Terug naar overzicht
Vorige

90 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Schoonheidsspecialist

Wat doet en verdient een bankbediende?

Bankbediendes zijn de schakel tussen financiële instellingen en hun klanten, waarbij ze een breed scala aan taken uitvoeren om financiële transacties soepel te laten verlopen. Hieronder duiken we dieper in op hun job, van de dagelijkse taken, over de benodigde opleiding en specialisaties, tot het salaris en de extralegale voordelen van een bankbediende.
Het beroep van bankbediende

Wat doet
een bankbediende?

Bankbedienden zijn er in alle soorten en maten. Ze werken bij verschillende banken, in verschillende functies en met verschillende specialisaties. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal met geld en financiën bezig zijn.

De taken van een bankbediende zijn zeer uiteenlopend. Het kunnen zowel administratieve taken zijn, zoals het verwerken van betalingen en het opmaken van bankafschriften, als commerciële taken, zoals het adviseren van klanten over financiële producten en diensten.

Enkele voorbeelden van taken die een bankbediende kan uitvoeren zijn het...

  • ... ontvangen en helpen van klanten met hun vragen en verzoeken.
  • ... opmaken van bankafschriften en verwerken van betalingen.
  • ... openen en sluiten van rekeningen.
  • ... verstrekken van kredieten en leningen.
  • ... adviseren over beleggen en sparen.
  • ... aanbieden van verzekeringen.
  • ... voorkomen van fraude en witwassen.
Op zoek naar een (nieuwe) job als bankbediende? Bekijk de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een bankbediende
gestudeerd hebben?

Er is geen specifieke opleiding vereist om bankbediende te worden. Wel is het belangrijk om een goede basiskennis van financiën te hebben. Een diploma hoger secundair onderwijs (TSO of BSO) met een financiële richting is alvast een goede start.

Er zijn ook enkele specifieke opleidingen die je kunnen voorbereiden op een carrière als bankbediende. Deze opleidingen worden gegeven door hogescholen en universiteiten, waarbij cursussen zoals bankwezen, financiële analyse en risicomanagement centraal staan.

illustration-books

Hoe word je
een bankbediende?

Een succesvolle carrière als bankbediende begint vaak met het opdoen van relevante werkervaring. Veel bankbedienden starten in een entry-level positie, zoals klantenservice of een administratieve functie binnen een bank. In deze functie leer je de basistaken van het bankwezen.

Naarmate ze ervaring opdoen en hun vaardigheden ontwikkelen, kunnen ze doorgroeien naar meer gespecialiseerde rollen binnen de financiële sector.


Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

Welke vaardigheden
moet een bankbediende hebben?

Als bankbediende moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Diepgaande kennis van financiële producten en markten is essentieel.
Bankbedienden moeten effectief kunnen communiceren met diverse klanten en collega's.
Fouten in financiële transacties kunnen grote gevolgen hebben. Nauwkeurigheid is dus van groot belang.
Een goede klantenservice staat centraal in het werk van een bankbediende.
Bankbedienden moeten snel en effectief financiële vraagstukken kunnen oplossen.
Een bankbediende moet om kunnen gaan met stressvolle situaties.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bankbediende?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bankbediende. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bankbediende verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bankbediende?

Het salaris van een bankbediende varieert afhankelijk van de functie, ervaring en bank, maar gemiddeld genomen verdient hij/zij in België een bruto maandloon tussen 2.500 euro en 3.500 euro.

Bepaalde specialisaties, zoals vermogensbeheer, kunnen leiden tot aanzienlijk hogere beloningen en een brutomaandloon tot 4.000 euro of meer.

Private bankers zijn dan weer een categorie apart, in die zin dat ze door de band genomen een pak meer verdienen, zelfs tot 10.000 euro bruto per maand, en meer.

Extra

Banken bieden hun werknemers vaak ook een resem extralegale voordelen aan, zoals een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en een aanvullend pensioenplan.

Daarbovenop genieten bankbedienden regelmatig ook van een bedrijfswagen (met tankkaart/laadpas) of een vergoeding voor het gebruik van hun eigen auto.

Ook maaltijdcheques, een laptop en smartphone maken veelal deel uit van het totale loonpakket van een bankbediende. Wanneer mogelijk kunnen ze van thuis werken, of biedt de werkgever een flexibele werkregeling aan.

Afhankelijk van individuele en teamprestaties kunnen bankbedienden tenslotte in aanmerking komen voor bonussen of prestatiegerelateerde vergoedingen, die meestal worden toegekend op basis van behaalde doelen en resultaten.

Krijg jij betaald zoals het hoort? Vergelijk je loon en extralegale voordelen met anderen...

Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een bankbediende
3.200 /maand
Minimum €2.500
Maximum €10.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Maaltijdcheques
  • Laptop
  • Internet
  • GSM & smartphone
  • Thuiswerk
  • Flexibele werkuren
  • Bonus/commissie