Terug naar overzicht
Vorige

22 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Logistiek planner

Wat doet en verdient een diëtist(e)?

Een diëtist(e) is een specialist(e) in voeding en gezondheid, die mensen helpt bij het aanpassen van hun voedingspatroon voor een betere levenskwaliteit. Of het nu gaat om gewichtsbeheersing, medische aandoeningen of sportprestaties, een diëtist(e) geeft professioneel advies op maat. Welke studies en/of vaardigheden nodig zijn om dit beroep te kunnen uitoefenen en hoe een diëtist(e) zich verder kan specialiseren, ontdek je hieronder, net zoals hoeveel een diëtist(e) gemiddeld verdient.
Het beroep van diëtist(e)

Wat doet
een diëtist(e)?

Een diëtist(e) helpt mensen van alle leeftijden om gezonder te eten, rekening houdend met hun individuele noden en doelen. Het werk van een diëtist(e) varieert sterk en kan bestaan uit:

  • Voedingsadvies op maat: hij/zij stelt op basis van een grondige analyse van iemands voedingspatroon en gezondheid een persoonlijk dieetplan op. Dit kan gericht zijn op gewichtsverlies, het verbeteren van sportprestaties, het opbouwen van spiermassa, het verlagen van cholesterol of het ondersteunen van herstel na ziekte. Ook mensen met allergieën, intoleranties of die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, kunnen bij een diëtist(e) terecht voor advies.
  • Begeleiding van medische patiënten: mensen met aandoeningen zoals diabetes, voedselallergieën, nierproblemen of hartziekten krijgen specifieke begeleiding van een diëtist(e). Het doel is om via voeding hun gezondheid te verbeteren of de aandoening beter te beheersen.
  • Educatie en preventie: diëtisten geven workshops en voorlichtingen over gezonde voeding aan groepen, zoals scholen, bedrijven of zorginstellingen.
  • Samenwerking met andere professionals: diëtisten werken vaak samen met artsen, kinesisten, psychologen of sportcoaches om een geïntegreerd zorgplan te bieden.
Aan de slag als diëtist(e)? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een diëtist(e)
gestudeerd hebben?

Om als diëtist(e) aan de slag te kunnen, moet je in België een erkende opleiding tot bachelor in de voedings- en dieetkunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt drie jaar en wordt aangeboden door verschillende hogescholen.

Tijdens de opleiding leer je alles over voedingsleer, dieetleer, klinische zorg, psychologie en communicatie, vastgelegd in artikel 3 van het koninklijk besluit van 19 februari 1997. Er is ook een stagecomponent, waarbij je in de praktijk wordt ondergedompeld in de verschillende aspecten van het vak.

illustration-books

Hoe word je
een diëtist(e)?

Na het behalen van je diploma moet je jezelf inschrijven bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid om erkend te worden als diëtist(e). Dit is noodzakelijk om het beroep wettelijk te mogen uitoefenen in België. Enkel wie voldoet aan de minimale kwalificatievereisten komt in aanmerking voor een erkenning en een visum als diëtist(e). Nadien moet je je beroepskennis en -vaardigheden via bijscholing verder onderhouden en bijwerken.

Veel diëtisten starten hun carrière in ziekenhuizen, revalidatiecentra of rusthuizen, waar ze ervaring opdoen in het begeleiden van patiënten met verschillende medische aandoeningen.

Sommigen kiezen ervoor om eerst als voedingsdeskundige of gezondheidscoach te werken, wat een goede opstap kan zijn voor wie later zelfstandig diëtist(e) wil worden. Werken in een fitnesscentrum of sportclub kan ook een waardevolle ervaring zijn, vooral als je je wilt specialiseren in sportdiëtetiek.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

Welke vaardigheden
moet een diëtist(e) hebben?

Als diëtist(e) moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een diëtist(e) moet goed kunnen luisteren en communiceren met cliënten van verschillende achtergronden. Het is belangrijk dat je advies helder en begrijpelijk overbrengt, en dat je een vertrouwensband kan opbouwen.
Cliënten begeleiden bij het veranderen van hun voedingsgewoonten vergt veel empathie. Het is niet altijd gemakkelijk om gewoonten aan te passen, dus geduld en begrip zijn cruciaal.
Een diëtist(e) moet een diepgaande kennis hebben van voeding en gezondheid. Dit betekent dat je op de hoogte moet blijven van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en richtlijnen in het vakgebied.
Elke cliënt is uniek en vraagt een gepersonaliseerde aanpak. Een goede diëtist(e) moet in staat zijn om problemen te analyseren en creatieve oplossingen aan te reiken die passen bij de levensstijl en voorkeuren van de cliënt.
Of je nu zelfstandig werkt of in een instelling, je moet je tijd goed kunnen managen en administratieve taken (zoals het bijhouden van dossiers) efficiënt afhandelen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van diëtist(e)?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een diëtist(e). Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als diëtist(e) verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een diëtist(e)?

Het gemiddelde brutomaandloon van een diëtist(e) in België ligt tussen 2.300 euro en 3.800 euro, afhankelijk van de werkervaring en het type werkgever. Een startende diëtist(e) in een ziekenhuis zal bijvoorbeeld minder verdienen dan een zelfstandige met jarenlange ervaring.

Ook specialisaties kunnen een invloed hebben op het loon, afhankelijk van de complexiteit van de patiëntenbehandeling. Zo kan een klinisch of pediatrisch diëtist(e) gemiddeld tussen 2.500 euro en 4.000 euro verdienen, terwijl het salaris van een diëtist gespecialiseerd in voedselallergieën en intoleranties tot 4.200 euro bruto per maand kan oplopen.

Sportdiëtisten verdienen vaak het meest, gemiddeld tussen 2.800 euro en 4.500 euro bruto per maand.

Extra

In hun totale loonpakket ontvangen diëtisten natuurlijk ook diverse extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, een eindejaarspremie en een verplaatsingsvergoeding of bedrijfswagen, vooral gebruikelijk bij diëtisten die voor grotere zorginstellingen werken.

Hoewel het geen financieel voordeel is, bieden sommige werkgevers hun diëtisten tevens de mogelijkheid om flexibele werkuren te hebben of om van thuis te werken, afhankelijk van de aard van hun werk en afspraken met cliënten.

Krijg jij voldoende loon en extralegale voordelen? Bereken en vergelijk, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een diëtist(e)
3.100 /maand
Minimum €2.300
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Eindejaarspremie
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk