Het einde van nine to five
De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.
Uit Brits onderzoek van IWG, een aanbieder van flexibele kantooroplossingen, bij 2.000 werknemers blijkt dat de 9-tot-5-werkdag voor velen niet langer een realiteit is. Bij zij die regelmatig thuis of op verplaatsing werken (de zogenaamde hybride medewerkers) bepalen driekwart hun eigen werktijden. Doordat ze zelf kiezen, blijkt de klassieke 9 tot 5 minder van toepassing.
Lees ook: Traditionele werkdag is niet meer wat het geweest is
De werkdag vroeg beginnen lijkt hierbij steeds populairder te worden. 43% begint de dag tegenwoordig om 8.00 uur of nog eerder. Een op de vijf kiest er ook voor om later te werken, en dus later te eindigen: 19% logt pas om 18.30 uur of later uit. Gemiddeld werken hybride werknemers een uur minder per week dan wanneer ze vijf dagen per week naar het hoofdkantoor zouden trekken.
Volgens Mark Dixon, CEO van IWG, kan hybride werken bijdragen aan een gelukkiger leven, al is het ook een win-win situatie voor bedrijven. “Het stelt hen onder meer in staat om het beste talent aan te nemen.”
Ontdek: De voor- en nadelen van hybride werken
Een ander voordeel dat Dixon aanhaalt – niet verwonderlijk voor een aanbieder van flexibele kantooroplossingen – is dat ‘bedrijven kunnen besparen op traditionele kantoorruimte’, aldus Dixon die toch ook de voordelen van het hybride werken voor de werknemers zoveel mogelijk wil benadrukken. Ook al kiezen velen ervoor om de werkdag vroeger te beginnen of af te sluiten, ze werken, volgens hem, daardoor niet langer.
Extra: Kostenbesparing geeft hybride werken extra boost
Werken we daarom efficiënter? Dixon meent van wel, en ziet bij hybride werkers de productiviteit toenemen. “Het meest recente academische onderzoek toont zelfs aan dat meer flexibiliteit leidt tot een productiviteitsstijging van 4%.”
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
(William Visterin)
13 december 2023De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...
Ochtendstond heeft goud in de mond, al ervaart een avondmens dat als hout in de mond… Hoe kun je als avondmens toch nog functioneren in een 9-to-5-job?
In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.
Mensen willen op kantoor werken, maar geen tijd verliezen met pendelen. Daarom omarmen Belgische bedrijven en HR-professionals steeds meer hybride werken.
We werken steeds flexibeler. Nog maar de helft van de kantoorwerkers werkt strak van 9u tot 17u...
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?