonmaakpersoneel en beveiligingsmedewerkers aan. Het vermogen om effectief leiding te geven, te motiveren en beslissingen te nemen, is cruciaal.
Budgetbeheer en kostenbeheersing zijn belangrijke aspecten van de job. Je moet in staat zijn om financiële beslissingen te nemen en budgetten te plannen die bijdragen aan de efficiëntie van de organisatie.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van facility manager?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een facility manager. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als facility manager verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een facility manager?

In België ligt het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) facility manager tussen 3.500 euro en 5.000 euro, afhankelijk van ervaring, plaats van tewerkstelling en de grootte van de organisatie.

Extra

Voorts ontvangen facility managers in België vaak nog een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen bovenop hun loon. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, een laptop en gsm met abonnement, een eindejaarspremie en een bedrijfswagen met tankkaart/laadpas of tussenkomst in mobiliteitskosten, in de vorm van een woon-werkverkeervergoeding en/of een (vrij te besteden) mobiliteitsbudget.

In sommige gevallen krijgen facility managers tenslotte ook een bonus gebaseerd op de prestaties van het bedrijf of specifieke projecten die ze succesvol afronden.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon en extralegale voordelen met die van profielen zoals jij
Gemiddelde brutosalaris van een facility manager
4.300 /maand
Minimum €2.800
Maximum €6.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Eindejaarspremie
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Bonus/commissie