6 knelpuntberoepen in de zorg
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
De instroom voor het beroep lijkt te stokken, want de populariteit van de verpleegkundeopleidingen neemt bij de start van dit academiejaar alweer af. Dat na twee succesvolle coronajaren waarin het aantal inschrijvingen voor veel opleidingen zowat verdubbelde tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rondvraag door VRT NWS bij een aantal hogescholen voor verpleegkundigen. Terwijl de belangstelling in bacheloropleidingen verpleegkunde dus lijkt te verminderen, stijgen dan weer de inschrijvingen voor de lerarenopleidingen, een ander knelpuntberoep.
Let wel, het gaat momenteel om voorlopige cijfers, want de definitieve telling voor inschrijvingscijfers gebeurt pas midden oktober. Maar momenteel lopen de inschrijvingen voor de bachelor verpleegkunde ongeveer 10 procent achter ten opzichte van vorig jaar. Volgens zorgambassadeur Candice De Windt zijn er in België momenteel 25 à 30.000 verpleegkundigen te weinig en zal dat tekort nog toenemen.
Go for happy! Ontdek alle actuele vacatures voor verpleegkundigen
Intussen gaan er stemmen op voor ingrepen om de opleiding verpleegkunde aantrekkelijker te maken, en zijn er ook al een aantal initiatieven aangekondigd. Studenten bachelor verpleegkunde die afstuderen in het academiejaar 2021-2022 zullen bijvoorbeeld 1.000 euro krijgen van de Vlaamse overheid. Dat bedrag dient onder meer als onkostenvergoeding voor de stages in het laatste jaar van de opleiding.
Vorig jaar al kregen pas afgestudeerde studenten verpleegkunde een onkostenvergoeding van 1.000 euro van de Vlaamse overheid. De reden daarvoor was de verlenging van hun opleiding. Tot enkele jaren geleden was de bachelor verpleegkunde nog een opleiding van drie jaar, maar die werd uitgebreid naar vier jaar.
Check: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?
(William Visterin)
28 september 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Sinds vorig jaar is de zorgsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het is ook een sector die veel mensen aanspreekt. Maar kan dat zomaar?
We vroegen aan Katrien (39) uit Zottegem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Binnen de zorgsector staan verpleegkundigen en verzorgenden qua aantal vacatures afgetekend op nummer één. Al zijn er ook veel andere profielen aan de orde.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
Als het om zorgjobs gaat, denk je eerst aan verpleegkundigen en artsen. Maar een job in de zorg kan er ook heel anders uitzien.
Een grote uitdaging voor de zorgsector is het aantrekken van jonge werkkrachten. Bijna de helft van de werknemers is er momenteel 45 jaar of ouder ...
Als het om zorgjobs gaat, denk je eerst aan verpleegkundigen en artsen. Maar een job in de zorg kan er ook heel anders uitzien...
1 op 6 aanwervingen met vast contract stopt al binnen de 6 maanden. En dat heeft een impact...