Terug naar overzicht
Vorige

103 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Software ontwikkelaar

Wat doet en verdient een dierenarts?

De wereld van een dierenarts is veelzijdig en veeleisend, waar passie voor dieren samengaat met medische expertise. We gaan dieper in op de functie van een dierenarts, ontdekken het pad om er een te worden, onderzoeken de benodigde vaardigheden en bekijken mogelijke specialisaties binnen de job. Bovendien werpen we een blik op het financiële aspect, met actuele gegevens over het salaris én extralegale voordelen!
Het beroep van dierenarts

Wat doet
een dierenarts?

Een dierenarts is een medisch professional die verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Concreet omvat de job het stellen van diagnoses, uitvoeren van medische behandelingen, chirurgische ingrepen, vaccinaties en algemene gezondheidscontroles.

Dierenartsen behandelen een breed scala aan dieren, variërend van huisdieren zoals honden en katten, tot boerderijdieren en exotische dieren. Tot hun taken behoren:

  • Diagnoses stellen: dierenartsen voeren onderzoeken uit om de oorzaak van een ziekte of verwonding vast te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto's of echo's.
  • Behandelingen uitvoeren: ze stellen behandelingen op om ziektes of verwondingen te genezen of te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van medicatie, chirurgie, of fysiotherapie.
  • Preventief onderzoek: dierenartsen voeren preventieve onderzoeken uit om ziektes of verwondingen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van vaccinaties, ontwormingen of castratie/sterilisatie.
  • Advies geven: dierenartsen geven advies aan eigenaren over de verzorging en gezondheid van hun dieren.
Zijn dieren jouw passie? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (m/v) dierenartsen...
#

Wat moet een dierenarts
gestudeerd hebben?

Om dierenarts te worden in België moet je een Master in de Diergeneeskunde behalen. Deze opleiding duurt zes jaar (3 Bachelorjaren, 3 Masterjaren) en wordt aangeboden aan de Universiteit Gent en de Université de Liège. (Je kan aan de Universiteit Antwerpen ook een bachelordiploma diergeneeskunde behalen, ter info.) Het programma omvat theoretische cursussen, praktische training en stages.

Na het behalen van de masterdiploma moeten aspirant-dierenartsen ook een stage voltooien én slagen voor het nationaal examen om geregistreerd te worden bij de Orde der Dierenartsen.

illustration-books

Hoe word je
een dierenarts?

Voorafgaand aan de masteropleiding is een vooropleiding vereist in de biomedische wetenschappen of een gelijkwaardige studie. Dit legt de basis voor de gespecialiseerde dierenartsenopleiding. Ervaring met dieren, zoals vrijwilligerswerk in een dierenasiel of stages bij dierenartspraktijken, is ook waardevol.

Na het behalen van je diploma kan je aan de slag als dierenarts. Je moet je eerst laten inschrijven in het Register van Beroepsbeoefenaars in de Diergeneeskunde (RBD). Je kan dan aan de slag gaan in een dierenartsenpraktijk, in een dierenasiel, in een dierentuin of in de overheidssector.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

Welke vaardigheden
moet een dierenarts hebben?

Als dierenarts moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis om ziektes en verwondingen bij dieren te kunnen vaststellen en behandelen.
De skills om lichamelijke onderzoeken uit te voeren, behandelingen toe te dienen en chirurgische ingrepen uit te voeren.
Het vermogen om met dieren en hun eigenaars om te gaan met begrip en zorg.
Duidelijke en effectieve communicatie met eigenaars en teamleden.
Het hoofd koel houden in noodsituaties en tijdens chirurgische ingrepen.
Snel en doeltreffend oplossingen vinden voor (gezondheids)problemen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van dierenarts?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een dierenarts. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als dierenarts verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een dierenarts?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een dierenarts in België situeert zich tussen 3.500 euro en 4.500 euro. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de ervaring, de specialisatie en de werkgever.

Dierenartsen met bepaalde specialisaties, zoals paardenartsen of dierenartsen die in het buitenland werken, kunnen meer verdienen. Aan de top van het salarisspectrum staan bijvoorbeeld chirurgische dierenartsen, die gemiddeld bruto tussen 5.000 euro en 6.000 euro per maand kunnen verdienen.

Extra

Ook extralegale voordelen kunnen variëren afhankelijk van de werkgever en de individuele arbeidsovereenkomst. Toch zijn er enkele veelvoorkomende extralegale voordelen die dierenartsen vaak ontvangen, zoals: een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan en maaltijdcheques.

Regelmatig bieden werkgevers hun dierenartsen ook een mobiliteitsvergoeding aan om gemaakte transport- en verplaatsingskosten te dekken, al of niet in de vorm van een vergoeding voor woon-werkverkeer. Soms wordt ook een bedrijfswagen aangeboden, vooral als de dierenarts vaak onderweg is voor huisbezoeken of werkzaam is op verschillende locaties.

Ook flexibele werkuren, diverse opleidingsmogelijkheden en diverse bonussen, zoals een eindejaarsbonus of prestatiegerelateerde bonus, kunnen ten slotte als extralegaal voordeel aangeboden worden.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een dierenarts
4.000 /maand
Minimum €3.000
Maximum €6.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Flexibele werkuren
  • Bonus/commissie
  • Eindejaarspremie