Terug naar overzicht
Vorige

35 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Netwerkbeheerder

Wat doet en verdient een dispatcher?

Dispatchers (m/v) zijn actief in verschillende sectoren, waaronder transport, logistiek en noodhulpdiensten. Hieronder verkennen we wat het beroep van dispatcher precies inhoudt, welke opleidingen en vaardigheden nodig zijn, welke specialisaties mogelijk zijn én wat je als dispatcher kan verdienen.
Het beroep van dispatcher

Wat doet
een dispatcher?

Een dispatcher coördineert en organiseert de dagelijkse activiteiten van voertuigen, personeel en goederen. Dit houdt in dat ze routes plannen, transporten opvolgen, communiceren met chauffeurs en andere betrokkenen, en ervoor zorgen dat leveringen op tijd en efficiënt verlopen.

Hun takenpakket:

  • Opdrachten ontvangen: ze nemen opdrachten aan van klanten en vertalen deze naar concrete actiepunten.
  • Routes plannen: dispatchers bepalen de meest efficiënte routes voor voertuigen of personeel, rekening houdend met factoren zoals verkeer, afstand en tijdsbestek.
  • Middelen toewijzen: ze zorgen voor een optimale toewijzing van middelen - zoals voertuigen, personeel en materiaal - aan de verschillende opdrachten.
  • Communicatie: ze staan in nauw contact met klanten, chauffeurs, technici en andere betrokkenen om de voortgang van de opdrachten op te volgen en eventuele problemen op te lossen.
  • Monitoring: dispatchers volgen de uitvoering van de opdrachten in real-time op en passen de planning indien nodig aan.

In noodhulpdiensten beheren dispatchers noodoproepen, sturen hulpdiensten aan en zorgen voor een snelle en effectieve respons.

Een job die jou kan boeien? Check alle openstaande vacatures voor (m/v) dispatchers en... go for happy!
#

Wat moet een dispatcher
gestudeerd hebben?

Hoewel er geen specifieke diplomavereiste is om dispatcher te worden, is een goede basis in logistiek, geografie, informatica en communicatie zeker een pluspunt. Tal van opleidingen kunnen je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen.

Een veelvoorkomende route is het volgen van een opleiding in logistiek management, zoals een bachelor in logistiek management.

Er zijn ook specifieke cursussen en certificaten beschikbaar, zoals de cursus ‘Dispatcher in Transport en Logistiek’ die door verschillende instellingen wordt aangeboden. Deze opleidingen richten zich op planning, communicatie en het gebruik van dispatch-software.

illustration-books

Hoe word je
een dispatcher?

Veel dispatchers beginnen hun carrière in ondersteunende rollen binnen de logistiek of transport, zoals magazijnmedewerker, logistiek medewerker, planner of chauffeur. Ervaring in deze functies biedt inzicht in de operationele processen en de uitdagingen die zich voordoen, wat waardevol is voor een rol als dispatcher.

Een goede startpositie kan ook een administratieve functie zijn binnen een transportbedrijf, waar men vertrouwd raakt met de planning en coördinatie van transporten. Ervaring in klantenservice is sowieso ook een voordeel.

Check: Wat doet en verdient een logistiek bediende?

Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

70 vacatures beschikbaar voor dispatcher

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een dispatcher hebben?

Als dispatcher moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een dispatcher moet in staat zijn om meerdere taken tegelijkertijd te beheren en prioriteiten te stellen. Dit is cruciaal voor het effectief coördineren van transporten en het oplossen van problemen.
Heldere en effectieve communicatie is essentieel, zowel mondeling als schriftelijk. Dispatchers moeten informatie duidelijk kunnen overbrengen aan chauffeurs, klanten en andere betrokkenen.
In deze rol moet men snel en efficiënt oplossingen kunnen vinden voor onverwachte situaties, zoals verkeersopstoppingen, voertuigstoringen of spoedeisende situaties.
Bekendheid met dispatch-software en andere relevante technologieën is noodzakelijk. Dispatchers gebruiken deze tools om routes te plannen, transporten te volgen en communicatie te beheren.
Het werk van een dispatcher kan hectisch en stressvol zijn, vooral wanneer zich problemen voordoen die onmiddellijk moeten worden opgelost. Stressbestendigheid is daarom een belangrijke eigenschap.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van dispatcher?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een dispatcher. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als dispatcher verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een dispatcher?

Het gemiddelde bruto maandloon van een dispatcher in België varieert afhankelijk van sector en ervaring, maar ligt doorgaans tussen 2.000 euro en 3.500 euro.

Dispatchers met gespecialiseerde rollen kunnen hogere salarissen verwachten. Zo ontvangt een vlootbeheer dispatcher gemiddeld 2.700 euro tot 3.700 euro bruto per maand en kan een noodhulpdispatcher tussen 3.000 euro en 4.000 euro bruto per maand verdienen. In sommige gevallen, vooral bij langere dienstjaren en extra verantwoordelijkheden, kan dit voor deze laatste zelfs oplopen tot 4.500 euro bruto per maand.

Extra

Naast hun maandsalaris ontvangen dispatchers in België vaak een scala aan extralegale voordelen naast hun bruto maandloon. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, ecocheques, een smartphone en laptop, een opleidingsbudget (voor bijscholing) en een bedrijfswagen (afhankelijk van de functie en sector).

Dispatchers kunnen vaak ook genieten van bonussen, die jaarlijks of per kwartaal kunnen uitgekeerd worden en gebaseerd zijn op individuele prestaties of de winstgevendheid van het bedrijf.

Tenslotte bieden sommige werkgevers hun dispatchers extra vakantiedagen aan als onderdeel van hun arbeidsvoorwaardenpakket. Dit kan variëren afhankelijk van het bedrijf en de anciënniteit van de werknemer.

Bereken wat je waard bent: verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een dispatcher
2.900 /maand
Minimum €2.000
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Ecocheques
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie