Japans hotel vervangt personeel door robots
Meer en meer jobs worden uitbesteed aan robots. Een Japans hotel kiest er nu ook voor om robots in te zetten voor het onthaal.
Hoe kan artificiële intelligentie (A.I.) en gezichtsherkenning gebruikt worden om nieuwe mensen aan te werven? Taalgebruik, intonatie en gezichtsuitdrukking van verschillende kandidaten worden gefilmd terwijl ze een reeks vragen beantwoorden, om vervolgens geanalyseerd te worden. Het gebeurt onder meer al bij Unilever en Volvo waar een robot de eerste sollicitatiegesprekken afneemt.
Algoritmes leren door vele voorbeelden in hun systeem gepompt te krijgen. In dit geval doen ze dit door opnames te vergelijken met wel 25.000 andere opnames van mensen die succesvol bleken te zijn in de job. Elke video van 15 minuten geeft het systeem zo’n 25.000 indicatoren. Door al deze impulsen kan het systeem een betrouwbaar en objectief idee vormen over de toekomstige prestaties van de kandidaat.
Het Amerikaanse Hirevue doet het rekruteren meer op deze manier dan door gewoon op een CV te vertrouwen. Ze voegen elke 90 dagen 1 miljoen interviews aan de database toe. Van al die filmpjes worden er 150.000 voorselecties gemaakt. De uiteindelijke beslissing om iemand een job aan te bieden, is dan voor 80% tot 90% op basis van zijn verbale- en taalvaardigheden, al is dat niet het enige waar op gelet wordt…
Iets wat wel vaker wordt gezegd, maar ook bij computers is dit het geval. Jouw wenkbrauwen optrekken of eens op je lip bijten, computers kunnen er de karaktertrekken van een sollicitant uit afleiden. De antwoorden op bijvoorbeeld een vraag als “Wat is jouw slechtste eigenschap?”, zijn vaak super cliché. Digitale testen zouden tegenwoordig kunnen meten of wat je zegt, echt aanleunt bij je karakter. Bijna elke beweging, van een kleine trek met je onderlip tot fronsen en rollen met je ogen …. Werkgevers worden nu dankzij artificiële intelligentie geholpen om dit te detecteren.
Zullen computers de hr-rekruteerders vervangen? De AI technologie ontwikkelt zich razendsnel, maar op dit moment kunnen ze alleen de ‘koude’ kandidaten eruit filteren. De werkgever geeft dan verschillende kenmerken in waar op gelet moet worden en AI haalt degene eruit die het best aanleunen bij de job. De uiteindelijke beslissing over wie de job krijgt, gebeurt nog altijd door een mens. Dus… vergeet niet éxtra hard op je gezichtsuitdrukkingen te letten!
(mr)
12 november 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Meer en meer jobs worden uitbesteed aan robots. Een Japans hotel kiest er nu ook voor om robots in te zetten voor het onthaal.
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
Boekhouders, bankbediendes en directiesecretaressen kijken maar beter uit naar een andere job.
Rekruteringsbedrijf vind! uit Roeselare heeft nieuwe plannen met hun huisrobot. Enkele maanden geleden sprak hij al studenten aan op een jobbeurs. What's next?