Douanedeclarant
De internationale handel is een complex kluwen van regels en procedures. Douanedeclaranten zijn de experts die bedrijven helpen om ...
Een dispatcher coördineert en organiseert de dagelijkse activiteiten van voertuigen, personeel en goederen. Dit houdt in dat ze routes plannen, transporten opvolgen, communiceren met chauffeurs en andere betrokkenen, en ervoor zorgen dat leveringen op tijd en efficiënt verlopen.
Hun takenpakket:
In noodhulpdiensten beheren dispatchers noodoproepen, sturen hulpdiensten aan en zorgen voor een snelle en effectieve respons.
Een job die jou kan boeien? Check alle openstaande vacatures voor (m/v) dispatchers en... go for happy!
Hoewel er geen specifieke diplomavereiste is om dispatcher te worden, is een goede basis in logistiek, geografie, informatica en communicatie zeker een pluspunt. Tal van opleidingen kunnen je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen.
Een veelvoorkomende route is het volgen van een opleiding in logistiek management, zoals een bachelor in logistiek management.
Er zijn ook specifieke cursussen en certificaten beschikbaar, zoals de cursus ‘Dispatcher in Transport en Logistiek’ die door verschillende instellingen wordt aangeboden. Deze opleidingen richten zich op planning, communicatie en het gebruik van dispatch-software.
Veel dispatchers beginnen hun carrière in ondersteunende rollen binnen de logistiek of transport, zoals magazijnmedewerker, logistiek medewerker, planner of chauffeur. Ervaring in deze functies biedt inzicht in de operationele processen en de uitdagingen die zich voordoen, wat waardevol is voor een rol als dispatcher.
Een goede startpositie kan ook een administratieve functie zijn binnen een transportbedrijf, waar men vertrouwd raakt met de planning en coördinatie van transporten. Ervaring in klantenservice is sowieso ook een voordeel.
Check: Wat doet en verdient een logistiek bediende?
Het gemiddelde bruto maandloon van een dispatcher in België varieert afhankelijk van sector en ervaring, maar ligt doorgaans tussen 2.000 euro en 3.500 euro.
Dispatchers met gespecialiseerde rollen kunnen hogere salarissen verwachten. Zo ontvangt een vlootbeheer dispatcher gemiddeld 2.700 euro tot 3.700 euro bruto per maand en kan een noodhulpdispatcher tussen 3.000 euro en 4.000 euro bruto per maand verdienen. In sommige gevallen, vooral bij langere dienstjaren en extra verantwoordelijkheden, kan dit voor deze laatste zelfs oplopen tot 4.500 euro bruto per maand.
Naast hun maandsalaris ontvangen dispatchers in België vaak een scala aan extralegale voordelen naast hun bruto maandloon. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, ecocheques, een smartphone en laptop, een opleidingsbudget (voor bijscholing) en een bedrijfswagen (afhankelijk van de functie en sector).
Dispatchers kunnen vaak ook genieten van bonussen, die jaarlijks of per kwartaal kunnen uitgekeerd worden en gebaseerd zijn op individuele prestaties of de winstgevendheid van het bedrijf.
Tenslotte bieden sommige werkgevers hun dispatchers extra vakantiedagen aan als onderdeel van hun arbeidsvoorwaardenpakket. Dit kan variëren afhankelijk van het bedrijf en de anciënniteit van de werknemer.
Bereken wat je waard bent: verdien jij zoals het hoort?
De internationale handel is een complex kluwen van regels en procedures. Douanedeclaranten zijn de experts die bedrijven helpen om ...
Als je aan een buschauffeur denkt, komt waarschijnlijk meteen het beeld van iemand achter het stuur van een grote touringcar of ...
De job van een (m/v) facility manager is veelzijdig en uitdagend, met veel verantwoordelijkheden en kansen voor groei.
De job van postbode is een iconisch beeld in onze samenleving, waarbij zij de belangrijke taak hebben om post en pakketten te ...
Een aankoper, ook wel 'procurement officer' of 'buyer' genoemd, speelt een cruciale rol in het aankoopproces van een organisatie.
In de wereld van logistiek en supply chain management is de rol van een supply chain planner van onschatbare waarde.
Binnen de supply chain van bedrijven is een (m/v) logistiek planner verantwoordelijk voor het coördineren en optimaliseren van de ...
Een logistiek manager zorgt voor de efficiënte organisatie van supply chains en het waarborgen van een vlotte goederenstroom.
We duiken in de wereld van heftruckchauffeurs. We verkennen hun taken, opleidingsvereisten, vaardigheden en specialisaties.
Een expediteur is een sleutelfiguur in de wereld van transport en logistiek, die verantwoordelijk is voor het organiseren en ...