Terug naar overzicht
Vorige

31 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Bankwerker

Wat doet en verdient een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect of interieurvormgever is een creatieve professional die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en inrichten van binnenruimtes. Hieronder een overzicht van wat de job precies inhoudt, welke opleiding je nodig hebt, welke vaardigheden vereist zijn, mogelijke specialisaties binnen het beroep én wat je kunt verwachten qua salaris en extralegale voordelen.
Het beroep van binnenhuisarchitect

Wat doet
een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect, ook wel interieurarchitect of interieurvormgever genoemd, houdt zich bezig met het ontwerpen en optimaliseren van binnenruimtes. Dit omvat zowel de esthetische als de functionele aspecten van een ruimte.

Binnenhuisarchitecten werken vaak aan uiteenlopende projecten, van particuliere woningen en appartementen tot commerciële gebouwen zoals kantoren, winkels en horecazaken.

Hun taken bestaan onder meer uit het ...

  • ... ontwikkelen van een ontwerpconcept op basis van de wensen en behoeften van de klant.
  • ... opstellen van gedetailleerde plannen en tekeningen, inclusief vloerplannen, verlichting en meubelindelingen.
  • ... selecteren van materialen, kleuren en afwerkingen die passen bij het ontwerpconcept.
  • ... coördineren van de uitvoering van het project met aannemers en andere professionals, zoals elektriciens en loodgieters.
  • ... bewaken van het budget en de planning om ervoor te zorgen dat het project binnen de afgesproken kaders blijft.
Wil je graag als (m/v) binnenhuisarchitect aan de slag? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een binnenhuisarchitect
gestudeerd hebben?

Om binnenhuisarchitect te worden, is een specifieke opleiding vereist. In België zijn er verschillende opleidingen die toegang geven tot dit beroep, zowel op het niveau van een professionele bachelor als een master.

  • Bachelor in Interieurvormgeving: Deze opleiding is gericht op het ontwikkelen van creativiteit en technische vaardigheden. Je leert ontwerpen, tekenen, werken met CAD-software en krijgt inzicht in bouwtechnieken en materiaalkennis. Deze opleiding kan je volgen aan verschillende hogescholen in Vlaanderen, zoals Karel de Grote Hogeschool en LUCA School of Arts.
  • Master in de Interieurarchitectuur: Na het behalen van een bachelor in Interieurvormgeving of een andere verwante opleiding, kan je verder studeren voor een master. Deze opleiding is meer gespecialiseerd en richt zich op het ontwerpen van complexe binnenruimtes en het ontwikkelen van een eigen ontwerpstijl. Een masteropleiding wordt onder andere aangeboden door de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven.
illustration-books

Hoe word je
een binnenhuisarchitect?

Naast de juiste opleiding is ervaring in het vakgebied erg belangrijk. Veel binnenhuisarchitecten beginnen hun carrière als assistent-ontwerper of stagiair bij een architecten- of ontwerpbureau. Tijdens deze stages doen ze praktische ervaring op en leren ze werken aan echte projecten onder begeleiding van ervaren professionals.

Daarnaast is het ook mogelijk om werkervaring op te doen in verwante sectoren, zoals interieurinrichting of meubelontwerp. Deze ervaring kan waardevol zijn om een beter begrip te krijgen van de materialen, technieken en trends die belangrijk zijn in de interieurarchitectuur.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

43 vacatures beschikbaar voor binnenhuisarchitect

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een binnenhuisarchitect hebben?

Als binnenhuisarchitect moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Binnenhuisarchitecten moeten in staat zijn om innovatieve en originele ideeën te bedenken die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel zijn.
Het is essentieel om technische tekeningen te kunnen lezen en maken, evenals kennis te hebben van bouwtechnieken en materialen.
Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om de wensen van de klant te begrijpen en duidelijk te kunnen overbrengen aan het projectteam.
Vaak moeten binnenhuisarchitecten creatieve oplossingen vinden voor uitdagingen zoals beperkte ruimte of budget.
Binnenhuisarchitecten moeten meerdere projecten tegelijkertijd kunnen beheren, wat sterke organisatorische vaardigheden vereist.
Het beheersen van ontwerpsoftware zoals AutoCAD, SketchUp en 3D-renderingtools is een must in dit vakgebied.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van binnenhuisarchitect?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een binnenhuisarchitect. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als binnenhuisarchitect verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een binnenhuisarchitect?

Het salaris van een binnenhuisarchitect kan variëren afhankelijk van hun ervaring, specialisatie en de regio waarin ze werken. Gemiddeld verdient een binnenhuisarchitect in België tussen 2.500 euro en 3.800 euro bruto per maand.

  • Binnenhuisarchitecten met enkele jaren ervaring kunnen rekenen op een brutomaandloon van 3.000 euro tot 4.000 euro.
  • Senior binnenhuisarchitecten of zij die gespecialiseerd zijn in complexe niches, zoals hospitality design of verlichtingontwerp, kunnen hun salaris zien oplopen tot 4.500 euro per maand, of meer.

Extra

Naast hun basisloon kunnen binnenhuisarchitecten vaak genieten van extralegale voordelen, die weliswaar afhankelijk zijn van de werkgever en het type contract. De meest voorkomende zijn sowieso: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering (aanvullend pensioen), een gsm en laptop, ecocheques en een fietsvergoeding.

Binnenhuisarchitecten die veel onderweg zijn voor klantenbezoeken of werfopvolging, kan een bedrijfswagen aangeboden worden, vaak gepaard met een tankkaart of laadpas.

Afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de werknemer, kunnen tenslotte bonussen of prestatiepremies deel uitmaken van het totale loonpakket.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw salaris met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een binnenhuisarchitect
3.300 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Ecocheques
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie