'Je jobinhoud zal fundamenteel veranderen.' Daarom: 5 to do's
Werkgevers moeten hun oude opvattingen over aanwervingen dringend aanpassen. Ze focussen nog te veel op het diploma, zo luidt het.
CEO, zaakvoerder of directeur zijn de meest gebruikte titels voor beroepen in het topmanagement. Toch vindt lang niet iedereen van hen dat de vlag daarmee de lading dekt. Ze springen liever creatief om met hun functietitel en geven zo een inkijk op de manier waarop ze zaken doen en omgaan met andere mensen op het werk.
Zo heeft Raf Jansen van Luco Security & Home Technology de term Chief Believer op zijn naamkaartje laten drukken. “Een heel bewuste keuze die vooral aangeeft hoe ik naar mijn team kijk”, vertelt hij. “Ik geloof sterk in de kwaliteiten van onze werknemers en organiseer het bedrijf op basis van hun talenten. Wij hebben geen vacatures die ingevuld worden met een profiel, maar kiezen mensen waar we in geloven en geven op basis van hun kwaliteiten het takenpakket vorm.
Bovendien geloof ik ook in onze producten, die niet standaard zijn.” De jobomschrijving wekt verwondering op. “Achteraf, als we hebben samengewerkt, herkennen klanten het verhaal dat erachter zit. Een positieve impact, dus.”
Chief Enabler Officer staat er onderaan de e-mails van Yoeri Severy van digitaal bureau Yappa in Bilzen. “Mijn rol in de organisatie is mensen in de beste omstandigheden laten groeien”, zegt hij. “Ik ben iemand die de richting bepaalt en het kader schetst, maar vervolgens hen zelf laat kiezen hoe ze de inkleuring van hun job doen. Ik wil niet de bottleneck zijn in de organisatie en ga graag uit de weg om iedereen ruimte te geven.” De functietitel zegt ook iets over de aanpak bij Yappa. “De benaming brengt makkelijk een gesprek op gang over de manier waarop wij werken. Sommigen vinden het geweldig en voor anderen is het eerder bizar. De functietitel zet dus wel meteen de toon om tot een samenwerking te komen met gelijkgestemde zielen. En dat vinden wij prima!”
Bij advieskantoor Van Havermaet wordt de grote baas Jan Maurissen simpelweg Challenger genoemd. “Het is zijn rol om iedereen in de organisatie scherp te houden”, zegt algemeen directeur Kristof Meesters. “Jan fungeert als mentor en als klankbord. Hij geeft tips en stelt kritische vragen met de bedoeling om vooruitgang te boeken. Hij doet dat niet alleen intern, maar ook bij klanten. Jan houdt van deze werkwijze en wordt daarvoor alom gewaardeerd.”
Jeroen Meens van boekhouden financieel advieskantoor Cynex, tot slot, noemt zichzelf ‘hoofdgids’. “Ik functioneer als een kompas voor de organisatie op onze waarden, onze visie en missie”, zo verklaart hij de term. “Ik ben bezig met het faciliteren van betekenisvolle verbindingen tussen mensen binnen en buiten de organisatie. Het sluit aan bij de filosofie van ‘dienend leiderschap’. Door de term ‘gids’ te gebruiken is er geen hiërarchie-perceptie. Ik neem slechts barrières weg. Vandaar.”
(kme)
22 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Werkgevers moeten hun oude opvattingen over aanwervingen dringend aanpassen. Ze focussen nog te veel op het diploma, zo luidt het.
Je ziet een vacature voor een interessante job, maar je diploma is te hoog voor de gevraagde functie of je hebt “te veel” ervaring. Hoe pak je het aan?
Bedrijven automatiseren hun routinematige werkzaamheden of besteden ze uit. Net daarom worden andere competenties belangrijker.
Over management zijn al duizenden boeken geschreven. Wij gooien het over een andere boeg en pikken er drie oneliners uit. Keep it simple, stupid (vier dus).
Bill Gates en Mark Zuckerberg konden zonder scholing in informatica aan de slag. De IT-sector lijkt vrij toegankelijk voor mensen zonder diploma of met andere werkervaring.
Wanneer collega's aan hun bureau eten, durven ongewenste geuren wel eens te overheersen. Welke zaken eet je beter niet in de buurt van je collega’s?
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!
Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
'Leerkrachten hebben te veel verlof'. Die opmerking krijg je vaak te horen. Maar klopt dat ook? Wij zetten de voor- en nadelen van de job op een rij.