Carrière
Vorige

1 van 1210

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Assertiever zijn op je werk: 7 to do's

Photo by James Pond on Unsplash
Ben je het beu dat je baas of je collega’s gewoon over je heen lopen? Dan is het tijd om wat assertiever te zijn. Het klinkt misschien eng om je stempel te drukken binnen het bedrijf en je team, maar het kan je heel wat opleveren. We serveren graag zeven tips.

1. Assertief is niet agressief

Dat betekent dat je niet meteen je eisen moet stellen en je collega’s moet commanderen. Sterker nog: roepen of schreeuwen toont aan dat je maar moeilijk de kalmte kunt bewaren en absoluut geen controle meer hebt. Onthoud goed: assertiviteit draait niet om het kleineren van anderen, maar om vertrouwen hebben in je eigen ideeën én kwaliteiten.

2. To the point

Het laatste wat je wil, is dat mensen twijfelen aan je kunnen. Daarom is het belangrijk om duidelijk te maken wat je verwacht. Vraag dus niet of je collega’s tijd hebben om een bepaalde taak te doen, maar zeg dat het moet gebeuren.

3. Zelfvertrouwen is onmisbaar

Niet alleen verbaal moet je sterk in je schoenen staan, maar je moet ook uitstralen dat je in jezelf gelooft. Recht je schouders, geef een stevige handdruk en maak oogcontact. De perfecte manier om te tonen dat je er wel degelijk staat.

4. Geloof in je jezelf

Het klinkt zweverig, maar als je gelooft in jezelf, geloven anderen jou ook. Twijfel dus niet aan je knowhow en expertise. Het bedrijf heeft je niet voor niets aangenomen, toch?

5. Zeg niet altijd ‘sorry’

‘Sorry dat ik niet meteen heb geantwoord op je mail, maar ik moest nog een belangrijk rapport afwerken.’ Waarom zou je in hemelsnaam sorry zeggen? Je doet alleen maar je job. Conclusie: stop met ‘sorry’ te zeggen als het niet nodig is.

6. Wees voorbereid

Zeker wanneer je een gevoelig onderwerp met iemand moet bespreken. Sommige vragen kun je al van mijlenver zien aankomen, en dan heb je best een duidelijk antwoord klaar. Op die manier laat je zien dat je weet waarover je praat en kom je heel geloofwaardig over.

7. Wat anderen denken, doet er niet (altijd) toe

Je wilt natuurlijk geen outcast zijn op kantoor, maar dat wil niet zeggen dat iedereen je aardig en leuk moet vinden. Ben je het oneens met je collega? Probeer hem dan op een beleefde maar heldere manier uit te leggen hoe je er zelf over denkt. Ja, het kan zijn dat je collega zich aangevallen voelt, maar dat waait na een tijd over. Zolang je respectvol en hoffelijk bent, doe je niets verkeerd.

(dt/em) - Bron: CareerAddict

25 augustus 2020
Anderen bekeken ook