Hoe kan je als vrouw ongelijkheid op de werkvloer beperken?
Wat betreft gendergelijkheid doen we het goed op vlak van onderwijs, maar loopt het nog steeds mis op de werkvloer. Kijk zelf maar ...
Dat betekent dat je niet meteen je eisen moet stellen en je collega’s moet commanderen. Sterker nog: roepen of schreeuwen toont aan dat je maar moeilijk de kalmte kunt bewaren en absoluut geen controle meer hebt. Onthoud goed: assertiviteit draait niet om het kleineren van anderen, maar om vertrouwen hebben in je eigen ideeën én kwaliteiten.
Het laatste wat je wil, is dat mensen twijfelen aan je kunnen. Daarom is het belangrijk om duidelijk te maken wat je verwacht. Vraag dus niet of je collega’s tijd hebben om een bepaalde taak te doen, maar zeg dat het moet gebeuren.
Niet alleen verbaal moet je sterk in je schoenen staan, maar je moet ook uitstralen dat je in jezelf gelooft. Recht je schouders, geef een stevige handdruk en maak oogcontact. De perfecte manier om te tonen dat je er wel degelijk staat.
Het klinkt zweverig, maar als je gelooft in jezelf, geloven anderen jou ook. Twijfel dus niet aan je knowhow en expertise. Het bedrijf heeft je niet voor niets aangenomen, toch?
‘Sorry dat ik niet meteen heb geantwoord op je mail, maar ik moest nog een belangrijk rapport afwerken.’ Waarom zou je in hemelsnaam sorry zeggen? Je doet alleen maar je job. Conclusie: stop met ‘sorry’ te zeggen als het niet nodig is.
Zeker wanneer je een gevoelig onderwerp met iemand moet bespreken. Sommige vragen kun je al van mijlenver zien aankomen, en dan heb je best een duidelijk antwoord klaar. Op die manier laat je zien dat je weet waarover je praat en kom je heel geloofwaardig over.
Je wilt natuurlijk geen outcast zijn op kantoor, maar dat wil niet zeggen dat iedereen je aardig en leuk moet vinden. Ben je het oneens met je collega? Probeer hem dan op een beleefde maar heldere manier uit te leggen hoe je er zelf over denkt. Ja, het kan zijn dat je collega zich aangevallen voelt, maar dat waait na een tijd over. Zolang je respectvol en hoffelijk bent, doe je niets verkeerd.
(dt/em) - Bron: CareerAddict
25 augustus 2020Wat betreft gendergelijkheid doen we het goed op vlak van onderwijs, maar loopt het nog steeds mis op de werkvloer. Kijk zelf maar ...
We zijn er ons zelden van bewust, maar toch hanteren we allemaal een typische “stijl” van communiceren… In geval van conflicten, bijvoorbeeld.
“Gebruik de ik-vorm als je spreekt. Het maakt je uitspraken geloofwaardiger en jezelf sympathieker” (Carola Van Dijk, psychologe)
Je baas komt geregeld op het laatste moment met extra taken op de proppen. Je durft geen “nee” zeggen en ergert je aan zijn onredelijke eisen. Herkenbaar?
Lijkt succes je vaak een ver-van-mijn-bed-show? Hoeft niet! Met deze tips haal jij die felbegeerde promotie binnen of die job waar je van droomt.
Vrouwen die voor zichzelf onderhandelen, gaan sneller toegevingen doen dan wanneer ze dat voor iemand anders doen.
Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en de belangen van een ander uit het oog te verliezen. En dat kan je leren.
Er zijn zo van die dagen dat je je al even krachtig voelt als een dweil. Met deze 15 tips krik je jezelf in 15 minuten weer op!
Neem jij makkelijk spanningen over? Vind je de wereld soms overweldigend? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Ontdek je krachten!