Terug naar overzicht
Vorige

6 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Webmaster

Wat doet en verdient een brand- en veiligheidswacht?

Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie van ongelukken voorop staan. Deze (m/v) professional zorgt voor het naleven van veiligheidsvoorschriften en houdt toezicht op potentieel gevaarlijke situaties. Welke taken hebben zij concreet? Welke vaardigheden en opleidingen zijn nodig? Welke carrièremogelijkheden zijn mogelijk? En... hoe ziet het salaris van een brand- en veiligheidswachter er uit? Dat ontdek je allemaal hieronder.
Het beroep van brand- en veiligheidswacht

Wat doet
een brand- en veiligheidswacht?

Een (m/v) brand- en veiligheidswacht is verantwoordelijk voor het toezicht op de veiligheid in werkomgevingen zoals fabrieken, bouwterreinen en (petro)chemische bedrijven, bij werkzaamheden als las- en slijpwerken, montage, industriële reiniging, werken aan boord van schepen enzovoort.

Hun taken omvatten onder andere het ...

  • inspecteren van werkplaatsen;
  • controleren van veiligheidsmaatregelen en de aanwezigheid van de nodige vergunningen;
  • monitoren van brandgevaar;
  • uitvoeren van gasmetingen;
  • uitvoeren van controles tijdens risicovolle werkzaamheden zoals laswerk en werken in besloten ruimtes.

Een belangrijk deel van hun werk is het signaleren en voorkomen van brand- en veiligheidsrisico’s en het bieden van eerste hulp of ondersteuning bij noodsituaties en/of evacuaties.

Brand- en veiligheidswachten hebben kennis hoe ze een beginnende brand kunnen bestrijden, hoe ze EHBO moeten toepassen en hoe ze een gebouw moeten ontruimen, in afwachting van de komst van de brandweer.

Aan de slag als (m/v) brand- en veiligheidswacht? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een brand- en veiligheidswacht
gestudeerd hebben?

Om brand- en veiligheidswacht te worden, zijn specifieke opleidingen en certificeringen vereist. In België kan men starten met een basisopleiding in veiligheid, zoals de opleiding tot ‘Veiligheidswacht’ die beschikbaar is bij verschillende opleidingscentra. Hier leren cursisten de basisprincipes van veiligheid, risicobeoordeling en brandpreventie.

Daarna kan men zich verder specialiseren in bijvoorbeeld de aanvullende opleiding ‘Brandwacht’, waarin brandveiligheidsaspecten centraal staan. Certificaten als VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) zijn ook vaak vereist om te mogen werken op risicovolle werkplaatsen. Een attest EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) is niet noodzakelijk, maar betekent zeker wel een groot pluspunt.

illustration-books

Hoe word je
een brand- en veiligheidswacht?

Voor de rol van (m/v) brand- en veiligheidswacht is meestal geen uitgebreide werkervaring vereist, hoewel ervaring in de beveiligings- of industriële sector zeker wel een voordeel kan zijn.

Veel brand- en veiligheidswachten starten in een ondersteunende rol, zoals als veiligheidsassistent of bewakingsagent, en bouwen zo relevante werkervaring op. Na het volgen van de juiste opleidingen en certificaten kunnen ze doorgroeien naar de functie van brand- en veiligheidswacht.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een bewakingsagent?
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar
illustration

22 vacatures beschikbaar voor brand- en veiligheidswacht

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een brand- en veiligheidswacht hebben?

Als brand- en veiligheidswacht moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van brandveiligheidssystemen, evacuatieprocedures en EHBO is essentieel om als brand- en veiligheidswacht aan de slag te kunnen.
Een brand- en veiligheidswacht moet scherp kunnen observeren om snel potentiële risico’s te signaleren. Een goed oog voor detail helpt bij het detecteren van afwijkingen in de werkomgeving die een gevaar kunnen vormen.
Omdat een groot deel van de werktijd staand of lopend wordt doorgebracht en soms zware apparatuur moet worden gehanteerd, is een goede fysieke conditie noodzakelijk.
In noodsituaties is het van belang om ten allen tijde kalm te blijven en snel te kunnen handelen. Snel en doeltreffend beslissingen kunnen maken om verdere escalatie van een situatie te voorkomen, is tevens cruciaal.
Een brand- en veiligheidswacht moet helder en effectief kunnen communiceren en samenwerken, zowel met collega’s als met andere betrokkenen, zoals werknemers op een werkplaats.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van brand- en veiligheidswacht?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een brand- en veiligheidswacht. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als brand- en veiligheidswacht verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een brand- en veiligheidswacht?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een (m/v) brand- en veiligheidswacht in België ligt tussen 2.500 euro en 3.200 euro, en is afhankelijk van de werkgever en het aantal jaren ervaring.

  • Als starter kan je rekenen op een maandloon van zo’n 2.100 euro bruto per maand.
  • Meer ervaren brand- en veiligheidswachten hebben eerder een bedrag van 3.500 euro bruto per maand op hun loonbrief staan.

Voor meer gespecialiseerde functies binnen de brand- en veiligheidssector liggen de salarissen doorgaans iets hoger. Zo verdient een (m/v) brandwacht gemiddeld tussen 3.000 euro en 3.500 euro bruto per maand. Een gasanalist kan zelfs tot 3.800 euro bruto per maand verdienen, terwijl dat voor een senior veiligheidscoördinator tot 4.200 euro bruto per maand kan zijn. Vaak coördineren zij immers grote projecten en dragen ze verantwoordelijkheid voor de naleving van uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Extra

Doorgaans ontvangen brand- en veiligheidswachten in België ook een aantal extralegale voordelen bovenop hun maandloon, afhankelijk van hun werkgever en de sector waarin ze actief zijn. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en premies voor weekend-, avond- en/of nachtwerk. Omdat het werk vaak plaatsvindt in risicovolle omgevingen, ontvangen zij mogelijk ook extra risicopremies of een gevarentoeslag.

Check: Wanneer heb jij recht op een gevarenpremie?

In sommige gevallen bieden werkgevers een transportvergoeding aan, of - bij hogere functies zoals veiligheidscoördinatoren - een bedrijfswagen, vooral wanneer de werkplek moeilijk bereikbaar is of het werk veel verplaatsingen vereist.

Aangezien beschermende kledij en veiligheidsuitrusting essentieel zijn voor deze rol, voorzien sommige werkgevers tenslotte nog een kledijvergoeding om de kosten voor werkkledij en veiligheidsmateriaal te dekken.

Krijg jij voldoende loon naar werk? Bereken en vergelijk het via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een brand- en veiligheidswacht
2.850 /maand
Minimum €2.100
Maximum €4.200
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Bedrijfswagen