Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Andere job? We willen wel, maar doen geen moeite

Andere job geen moeite
Twee op de drie Belgen staan open voor een loopbaanverandering. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren. Zo scholen we ons te weinig bij om zo’n verandering ook echt mogelijk te maken. “Veel mensen blijven in de status quo hangen.”

Meer dan de helft (52 procent) van de werkende Belgen investeerde de afgelopen drie jaar niet in het verder ontwikkelen van hun professionele kennis en vaardigheden. En dat terwijl twee op drie wel bereid is om hun loopbaan een nieuwe wending te geven. Dat alles blijkt uit een bevraging van levensverzekeraar NN bij ruim 1.500 Belgen.

Kortom, willen staat niet gelijk met doen. “Zeker als het om loopbanen gaat, merken we bij mensen vaak een kloof tussen hun intentie en hun gedrag”, bevestigt Ans De Vos, professor bij AMS. “Het is de planning op lange termijn versus het handelen op korte termijn. En vaak wint de korte termijn.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Opnieuw studeren

Voor velen ligt de drempel in het financiële. Uit het NN-onderzoek blijkt dat 44 procent aangeeft dat ze graag enkele jaren zouden gaan studeren of een opleiding volgen om hun loopbaan een andere richting te geven. Maar wel op voorwaarde dat het financieel mogelijk zou zijn.

Volgens Ans De Vos blijft het ook wel moeilijk om het hardnekkige idee van een lineaire loopbaan - (levens)lang bij dezelfde werkgever - te doorbreken. Met als gevolg dat weinigen ook echt switchen. “Het percentage dat jaarlijks van werkgever verandert, ligt op 5 à 6 procent. Maar dat percentage is eigenlijk al zowat vijftien jaar hetzelfde. Veel mensen blijven in de status quo hangen.”

Op zoek naar een andere job? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(William Visterin)

16 juli 2021
Anderen bekeken ook